Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ανακαλύψτε τα ταλέντα του!

Ανακαλύψτε τα ταλέντα του
Το παιδί σας είναι εκκολαπτόμενος ζωγράφος, γεννημένος αθλητής, ιδιοφυία στα μαθηματικά ή ταλαντούχα μπαλαρίνα; Όποιο και αν είναι το ταλέντο του, μπορείτε να το ανακαλύψετε και να το καλλιεργήσετε. 

Ταλέντο από κούνια; Κάποια παιδιά δείχνουν από πολύ νωρίς το ταλέντο τους σε κάποιον τομέα, γι' αυτό και χρησιμοποιούμε τη φράση γεννημένος χορευτής, ηθοποιός, ζωγράφος, κ.ά. Υπάρχει βέβαια και περίπτωση ένα παιδί να μην δείχνει κανένα ενδιαφέρον, λόγου χάρη για τα αθλήματα όταν είναι μικρό και όταν φτάσει στην προεφηβική ηλικία να γίνει ένα αφοσιωμένος αθλητής. Ωστόσο, το ταλέντο, αν και είναι σημαντικό, δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ενασχόλησης με μια δραστηριότητα. Μεγαλύτερη σημασία έχει η εξάσκηση και η καλλιέργεια του ταλέντου. 

Αντισταθείτε στην πίεση και τον ανταγωνισμό. Δεν σημαίνει πως επειδή τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν ποδόσφαιρο ή μπαλέτο, το ίδιο πρέπει να κάνει και το παιδί σας, ακόμα και αν δεν έχει κλίση στις παραπάνω δραστηριότητες. Έχετε κατά νου ότι ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους. Συζητήστε με το παιδί σας πριν πάρετε την απόφαση για το ποια δραστηριότητα θα ακολουθήσει. 

Ανακαλύψτε μαθαίνοντας. Η εξερεύνηση διαφορετικών δραστηριοτήτων θα βοηθήσει το παιδί σας να αποκαλύψει και να αναπτύξει τα ταλέντα του. Πιθανόν μια βόλτα σε ένα μουσείο, το διάβασμα ενός καινούργιου βιβλίου ή μια βόλτα σε ένα πάρκο να αποτελέσουν την αφορμή για να ανακαλύψει το παιδί σας την κλίση του. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση μιας παράστασης χορού μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει μαθήματα ή ένα βιβλίο με θέμα την επιστήμη να του ανοίξει νέους ορίζοντες και νέα ενδιαφέροντα γύρω από το αντικείμενο αυτό. Συνεπώς, είναι καλό να το φέρνετε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα για να ανακαλύψετε τι το ενδιαφέρει πραγματικά. 

Εμπιστευθείτε τις ενδείξεις. Επειδή μπορεί να μην είστε ειδικός για κάθε δραστηριότητα που υπάρχει, ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν θα του ταιριάζει είναι να δώσετε προσοχή στις καθημερινές του συνήθειες. Αν φαίνεται να έχει κλίση σε κάτι συγκεκριμένο, π.χ. έναν καλό βαθμό στα μαθηματικά ή μια ωραία ζωγραφιά, πιθανόν να εμπνευστείτε για το ποια δραστηριότητα θα ήταν ιδανική για εκείνο. 

Ενθαρρύνετε το μικρό σας, αλλά μην το πιέζετε. Το να ανακαλύψει ένα παιδί την κλίση του και να εξελιχθεί πάνω στο αντικείμενο που αγαπά και το εκφράζει είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, αν το πιέζετε να γίνει άριστο ή να ασχολείται περισσότερες ώρες από όσες αντέχει, μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ. Ενώ κάποιο παιδί μπορεί να θέλει να γίνει μεγάλος πιανίστας, άλλο μπορεί απλά να ευχαριστιέται επειδή ξέρει να παίζει μουσική. Φροντίστε, λοιπόν, να καλλιεργείτε τα ταλέντα του κατανοώντας ότι μπορεί να θέλει να πειραματιστεί ή να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα και αναγνωρίζοντας ότι η σκληρή δουλειά χωρίς επιθυμία και γνώση δεν προσφέρει τίποτα. 

Βοηθήστε με διάφορους τρόπους. Γράψτε το σε ειδικά μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο που το ενδιαφέρει. Συζητήστε για το ταλέντο του με ανθρώπους που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο και φυσικά απολαύστε την πορεία του μέσα στα χρόνια. Ακόμα και αν δεν γίνει αστέρι στον τομέα του, το γεγονός ότι καλλιέργησε κάτι που αγαπούσε είναι θετικό για το ίδιο.

Χρησιμοποιήστε το ένστικτό σας. Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά δεν τα καταφέρνει ή δεν είναι έτοιμo ηλικιακά, ακολουθήστε το ένστικτό σας για να αποφασίσετε αν θα τη συνεχίσει ή θα τη σταματήσει. Φυσικά, σε μια τέτοια απόφαση καλό θα ήταν να εμπλέξετε και το μικρό σας, καθώς εάν του αρέσει πραγματικά και πάρα πολύ, ίσως έχει μεγαλύτερη αξία η ευχαρίστηση που αντλεί παρά η επιτυχία που έχει.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου