Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Φιλία & παιδιά

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Φιλία & παιδιά
Επειδή τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε κάθε ηλικία, ανάλογα διαμορφώνονται και οι φιλίες τους. Εσείς ως γονιός πρέπει, ακόμη και αν το παιδάκι σας είναι μικρό, να το ενθαρρύνετε να κοινωνικοποιηθεί εξηγώντας την αξία της φιλίας. Παράλληλα, φροντίστε ώστε το παιδί σας να μοιράζεται δραστηριότητες με άλλα παιδιά.

Τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών έχουν βασικές ικανότητες ομιλίας και μπορούν να παίξουν με άλλα παιδάκια, όμως συχνά παρατηρούνται μικροκαυγαδάκια ειδικά όταν μοιράζονται αγαπημένα παιχνίδια. Λογικό άλλωστε, αφού τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν ακόμη μάθει να μοιράζονται αντικείμενα.

Εσείς ως γονείς πρέπει να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους και να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων θα τα βοηθήσει ουσιαστικά όσο μεγαλώνουν και φυσικά θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους ως ενήλικες.

Η ικανότητα του παιδιού να δημιουργεί φιλίες θα το κάνει να αισθανθεί, ότι τα άλλα παιδιά το έχουν ανάγκη, ότι είναι απαραίτητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να καταλαβαίνει ότι έχει ένα ρόλο στον περίγυρό του και θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικό. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης είναι πολύ σημαντική, για να μη δημιουργηθούν αρνητικά συναισθήματα, που θα επηρεάσουν άμεσα τις σχολικές του επιδόσεις και μακροπρόθεσμα την επαγγελματική του ζωή.

Δημιουργείστε ευκαιρίες να παίζει με άλλα παιδιά, για να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για το νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό. Μιλήστε μαζί του για τα παιχνίδια του με τα άλλα παιδιά. Ρωτήστε το αν περνάει καλά και σε περίπτωση προβλημάτων δείξτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρέπει να το κάνετε να καταλαβαίνει και τις θέσεις των άλλων παιδιών.

Επιπλέον, όταν παίζετε εσείς με τα παιδιά σας, φροντίστε να έχετε καλή διάθεση και αποφεύγετε την κριτική. Να τα κατευθύνετε, αλλά και να τα ακολουθείτε. Έτσι, θα μάθουν να ακολουθούν εντολές και να ζητούν βοήθεια, καθώς και να εξηγούν προσεκτικά τι θέλουν.


Τι πρέπει να κάνει ένα παιδί για να δημιουργεί φιλίες;

Μην περιμένετε το παιδί να πάει στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, για να αναπτύξει καλύτερα τις κοινωνικές ικανότητές του (κι αυτό αναγκαστικά, γιατί εκεί υποχρεώνεται να συνυπάρξει για κάποιες ώρες με άλλα παιδιά). Θα πρέπει από πολύ νωρίς να του μάθετε τι πρέπει να κάνει για να δημιουργεί και να διατηρεί τις φιλίες του. Να έχετε όμως πάντα υπόψη σας, ότι τα παιδιά εναντιώνονται εύκολα σε ό,τι τους ζητάμε, όταν δεν είμαστε απόλυτα σαφείς.

  • Τα παιδιά, ως γνωστό, αντιγράφουν τη συμπεριφορά μας. Προσέξτε λοιπόν τη δική σας συμπεριφορά απέναντι σε φίλους και γνωστούς. Αν δείχνετε ενδιαφέρον για τους φίλους σας και αντιμετωπίζετε θετικά τον περίγυρό σας, τα παιδιά θα καταγράψουν το αποτέλεσμα.
  • Στηρίζουμε την οικογένεια, στηρίζουμε τους φίλους. Όπως ακριβώς προστατεύουμε τα μέλη της οικογένειάς μας, έτσι κάνουμε και με τους φίλους μας. Πρέπει να μάθουν να δίνουν, αλλά και να παίρνουν, για να υπάρχει ισορροπία.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν με άλλα παιδάκια, ώστε να μάθουν να συνυπάρχουν, να μοιράζονται και να σέβονται. Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά.
  • Πρέπει να διεκδικούν τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, όπως αντίστοιχα πρέπει να σέβονται τις ανάγκες των άλλων. Έτσι, θα μάθουν να μοιράζονται τα δικά τους παιχνίδια και να κατανοούν, ότι κάποια παιχνίδια ανήκουν στους φίλους τους.
  • Διδάξτε στα παιδιά να παίζουν ισότιμα, να περιμένουν και να τηρούν τη σειρά τους. Τονίστε ότι πρέπει να μιλάνε ήρεμα και να ακούν με καλή διάθεση.
  • Τα παιδιά σε μικρή ηλικία μαθαίνουν την κοινωνικοποίηση από τους γονείς τους. Αν εσείς είστε γλυκομίλητοι, αν μοιράζεστε ιδέες και υπευθυνότητες και αν βοηθάτε ο ένας τον άλλο, τα παιδιά θα μάθουν να κάνουν το ίδιο.
  • Η κοινωνικότητα διδάσκεται. Μάθετε τα παιδιά να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και εξηγείστε τους, γιατί πρέπει να μένουν στην παρέα. Μην αποτρέπετε το παιδί να συναναστραφεί τα παιδιά των μεταναστών, μόνο και μόνο επειδή είναι άλλης εθνικότητας.
  • Αν το παιδί σας είναι δυναμικό, μεταδώστε του θετική ενέργεια για να ενθαρρύνει και να βοηθά άλλα παιδιά. Αντίθετα, αν είναι ντροπαλό, βοηθήστε το στην απόρριψη. Πρέπει να καταλάβει, ότι μια απόρριψη δεν είναι καταστροφική και δεν είναι για πάντα! Έτσι, θα μάθει να είναι ανθεκτικό και θα έχει διάθεση να ξαναπροσπαθήσει.
  • Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν την ικανότητα να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους. Στα ενδεχόμενα καυγαδάκια του παιδιού σας μη ρίχνετε το φταίξιμο εξ ολοκλήρου στα άλλα παιδάκια και μη χρησιμοποιείτε αρνητικούς χαρακτηρισμούς γι’ αυτά. Αν φταίει το δικό σας, αναλύστε τους λόγους. Αν το παιδί σας δε χαλιναγωγείται, η τιμωρία θα του μάθει πως οι κακές πράξεις έχουν ανάλογες συνέπειες.
  • Δείξτε στα παιδιά να παίζουν ισότιμα και να γιορτάζουν την επιτυχία της παρέας.
Τονώστε την αυτοπεποίθηση των μεγαλύτερων παιδιών

Όταν το παιδί πηγαίνει στο σχολείο, έχει πλέον μάθει να μοιράζεται και να δημιουργεί φιλίες. Τώρα, είναι ώρα να το μάθουμε να έχει λογικούς στόχους στις φιλικές του σχέσεις και να μην σταματά τις προσπάθειες σε περίπτωση, που κάποια παιδιά το απορρίψουν. Ίσα, ίσα αξίζει να ξαναπροσπαθήσει.

Όσο, λοιπόν, το παιδί μεγαλώνει, δώστε έμφαση στις ικανότητές του και επιβραβεύστε τις προσπάθειές του. Και για να είμαστε ειλικρινείς, επιβραβεύστε περισσότερο την προσπάθεια παρά το αποτέλεσμα, το οποίο δεν εξαρτάται πάντα από το δικό σας παιδί. Τονίστε ότι δεν πρέπει να φοβάται να εκτεθεί και να τολμήσει κάτι διαφορετικό. Μια νέα εμπειρία είναι ευκαιρία για να μάθει και όχι ευκαιρία για να νικήσει ή να χάσει.

Μαρία Βόλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου