Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Φόβος για τους αγνώστους

Φόβος για τους αγνώστους
Στην ηλικία των 7 με 9 μηνών τα μωρά συνήθως αρχίζουν να νιώθουν φόβο στη θέα κάποιου ξένου ανθρώπου, ακόμα και αν πρόκειται για συγγενή που όμως δεν βλέπουν συχνά. Η παραπάνω αντίδραση δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, καθώς πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης, που μοιάζει με τα άγχος αποχωρισμού. Τα καλά νέα είναι ότι το αίσθημα του φόβου εξασθενεί καθώς το μωρό μεγαλώνει. 

Μέχρι τότε ακολουθήστε μερικά βοηθητικά tips για να το ηρεμήσετε. 

Γιατί τώρα;

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι τα μωρά εμφανίζουν φόβο για τους άγνωστους ανθρώπους, γιατί σε αυτή την ηλικία αναπτύσσουν την ικανότητα να συγκρίνουν κάτι οικείο με κάτι άλλο που τους είναι ξένο. Καθώς, λοιπόν, μεγαλώνουν αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στα γνωστά και τα άγνωστα πρόσωπα, αντιμετωπίζοντας με φόβο τα πρόσωπα που δεν τους είναι οικεία. Σύμφωνα με μια άλλη αντίληψη, το αίσθημα του φόβου ενός μωρού για τα άγνωστα πρόσωπα γεννιέται από το ένστικτο επιβίωσης μιας και κάθε άγνωστο πλάσμα μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνο.

Πώς θα το βοηθήσετε;
  • Μείνετε κοντά στο παιδί σας όταν περιβάλλεστε από κόσμο, καθώς ενδέχεται να φοβηθεί περισσότερο αν δεν νιώσει την ασφάλεια της παρουσίας σας. Μπορεί η γιαγιά που μένει στο χωριό να μην αποτελεί κίνδυνο για εσάς, αλλά το μωράκι σας μπορεί να τρομάξει.
  • Κάντε το να νιώσει άνετα, όταν συναντάτε ένα άτομο που βλέπει για πρώτη φορά ή που δεν βλέπει συχνά. Χαιρετίστε το με χαρά, με χαμόγελο και με θετικό τόνο στη φωνή σας. Βλέποντας την αντίδρασή σας είναι πιθανό το μωρό σας να φοβηθεί λιγότερο.
  • Πριν συναντήσετε κάποιο άγνωστο πρόσωπο σε εξωτερικό χώρο ή σε άλλο σπίτι, δώστε χρόνο στο μικρό σας να συνηθίσει το νέο περιβάλλον. Πάρτε το αγκαλιά, κάντε μια βόλτα στο χώρο και δείξτε του ενδιαφέρουσες εικόνες και αντικείμενα.
  • Έχετε μαζί σας ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή αντικείμενο για να μπορεί πιο εύκολα να καθησυχαστεί.
  • Ενθαρρύνετε ένα άγνωστο στο μωρό σας άτομο να το πλησιάσει αργά και ευγενικά αποφεύγοντας να το αγγίξει από την αρχή.
  • Παρατηρείτε στενά τις αντιδράσεις του παιδιού σας. Αν εκείνο φαίνεται τρομαγμένο ή κλαίει, ηρεμήστε το και δοκιμάστε αργότερα να κάνετε τη γνωριμία με τον άγνωστο άνθρωπο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι αν κάποιος ξένος πλησιάσει πιο αργά ένα μωρό, χωρίς να προσπαθήσει να το πάρει αγκαλιά ή να το αγγίξει, εκείνο δείχνει λιγότερο φόβο, ακόμα και όταν οι γονείς ή άλλο κοντινό πρόσωπο βρίσκονται κοντά του.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου