Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος με το παιδί;

Είστε σίγουροι πως ακούτε προσεχτικά το παιδί σας;
Ο χρόνος που περνάει το παιδί με τους γονείς του ή τους κύριους φροντιστές του είναι καθοριστικός για τη μετέπειτα 
συναισθηματική ανάπτυξή του. 

Κάποιοι γονείς θεωρούν πως προσφέρουν στο παιδί τους τα πάντα με το να του προσφέρουν υλικά αγαθά, φαγητό, όμορφα ρουχαλάκια και παιχνίδια, αλλά σταματούν εκεί. Δεν είναι λίγα τα σαλόνια που βλέπεις τους γονείς στη μια μεριά και ένα παιδί μόνο του στην άλλη να παίζει ή και να γκρινιάζει από βαρεμάρα και μοναξιά. Φυσικά, θα έρθουν και αυτές οι στιγμές όπου η μαμά θα κάνει κάτι μόνη της και το παιδάκι θα απασχοληθεί μόνο του στο δωμάτιο του ή στο χώρο της οικογένειας και αυτό είναι εντάξει αρκεί να μην γίνεται σε μόνιμη βάση.

Πολλές έρευνες μαρτυρούν τον καίριο ρόλο που έχουν οι γονείς στην ανάπτυξη του παιδιού, πολύ περισσότερο από τους δασκάλους και το σχολείο. Μέχρι την ηλικία των 6 το παιδί δημιουργεί όλες τις βάσεις για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να δημιουργούν πολλές ευκαιρίες μάθησης με τα παιδιά τους. Ευκαιρίες για να προβληματιστούν, να πειραματιστούν, να επεξεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ανακαλύψουν, να διαπιστώσουν, να κατανοήσουν, να αναθεωρήσουν, να βιώσουν.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας;


1. Αφιερώστε του χρόνο στην κυριολεξία: μην του δίνετε απλά ένα παιχνίδι, ενώ εσείς μιλάτε στο τηλέφωνο. Παίξτε μαζί του, μπείτε στον κόσμο της φαντασίας του (κάτι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή του αργότερα). Παίξτε παιχνίδια ρόλων και έτσι μάθετέ του παράλληλα κάποια πράγματα. Εάν για παράδειγμα θέλει να παίξει μπακάλικο, μπορείτε να μάθετε σιγά σιγά τη διαδικασία του "ψωνίζω από το μπακάλικο", καθώς αργότερα και τις τιμές των προϊόντων.

2. Βγαίνετε με τα παιδιά σας περίπατο και μην χάνετε ευκαιρία για δραστηριότητες στη φύση, που προσφέρει πολλά ερεθίσματα και ευκαιρίες για μάθηση. Έτσι δημιουργούνται όμορφες παιδικές αναμνήσεις.

3. Ακούστε τις ερωτήσεις τους και βάλτε τα να σκεφτούν μαζί σας την ενδεχόμενη απάντηση.

4. Παίρνετε βιβλία ανάλογα με την ηλικία τους και να τα διαβάζετε μαζί τους. Με το να τους αφήνετε το βιβλίο απλά μπροστά τους δεν προσφέρετε το 100% της αξίας του βιβλίου.

5. Δημιουργείστε στο σπίτι μια ευχάριστη γωνιά για διάβασμα με βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και διαβάζετε συχνά στα παιδιά σας για να τους προσφέρετε θετικά πρότυπα και να καλλιεργήσετε θετική στάση απέναντι στο διάβασμα και τα βιβλία.

6. Παίζετε παιχνίδια που καλλιεργούν τη μνήμη, την κρίση, τη φαντασία και λεπτές κινητικές δεξιότητες (ντόμινο, puzzle, σκάκι, αλλά και παιγνίδια που καλλιεργούν μαθηματικές έννοιες).

7. Ψωνίζετε μαζί. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ψωνίζουν τα προσωπικά τους πράγματα και να πληρώνουν.

Και μην ξεχνάτε, τα παιδιά μεγαλώνουν με το φαγητό, αλλά αναπτύσσονται με την αγάπη και τον σεβασμό προς τις ανάγκες τους. Το "γίνομαι κι εγώ παιδί" έχει πολλές ερμηνείες, μια από αυτές είναι να μπείτε στη θέση του παιδιού και να δράτε με βάση τις δικές του ανάγκες και τη δική του θέση.

Χρύσα Παπακυργιάκη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Psuxis-logos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου