Η εκπαίδευση του παιδιού στη χρήση του γιογιό απαιτεί υπομονή! Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες έως ότου ολοκληρωθεί. Μην δείξετε σημάδια ανυπομονησίας και μη μαλώνετε το παιδί.
Εξετάστε μήπως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που του προκαλούν άγχος, όπως π.χ. μία μετακόμιση, μία νέα εγκυμοσύνη της μητέρας ή κάποια κρίση μέσα στην οικογένεια. Ο παιδίατρος μπορεί πάντα να σας συμβουλεύσει σε περίπτωση που οι δυσκολίες φαίνονται σοβαρές. Μην ξεχνάτε πως ακόμα και όταν τα καταφέρει, ατυχήματα είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν για κάποιο διάστημα στο μέλλον.
Πότε πρέπει να ξεκινήσει η εκπαίδευση στη χρήση του "γιογιό";
- Το παιδί δεν έχει καθόλου έλεγχο των κινήσεων της κύστης και του εντέρου πριν την ηλικία των 12 μηνών, ενώ έχει μικρό έλεγχο κατά τους επόμενους 6 μήνες
- σε ηλικία μεταξύ 18 και 24 μηνών εμφανίζει τα πρώτα σημεία ότι είναι έτοιμο, μερικά παιδιά όμως, μπορεί να φτάσουν στην ηλικία των 30 μηνών
- το παιδί θα πρέπει να είναι και συναισθηματικά έτοιμο. Μην το πιέσετε αν αντιστέκεται έντονα στη χρήση του γιογιό.
- Μένει στεγνό για τουλάχιστον 2 ώρες στη διάρκεια της ημέρας ή είναι στεγνό μετά τον μεσημεριανό ύπνο,
- οι κινήσεις του εντέρου γίνονται τακτικές και προβλέψιμες,
- οι εκφράσεις του προσώπου του, η στάση του σώματός του ή τα λόγια του μαρτυρούν ότι είναι έτοιμο να ουρήσει ή να αφοδεύσει,
- δυσανασχετεί με τη λερωμένη πάνα και θέλει να αλλαχτεί,
- είναι σε θέση να ακολουθήσει απλές οδηγίες,
- στην τουαλέτα βοηθά από μόνο του να γδυθεί και να ντυθεί,
- ζητά από μόνο του να κάτσει στο γιογιό,
- ζητά να φορέσει εσώρουχα ίδια με των μεγάλων.
- Ενθαρρύνετε το παιδί να σας πει πότε είναι έτοιμο να ουρήσει ή αισθάνεται κινήσεις του εντέρου. Αν σας μιλήσει αφού έχει βρέξει την πάνα του, επιβραβεύστε το και πείτε του την επόμενη φορά να σας το πει πιο πριν.
- Εξηγείστε του ότι το κοκκίνισμα του προσώπου, και κάποιοι ήχοι του σώματος σημαίνουν ότι το έντερό του είναι έτοιμο να κινηθεί.
- Αποφασίστε προσεκτικά τι λέξεις θα χρησιμοποιήσετε για το θέμα και μείνετε σταθερές σε αυτές για να αποφύγετε σύγχυση.
- Όταν δείχνει ότι είναι έτοιμο να ουρήσει ή να αφοδεύσει, οδηγείστε το στο γιογιό. Αφήστε το να καθίσει για μερικά λεπτά. Αν δεν γίνει τίποτα, μην απογοητευτείτε. Κάντε την όλη διαδικασία να φαίνεται ευχάριστη και συνηθισμένη.
- Κάντε τη χρήση του γιογιό μέρος της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού. Μπορείτε να το κατευθύνετε στο γιογιό μόλις σηκώνεται το πρωί και πριν πέσει για ύπνο το βράδυ.
- Επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια του παιδιού με αγκαλιές και ενθαρρυντικά λόγια.
- Μην το μαλώσετε ποτέ αν κάνει κάτι λάθος! Θυμηθείτε ότι κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ιδιαιτερότητες.
- Δείξτε του πώς να καθαρίζεται σωστά μετά τη χρήση του γιογιό (ιδιαίτερα για τα κοριτσάκια, τα σκουπίζουμε πάντα από μπρος προς τα πίσω, ώστε να μη μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο ή την ουρήθρα).
- Μάθετέ του να πλένει πάντα τα χέρια του μετά τη χρήση του γιογιό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου