Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Παιχνίδια ανταγωνισμού!

Παιδιά που τρέχουν
Ο ανταγωνισμός δεν είναι μια συνθήκη που υπάρχει μόνο στον κόσμο των ενηλίκων, αλλά και στα παιχνίδια των παιδιών. Τι μπορεί να διδαχθεί το μικρό σας από τον υγιή ανταγωνισμό και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια ενδεχόμενη εμμονή για νίκη; 

Τι μπορεί να μάθει το μικρό σας μέσω του υγιούς ανταγωνισμού
  • Τη σπουδαιότητα να παίζει κανείς σύμφωνα με τους κανόνες. Αν ο καθένας έθετε τους δικούς του κανόνες, τότε κανένα παιχνίδι δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Το καλύτερο είναι να μάθει το παιδί σας πώς να μπορεί να συνδιαμορφώνει με τα υπόλοιπα παιδιά τους κανόνες ή να ακολουθεί τους ήδη υπάρχοντες κανόνες των παιχνιδιών.
  • Πώς να διαχειρίζεται σωστά τη νίκη και την ήττα. Ένας σωστός παίκτης δεν υπερηφανεύεται για τη νίκη του, αλλά και δεν θυμώνει όταν χάνει. Άλλωστε, σημασία δεν έχει αν είναι κανείς νικητής ή ηττημένος, αλλά τα συναισθήματα που προσφέρει το ίδιο το παιχνίδι, καθώς εξελίσσεται.
  • Την αξία να προσπαθείς δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σου. Όσο περισσότερο το παιδί σας βρίσκεται σε καταστάσεις ανταγωνισμού -κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια ή τις εξετάσεις αργότερα-, τόσο καλύτερα θα κατανοήσει πως τόσο η ήττα όσο και η νίκη σχετίζονται με την προσπάθεια. Ακόμα και για την ήττα μπορεί να νιώθει ικανοποιημένο, αν συνειδητοποιεί ότι έκανε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια.
Όταν ο ανταγωνισμός ξεφεύγει από τον έλεγχο. Πώς θα το αντιληφθείτε και τι να κάνετε;
  • Παρόλο που ο ανταγωνισμός μπορεί να διδάξει κάποια πράγματα, είναι εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ελέγξτε αν το παιδί σας ενδιαφέρεται περισσότερο να κερδίζει από το να παίζει. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε προτείνετε να παίζει παιχνίδια, όπου δεν υπάρχουν νικητές, όπως για παράδειγμα τα παζλ. Αν τα παιδιά εστιάζουν πολύ στη νίκη, θα αρχίσουν να δίνουν αξία στον εαυτό τους ανάλογα με τις νίκες που έχουν πετύχει. Ακόμα και αν αυτές είναι αρκετές, δεν θα είναι ικανοποιημένα.
  • Αν το παιδί σας είναι πολύ ανταγωνιστικό, θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την ήττα. Μπορεί να κλέψει στα παιχνίδια, να πει ψέματα ή ακόμα και να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελός του. Επίσης, δεν θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα, αν είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι καλό.
  • Αν το μικρό σας θέλει συνεχώς να κερδίζει, προσπαθήστε να ανακαλύψετε την αιτία. Μιλήστε στο παιδί σας. Φοβάται πως αν χάσει, δεν θα είναι αρεστό στα υπόλοιπα παιδιά; Προσπαθεί να μιμηθεί κάποιο από τα μεγαλύτερα αδέρφια του, που έχει σημειώσει επιτυχία σε κάποιους τομείς;
  • Βοηθήστε το να δει τα πράγματα με μια άλλη οπτική. Αν χάνει στα παιχνίδια, δεν σημαίνει ότι αποτυγχάνει στη ζωή του. Επισημάνετε κάποια από τα κατορθώματά του και υπενθυμίστε του, ότι κανένας δεν μπορεί να είναι καλός σε όλα. Αν το παιδί σας στενοχωριέται ή θυμώνει σε υπερβολικό βαθμό όταν χάνει, ίσως χρειαστείτε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.
Ανταγωνισμός στα παιχνίδια ανάμεσα σε αδέρφια

Ο συχνότερος συμπαίκτης του παιδιού σας είναι το αδερφάκι του. Τι μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, αν βλέπετε ότι δημιουργείται μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους;
  • Υπενθυμίστε και στα δύο παιδιά ότι η ευχαρίστηση του παιχνιδιού έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να νικήσει κάποιος. Επίσης, επισημάνετε ότι κάθε παιδί έχει ιδιαίτερα ταλέντα και το να κερδίσει ένα παιχνίδι δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και καλύτερος άνθρωπος.
  • Αν το ένα από τα δύο παιδιά σας κερδίζει συνεχώς στα παιχνίδια, αφήστε τα ίδια να σας πουν τη δική τους εκδοχή, γιατί συμβαίνει αυτό. Έτσι τους δίνετε τη δυνατότητα να λύσουν τα ίδια το πρόβλημα. Αν, για παράδειγμα, εντοπίσουν ότι το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί έχει μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες δυνατότητες, προτείνετε να αποκτήσει το μικρότερο κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με το παιχνίδι.
Με τη συνεργασία του Ψυχολόγου - Life Coach, Κωνσταντίνου Περρωτή.
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου