Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Λύσεις και ιδέες για εύκολο πακετάρισμα!

Article_show_%ce%9b%cf%8d%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82_%ce%ba%ce%b1%ce%b9_%ce%b9%ce%b4%ce%ad%ce%b5%cf%82_%ce%b3%ce%b9%ce%b1_%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf_%cf%80%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1!
Μετράτε τις μέρες μέχρι το ξεκίνημα των διακοπών; Αλλά, δεν θα μπορούσατε να πείτε το ίδιο και για το πακετάρισμα… 

Αν και έχει κάποιο ενθουσιασμό η όλη διαδικασία, καθώς φτιάχνοντας τις βαλίτσες, φαντασιωνόμαστε τις αμμουδερές παραλίες, τη φύση και την ξενοιασιά των διακοπών, η αλήθεια είναι ότι μετά την πρώτη ώρα διπλώματος και μαζέματος, αρχίζει να μοιάζει πιο πολύ με αγώνα δρόμου -ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες εκκρεμότητες που προσπαθούμε να τελειώσουμε- και τεστ μνήμης ("να δεις τι ήταν αυτό που έλεγα ότι δεν πρέπει να ξεχάσω;"). Αν δε, ετοιμάζουμε τα πράγματα όλης της οικογένειας, τότε είναι που δεν έχει καθόλου πλάκα…

Ας δούμε μαζί μερικές πρακτικές συμβουλές για να κάνουμε το πακετάρισμα εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό.

Οργανώστε το πακετάρισμα με λίστες. Θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε όλα όσα χρειάζεστε, χωρίς πολύ κόπο και άγχος, ειδικά αν πακετάρετε …σε δόσεις. 

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ή πλοίο, και ειδικά για μακρινά ταξίδια, έχετε πάντα μαζί σας, σε μία χειραποσκευή, μία επιπλέον αλλαξιά για τα παιδιά και εσώρουχα για εσάς, οδοντόβουρτσες, φακούς επαφής, υγρό φακών και γυαλιά, ώστε σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης (ή σε περίπτωση που χαθεί -προσωρινά- η βαλίτσα σας), να έχετε μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα. 

Χρησιμοποιήστε παντού τα σακουλάκια τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς με zip lock. Χρησιμοποιήστε τα για να βάλετε μέσα τα καλλυντικά σας, τα σαμπουάν, τα αντηλιακά, τα είδη φροντίδας του μωρού, και γενικά ο,τιδήποτε είναι υγρό και σε μπουκάλι, ώστε, αν τυχόν ταρακουνηθεί και ανοίξει ή σπάσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, να μην λερώσει τα πάντα μέσα στη βαλίτσα σας ή καταστρέψει τα ρούχα σας.
Πάρτε μαζί σας μερικά έξτρα άδεια σακουλάκια με zip lock. Θα βρείτε δεκάδες χρήσεις για αυτά και θα διευκολύνουν τη ζωή σας εκεί που δεν το περιμένετε: θα βάλετε τα βρεγμένα μαγιό των παιδιών, τα σνακς για την παραλία, τις γεμάτες λάσπες κάλτσες τους και πολλά άλλα.

Μην βάζετε τα ρούχα στη βαλίτσα επίπεδα διπλωμένα, αλλά τυλίξτε τα σε ρολό, αφού τα έχετε πρώτα διπλώσει. Οι γκουρού των ταξιδιών ορκίζονται ότι έτσι πιάνουν λιγότερο χώρο στις αποσκευές και τσαλακώνονται λιγότερο. 

Οργανώστε και συνδυάστε από πριν τα ρούχα σας. Μην πάρετε σκόρπια παντελόνια, φούστες και μπλουζάκια με βάση τον αριθμό των ημερών που θα λείψετε, με την προοπτική να τα συνδυάζετε την ώρα που θα θέλετε να ντυθείτε. Θα καταλήξετε να πάρετε πολύ περισσότερα ρούχα μαζί σας από ότι θα φορέσετε και, σίγουρα, θα ξεχάσετε το ιδανικό τοπ για την τάδε φούστα…

Ταιριάξτε τα ρούχα με τα ανάλογα εσώρουχα. Και δεν εννοούμε μόνο χρωματικά… Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας το κατάλληλο σουτιέν για ένα εξώπλατο φόρεμα, το μπουστάκι ή φανελάκι που φοράτε με το διάφανο καφτάνι σας, κ.ά.

Η οργάνωση και ο εκ των προτέρων συνδυασμός των ρούχων, ισχύει βεβαίως και για τον άντρα σας, και φυσικά για τα παιδιά! Θα σας προτείναμε να φτιάξετε σετ με ρούχα για τα παιδιά για κάθε μέρα και να τα τοποθετήσετε σε ξεχωριστά σακουλάκια με zip locks μέσα στη βαλίτσα. Κάθε σακουλάκι θα περιλαμβάνει τα πάντα, από εσώρουχα και ρούχα, μέχρι π.χ. κοκαλάκια για τα μαλλιά. Έτσι, θα αποφύγετε την καθημερινή αναποφασιστικότητα, τη γκρίνια, τις ατελείωτες ερωτήσεις και το ανακάτεμα (και τσαλάκωμα…) των ρούχων μέσα στη βαλίτσα. Κάθε πρωί, τα μικρά σας θα μπορούν να διαλέγουν το look της επιλογής τους, να παίρνουν το σακουλάκι τους έτοιμο και να ντύνονται. Μπορείτε να το παρουσιάσετε και σαν παιχνίδι ("Έλα να φτιάξουμε τη γκαρνταρόμπα σου για τις διακοπές"), ειδικά αν έχετε κοριτσάκι. Είναι εξαιρετική ιδέα! Εγγυημένα... 

Μην παίρνετε πολλά παιχνίδια για τα παιδιά. Το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστούν πολύ λιγότερα από ότι φαντάζεστε ή φαντάζονται, και ότι θα ασχοληθούν πολύ περισσότερο με την εξερεύνηση του νέου περιβάλλοντος και με παιχνίδια στη θάλασσα ή στη φύση. Ένα τρικ, εφόσον η ηλικία τους το επιτρέπει, είναι να βάλετε τα παιδιά να διαλέξουν παιχνίδια μόνα τους και να τα βάλουν σε ένα σακίδιο πλάτης, που θα κουβαλούν τα ίδια.

Φροντίστε οι βαλίτσες σας να είναι ανθεκτικές, για να μην σπάσουν ή σχιστούν, ελαφριές (οι πάνινες είναι συνήθως ελαφρύτερες από τις σκληρές) και βέβαια με ροδάκια, για να μπορείτε να τις κουβαλήσετε πιο εύκολα. Αν πηγαίνετε σε νησιά ή άλλα μέρη όπου τα δωμάτια των ξενοδοχείων έχουν δύσκολη πρόσβαση ή πολλά σκαλιά, προτιμήστε να μοιράσετε τα πράγματά σας σε μικρότερους σάκους ή σακίδια πλάτης, αντί μεγάλες -και βαριές- βαλίτσες.

Όλγα Ψωμιάδη
www.letsfamily.gr

1 σχόλιο: