Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Χελώνες στο Μικρό Χωριό!

562864_10151194071443855_684992831_n
Οι θαλάσσιες χελώνες κινδυνεύουν παγκοσμίως να εξαφανιστούν, επειδή καταστρέφονται οι παραλίες ωοτοκίας, παγιδεύονται στα αλιευτικά εργαλεία, ενώ πέφτουν θύματα εμπορικής εκμετάλλευσης. 

Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου το 60% του συνόλου των φωλιών της caretta caretta στη Μεσόγειο. Κάθε καλοκαίρι από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Αυγούστου εκατοντάδες θηλυκές χελώνες επισκέπτονται τις παραλίες της Πελοποννήσου και από ένστικτο επιστρέφουν στις ίδιες παραλίες που γεννήθηκαν. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σκάβουν στην άμμο ένα θάλαμο (φωλιά) για να εναποθέσουν περίπου 120 εύθραυστα αυγά. Τα αυγά επωάζονται στη ζεστή άμμο για περίπου 60 ημέρες. Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου οι μικροί νεοσσοί βγαίνουν από τις φωλιές τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατευθύνονται γρήγορα στην ανοιχτή θάλασσα.

Το Μικρό Χωριό, που βρίσκεται στην παραλία Βαθύ της Ανατολικής Μάνης, συνεργάζεται με την ομάδα ΑΡΧΕΛΩΝ και εκπαιδεύει μικρούς και μεγάλους για τη ζωή και την προστασία της Καρέτα Καρέτα.

Διαδραστικά διασκεδαστικά παιχνίδια στην παραλία βοηθούν τους πιτσιρικάδες να κατανοήσουν καλύτερα την πορεία της μαμάς και των νεοσσών, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια της ''μαμάς χελώνας'' όταν έρχεται να αποθέσει τα αυγά της, να μαρκάρουν και να προστατεύουν τις φωλιές για να μην τις καταστρέψουν σκυλιά και αλεπούδες. Επιπλέον, η προβολή slide show μαθαίνει στους μικρούς παραθεριστές αναλυτικές πληροφορίες για τη ζωή και την προστασία της πιο γνωστής χελώνας της Μεσογείου. 

Την Τρίτη 30/7 θα γίνει η επόμενη ''εκπαιδευτική βραδιά" και την Τετάρτη 31/7/2013 θα οργανωθούν διαδραστικά παιχνίδια και εκπαίδευση αναγνώρισης ιχνών για τα πιτσιρίκια στην παραλία. Και όσοι τυχεροί παραφυλάξουν τη νύχτα μπορεί να δουν τα νεογνά χελωνάκια να κατευθύνονται προς τη θάλασσα...

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 
κα Θεοδώρα Κουρή, τηλ. 6936 974.134. www.mikroxorio.grAΡΧΕΛΩΝ. Τηλ. 210 52.31.342. www.archelon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου