Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τα γυαλιά σου πάνε πολύ!


Όταν σε κάποιο παιδάκι ο οφθαλμίατρος συστήσει ότι πρέπει να φορέσει γυαλιά για να βοηθηθεί η όρασή του, είναι πιθανό να αρνηθεί να τα χρησιμοποιήσει. Οι γονείς καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα όμως κάποιες φορές δεν καταφέρνουν να το πείσουν. Μας ρωτούν, λοιπόν, αν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να πειστεί το μικρό παιδί να φορέσει τα γυαλιά του. Να μερικές πρακτικές συμβουλές:
  • Εξηγείστε στο παιδί σας την αναγκαιότητα του να βλέπει καλά.
  • Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τον σκελετό των γυαλιών του. Ευτυχώς κυκλοφορούν στο εμπόριο πολύ ενδιαφέροντα σχέδια και χρώματα και ποιότητες .Ας συνεννοηθούν με τον οπτικό τους που θα τους συμβουλεύσει και θα προτείνει ότι ταιριάζει στο παιδί.
  • Δεν θα έπρεπε να κάνουμε τα γυαλιά μεγάλο θέμα και, προπαντός, δεν πρέπει να λυπόμαστε το παιδί. Η παρατήρηση "Το καημένο πρέπει να φοράει γυαλιά!" είναι η καλύτερη εγγύηση για να μην τα θέλει. Αντίθετα, ας του κάνετε μια θετική παρατήρηση, όπως για παράδειγμα: "Σου πάνε ωραία τα καινούργια σου γυαλιά!".
  • Πολλά παιδιά χαίρονται να φοράνε γυαλιά σαν "τους μεγάλους". 
  • Αν μέσα στην οικογένεια δεν φοράει κανένας άλλος γυαλιά, οι γονείς μπορούν να υποδείξουν στο παιδί κάποιον που αγαπά και θαυμάζει και φοράει κι αυτός γυαλιά. 
  • Μ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να αμυνθούν κι όταν τα κοροϊδεύουν. Αυτό που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε, είναι για ανταμοιβή να επιτρέψουμε στο παιδί για ένα διάστημα να μην  φορά τα γυαλιά του! Γιατί έτσι θα του περάσουμε το μήνυμα ότι το να φοράει γυαλιά αποτελεί τιμωρία. Το ίδιο ισχύει όταν το παιδί είναι άρρωστο: Ακόμα και όταν παίζει στο κρεβάτι του χρειάζεται τα γυαλιά.
  • Επίσης,  οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά ότι το παιδί μπορεί να τραυματιστεί με τα γυαλιά. Αντίθετα: Τα γυαλιά κάποτε προστατεύουν τα μάτια σε ατυχήματα την ώρα του παιχνιδιού. 
Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου