Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Πόσα παγωτά επιτρέπεται να τρώει το παιδάκι μας;

Παγωτό πύραυλος
Το παγωτό παρασκευάζεται κυρίως από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, γλυκαντικές ύλες, αυγά, φυτικά λιπαρά, κακάο, αρωματικές, χρωστικές, γαλακτοματοποιητικές και σταθεροποιητικές ουσίες. Επίσης, ανάλογα με τον τύπο του παγωτού, μπορεί να έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων ή/και σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, φρούτων ή καραμέλας.

Η διατροφική αξία του παγωτού

Λόγω του γεγονότος ότι τα βασικά συστατικά του παγωτού είναι το γάλα, η κρέμα γάλακτος και το αυγό, μπορούμε να ανιχνεύσουμε σε αυτό αρκετά θρεπτικά συστατικά ωφέλημα για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, στο παγωτό βρίσκουμε:

  • Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η δομή της οποίας περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την επισκευή των ιστών και των κυττάρων και για τη δημιουργία εκατοντάδων ενζύμων και ορμονών ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας.
  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως είναι οι Α, D, E και K.
  • Υδατοδιαλυτές βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (Β6 και Β12).
  • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο (σε μεγάλη περιεκτικότητα), φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να καταστήσουν το παγωτό super τροφή. Πριν βγάλουμε, όμως, βιαστικά συμπεράσματα ας αναρωτηθούμε τι γίνεται με τα λιπαρά, τη ζάχαρη και τις θερμίδες του παγωτού.

Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται από το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα φυτικά λιπαρά που προστίθενται σε αυτό και είναι κυρίως κορεσμένα. Τα κορεσμένα λιπαρά, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών, μιας και η αυξημένη κατανάλωσή τους έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας πρόκλησης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων.


Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται από τα σάκχαρα του γάλακτος και από την προστιθέμενη σε αυτό ζάχαρη και είναι περίπου 20 - 25 γρ/100γρ. Παρόλα αυτά, το παγωτό είναι ένα τρόφιμο μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης μετά την κατανάλωσή του, είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν που ακολουθεί την κατανάλωση λευκού ψωμιού, ρυζιού ή άσπρων ζυμαρικών.

Τέλος, η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 80 έως 250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ανάλογα πάντα με το είδος του (παρφέ, σοκολάτα, βανίλια, παγωτό με γεύση φρούτου, παγωτό καραμέλα, παγωτό με ξηρούς καρπούς, διαιτητικό παγωτό).

Να δίνω στο παιδί μου;

Tα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν ένα δροσιστικό παγωτό, όχι όμως χωρίς περιορισμούς. Πρέπει να υπάρχει μέτρο στη συχνότητα κατανάλωσής του (όχι παραπάνω από 2 φορές/εβδομάδα) και στην ποσότητα. Καλό είναι να προτιμάτε:

1. Τα απλά ξυλάκια και κυπελλάκια (βανίλας ή σοκολάτας) χωρίς ξηρούς καρπούς, μπισκότο, σιρόπι ή επικάλυψη καραμέλας και να αποφεύγετε τους πυραύλους.

2. Την απλή μπάλα παγωτού (βανίλια, σοκολάτα, φράουλα, μπανάνα, μάνγκο) από κάποιο ζαχαροπλαστείο, αλλά και αυτή να είναι σκέτη, χωρίς κάποιο σιρόπι.

3.Το παγωτό μηχανής (μικρό χωνάκι) από αποβουτυρωμένο γάλα, το οποίο έχει σχετικά λίγες θερμίδες (190 θερμίδες ανά μερίδα).

4. Τις γρανίτες ή τα σορμπέ φρούτων που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Παρασκευάζονται από κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερού και ζάχαρης. Κατά τη διαδικασία της κατάψυξης ανακατεύεται και θρυμματίζεται συνεχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό πολύ μικρών κρυστάλλων πάγου οι οποίοι δίνουν μια ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση. Θερμιδικά είναι πολύ χαμηλότερα από τα παραδοσιακά παγωτά αποδίδοντας περίπου 80 θερμίδες στη μερίδα, λίγες παραπάνω από ένα φρούτο. Περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεϊνών (2 γρ/ μερίδα) και περίπου 15 γρ υδατανθράκων. Ανάλογα με τα φρούτα που χρησιμοποιούνται δύναται να περιέχουν μέταλλα, όπως ασβέστιο και σίδηρο, ενώ αν τηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες κατά την παρασκευή διατηρούνται και οι βιταμίνες των φρούτων, όπως το β-καροτένιο και η βιταμίνη C.

Ενδείκνυται το παγωτό να καταναλώνεται μετά το μεσημεριανό γεύμα σαν μέρους του κυρίως γεύματος και όχι σαν μεμονωμένο σνακ, κάτι το οποίο θα επιφέρει απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος.

Παγωτά διαίτης

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο και παγωτά διαίτης διαφόρων τύπων, όπως:

1. Παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε ζάχαρη, στα οποία χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) για την αύξηση της γλυκύτητάς τους. Αυτού του είδους τα παγωτά μπορεί να περιέχουν λιπαρά.

2. Παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη.

3. Παγωτά 0% + 0% με μηδενική ποσότητα ζάχαρης και λίπους.

Από όλους τους παραπάνω τύπους παγωτών, τα 0% περιεκτικότητας σε ζάχαρη και τα 0% + 0% περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους σε σύγκριση με τα κοινά παγωτά. Φυσικά με την προϋπόθεση πως εμμένετε στις συνιστώμενες ποσότητες, αφού η ασπαρτάμη και τα άλλα υποκατάστατα ζάχαρης αποτελούν ουσίες, η χρήση των οποίων πρέπει να περιορίζεται.

Με τη συνεργασία της διαιτολόγου - διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών - εφήβων, Μαρίας - Χριστίνας Αλεξοπούλου.
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου