Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

8 δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα!

Teaser_%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af_%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9_%ce%bc%ce%b5_lego
Η εκπαίδευση ενός παιδιού εκτείνεται πολύ πέρα ​​από μια τάξη σχολείου, εκτείνεται σε περιβάλλοντα όπου το παιδί ζει και παίζει. Αν το παιδί σας είναι 4 ετών και άνω διαβάστε τους παρακάτω διασκεδαστικούς τρόπους για να βοηθήσετε στην καλλιτεχνική εκπαίδευσή του, καθώς και στην εκμάθηση ενός νέου δημιουργικού τρόπου σκέψης. 

Εμπνεύστε το να γίνει αρχιτέκτονας
Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει το ταλέντο του για αρχιτεκτονικό σχεδιασμό! Επισκεφθείτε την αγαπημένη σας παιδική χαρά και βάλτε το παιδί σας να αξιολογήσει τι αγαπά πιο πολύ σε αυτήν. Τι εξοπλισμό απολαμβάνει περισσότερο; Μπορεί να σκεφτεί ένα νέο είδος τσουλήθρας; Τι θα μπορούσε να κάνει την παιδική χαρά πιο ενδιαφέρουσα; Χρησιμοποιήστε αυτές τις επισκέψεις και συνομιλίες με το παιδί σας για να το εμπνεύσετε να σχεδιάσει ένα πρωτότυπο σύστημα παιδικής χαράς σε μορφή ζούγκλας ή ένα οργανωμένο σύστημα από κούνιες. Ξεκινήστε πάνω σε χαρτί και βοηθήστε το να απεικονίσει διαγράμματα και σχέδια με συγκεκριμένη τοποθέτηση κάθε είδους εξοπλισμού. Στη συνέχεια, δημιουργήστε μαζί μια οπτική αναπαράσταση χρησιμοποιώντας καλαμάκια, χαρτόνι, χαρτί τουαλέτας και ρολά από χαρτί κουζίνας. 

Εφεύρετε ένα νέο υπέρ ήρωα 
Κάθε παιδί θέλει να έχει υπερδυνάμεις, οπότε προκαλέστε το δικό σας να δημιουργήσει τη δική του προσωπικότητα υπέρ ήρωα. Τα παιδιά ...αγαπούν να μετατρέπονται σε χαρακτήρες, οι οποίοι παίζουν ρόλους σε παιχνίδια φαντασίας. Ρωτήστε το παιδί σας τι υπερδυνάμεις θα ήθελε να έχει και τι όνομα υπέρ ήρωα θα επέλεγε. Στη συνέχεια, σχεδιάστε ένα λογότυπο υπέρ ήρωα και χρησιμοποιήστε παλιά σεντόνια και άλλα κομμάτια υφάσματος για να δημιουργήσετε μια στολή. 

Δημιουργήστε το δικό σας κόμικ 
Εξερευνήστε το σημείο με τα κόμικς στο περίπτερο της γειτονιάς σας και ανακαλύψετε τι κάνει το παιδί σας να γελάει. Χρησιμοποιήστε την απάντησή του για να δημιουργήσετε ένα πρωτότυπο κόμικ, πλήρες, με χαρακτήρες και εικόνες. Μαζί με το παιδί σας συνθέστε ένα δικό σας κόμικ, βάζοντάς το παιδί να γεμίσει κάθε κουτί με μια σκηνή και μια φούσκα με λόγια. Βρείτε όνομα στο κόμικ και σε κάθε έναν από τους χαρακτήρες. Όταν τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το γράψιμο είναι ένα μέσο για την επικοινωνία των ιδεών και ιστοριών τους, οι δυνατότητές τους για έκφραση γίνονται απεριόριστες. Ανακαλύψτε το ταλέντο του παιδιού σας στο γράψιμο ή τη σχεδίαση μέσα από αυτή τη δραστηριότητα. 

Δημιουργήστε μια Οικογενειακή Λέσχη Βιβλίου
Συγκεντρώστε άλλες φιλικές σας οικογένειες και αναλάβετε εκ περιτροπής την επιλογή βιβλίων κατάλληλων για την ηλικία των παιδιών κάθε μήνα και την καταγραφή ενός καταλόγου ερωτήσεων για συζήτηση σχετικά με τους χαρακτήρες, την πλοκή, τη θεματολογία. Κάντε τις συναντήσεις μια διασκεδαστική υπόθεση και δειπνήστε όλοι μαζί με τροφές που σχετίζονται με την ιστορία. Τα παιδιά σας μπορούν να λάβουν μέρος στο μαγείρεμα και να βοηθήσουν με ιδέες για κατάλληλες τροφές. 

Κρατήστε την κάμερα ανοικτή
Φέρτε το Hollywood μέσα στο σαλόνι σας δημιουργώντας μια τηλεοπτική εκπομπή (μια κωμωδία, ένα αθλητικό πρόγραμμα, κ.ά.). Σκεφτείτε μαζί ένα όνομα, χαράξτε μια βασική ιδέα και γράψτε το διάλογο για ένα τμήμα ή επεισόδιο. Ή αναθέστε συγκεκριμένους ρόλους σε κάθε μέλος της οικογένειας: σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός, χειριστής κάμερας, ηθοποιός, κ.ά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια βιντεοκάμερα για να γράψτε σκηνές από το σενάριο. Μη διστάσετε να ξανατραβήξετε σκηνές ή να αλλάξετε το σενάριο, καθώς τα λόγια και οι σκηνές ζωντανεύουν. Μπορείτε ακόμη να δημιουργήσετε ένα μουσικό βίντεο με πρωτότυπους στίχους και κοστούμια. Τέλος, στην επόμενη οικογενειακή κινηματογραφική βραδιά μην αμελήσετε να προβάλετε το τελικό σας αριστούργημα! 

Εξερευνήστε άλλους γαλαξίες
Το μυστήριο του σύμπαντος παρέχει ένα φοβερό χώρο για να αναπτυχθεί η φαντασία των παιδιών. Κάντε μια επίσκεψη σε ένα πλανητάριο και στη συνέχεια ενθαρρύνετε το παιδί σας να δημιουργήσετε έναν πλανήτη ή γαλαξία δικό του. Εφεύρετε το όνομα του πλανήτη, τα χαρακτηριστικά (όπως δαχτυλίδια, κόκκινη γη, φεγγάρια) και τοποθετήστε τον ανάμεσα σε άλλους πλανήτες. Για το παιδί αυτή η δραστηριότητα είναι στην πραγματικότητα πολύ ικανοποιητική. 

Διδάξτε το μια δεύτερη γλώσσα
Το να μιλάει το παιδί μια δεύτερη ή τρίτη γλώσσα είναι μια θαυμάσια ικανότητα, οπότε αρχίστε τη διαδικασία αναφέροντας λέξεις ή φράσεις μιας άλλης γλώσσας στο σπίτι σας. Συνδέστε τις λέξεις σε ένα ορόσημο ή ένα γεγονός στη ζωή του παιδιού σας. Για παράδειγμα, σηματοδοτείστε την έναρξη του σχολικού έτους με τη λέξη "σχολείο" ή τη φράση "Αγαπώ το σχολείο" σε μια άλλη γλώσσα. Κάθε εβδομάδα, κάντε πρακτική προσθέτοντας μια διαφορετική λέξη ή φράση στο αυτοκίνητο, στο τραπέζι ή στο δρόμο για ποδόσφαιρο. Παρουσιάζοντας μία νέα γλώσσα τη φορά θα βοηθήσει το παιδί σας να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση των προτύπων και των ήχων των διαφόρων διαλέκτων. Μπορείτε, επίσης, να ελέγξετε με το δάσκαλο του παιδιού σας για να δείτε ποια γλώσσα διδάσκεται ή πρόκειται να διδαχθεί στο σχολείο το παιδί και στη συνέχεια να ενσωματώσετε τη γλώσσα αυτή στο σπίτι. Καθώς το παιδί σας μαθαίνει νέες λέξεις, καταγράψτε τις σε ένα πίνακα ή τετράδιο. 

Γιορτάστε κάθε μέρα 
Υπάρχει σίγουρα κάτι για να γιορτάζετε κάθε μέρα. Ερευνήστε τις αργίες και εορτές κάθε μήνα και δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να βρει δημιουργικούς και διασκεδαστικούς τρόπους για να τις γιορτάσετε. 

Ειρήνη Παρασκευοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου