Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Πώς θα συμβουλέψετε τα παιδιά σας για τους "αγνώστους";

Παιδικός διαβήτης
Αν ρίξετε μια ματιά γύρω σας θα αντιληφθείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες: άνθρωποι καλοί, κοινωνικοί, ευδιάθετοι και άλλοι το ακριβώς αντίθετο. Δυστυχώς όταν γνωρίζουμε έναν άγνωστο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις προθέσεις του, παρά μόνο αν φανούν αυτές με τη συμπεριφορά του. Άρα το ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων, που καμιά φορά είναι πολύ αργά.


Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν όλοι οι γονείς να ενημερώνουν συνεχώς τα παιδιά τους για τους αγνώστους και τους κινδύνους που διατρέχουν από αυτούς. Εμείς σας σχεδιάσαμε ένα πλάνο, για να εξηγήσετε στο παιδί σας ό,τι χρειάζεται για το κεφάλαιο "Γνωριμία με αγνώστους".

Αρχικά ενημερώστε τα για το ποιος θεωρείται "ξένος"

Ένας ξένος ή άγνωστος είναι κάποιος που η οικογένειά σας δεν ξέρει καλά. Είναι κοινό για τα παιδιά να πιστεύουν ότι οι άσχημοι ξένοι είναι όλοι κακοί και να τους αντιμετωπίζουν με φόβο, όπως οι κακοποιοί στα καρτούν. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, είναι επικίνδυνο για τα παιδιά να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Αρκετοί άγνωστοι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνοι με όμορφα χαρακτηριστικά. Όταν μιλάτε στα παιδιά σας για τους ξένους, εξηγήστε τους ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί γύρω από όλους τους ξένους και όχι επιλεκτικά.

Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουν εμφανώς. Αν τα παιδιά χρειαστούν βοήθεια, επειδή απειλούνται ή φοβούνται από κάποιον ξένο, το ασφαλέστερο πράγμα σε πολλές περιπτώσεις είναι να ζητήσουν βοήθεια. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να τους υποδείξετε τους γνωστούς που εμπιστεύεστε εσείς.

Ποιος είναι ασφαλής ξένος;

Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες είναι δύο παραδείγματα γνωστά για την ασφάλεια που παρέχουν. Οι εκπαιδευτικοί, διευθυντές και βιβλιοθηκάριοι είναι ενήλικες που τα παιδιά θα μπορούσαν να τους εμπιστεύονται, καθώς και εσείς τους συναντάτε και μπορείτε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τονίσει στα παιδιά σας ότι, αν διατρέξουν κάποιον κίνδυνο και είναι δυνατόν, να πάνε σε έναν δημόσιο χώρο για να ζητήσουν βοήθεια. Τα τοπικά καταστήματα, εστιατόρια και φιλικά σπίτια της οικογένειάς σας είναι κατάλληλα σημεία για αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση κινδύνου.

Αναγνώριση και διαχείριση επικίνδυνων καταστάσεων

Βοηθήστε τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια της ύποπτης συμπεριφοράς, όπως όταν ένας ενήλικας τους ζητά να παρακούσουν τους γονείς τους ή να κάνουν κάτι χωρίς άδεια, τους ζητά να κρατήσουν ένα μυστικό, ζητά τα παιδιά για βοήθεια ή να τα κάνει να αισθάνονται άβολα με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, πείτε στα παιδιά σας ότι ένας ενήλικας δεν πρέπει ποτέ να ζητήσει από ένα παιδί βοήθεια και αν κάποιος έχει ζητήσει τη βοήθειά τους, να τους διδάξετε να βρουν έναν αξιόπιστο ενήλικα αμέσως για να του πουν τι συνέβη.

Θα καλό επίσης να μιλήσετε στα παιδιά σας για το πώς θα πρέπει να χειρίζονται επικίνδυνες καταστάσεις. Αν βρεθούν σε κάποια επικίνδυνη κατάσταση, τα παιδιά θα πρέπει να πουν όχι, να τρέξουν μακριά, να φωνάξουν όσο πιο δυνατά μπορούν και να πουν σε έναν έμπιστο ενήλικα τι συνέβη αμέσως. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να πούμε όχι σε έναν ενήλικα σε μια επικίνδυνη κατάσταση και να φωνάξουν για να παραμείνουν ασφαλή, ακόμη και αν είναι σε εσωτερικούς χώρους.

Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι γονείς


Εκτός από τη διδασκαλία στα παιδιά για το πώς να αναγνωρίζουν και να χειρίζονται επικίνδυνες καταστάσεις και τους ξένους, υπάρχουν μερικά ακόμα πράγματα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να παραμείνουν ασφαλή και να αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις.

  • Ενημερωθείτε για το που βρίσκονται τα παιδιά σας. Πριν πάνε κάπου θα πρέπει να το εγκρίνετε εσείς, να το γνωρίζετε και με τη συναίνεσή σας να πηγαίνουν.
  • Επισημάνετε ασφαλή μέρη. Δείξτε στα παιδιά σας ασφαλή μέρη για να παίξει, ασφαλείς δρόμους για να πάτε αν υπάρχει πρόβλημα.
  • Να έχουν μαζί τους πάντα το κινητό.
  • Διδάξτε τα παιδιά να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Εξηγήστε ότι αν ποτέ αισθάνονται φοβισμένοι ή άβολα, θα πρέπει να ξεφύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν και να το πουν σε κάποιον ενήλικο.
  • Διδάξτε στα παιδιά σας να είναι διεκδικητικά. Σιγουρευτείτε ότι ξέρουν ότι είναι εντάξει να πούνε όχι σε έναν ενήλικα και να τρέξουν μακριά από ενήλικες σε επικίνδυνες καταστάσεις.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παίζουν με άλλους, ώστε να μην μένουν μόνα. Είναι πιο εύκολος στόχος ένα παιδί μόνο, παρά μια ομάδα παιδιών.
www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου