Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σεβόμαστε τις επιλογές των άλλων!

Η ανατροφή των παιδιών
Ως γονείς μικρών παιδιών αρκετές φορές βγαίνουμε βόλτα με φίλους, συναδέλφους, συγγενείς. Πηγαίνουμε στην παραλία, σε μια πλατεία, σε έναν παιδότοπο, σε κάποιο φιλικό σπίτι. Απολαμβάνουμε τη συντροφιά των φίλων μας και παράλληλα βλέπουμε τα παιδιά μας να παίζουν μαζί.

Δεν είναι σπάνιες, όμως, οι φορές που το παιδί κάποιου αρχίζει να φέρεται απότομα, βίαια ή επικίνδυνα. Και πολλές φορές βλέπουμε τους γονείς αυτού του παιδιού να μένουν απαθείς, χωρίς να το οριοθετούν ή να προσπαθούν να προφυλάξουν τα υπόλοιπα παιδιά. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται αβίαστα στο μυαλό είναι αρκετά παιδιά να παίζουν στην παραλία και ένα να αρχίσει να πετά άμμο στα άλλα ή να αρχίσει να τα σπρώχνει.

Δεν μου φαίνεται καλό να μαλώνει και να προσβάλλει κανείς τα παιδιά του παρουσία άλλων, και μάλιστα ξένων. Για πολλούς λόγους ο καθορισμός των ορίων που πρέπει να έχει η παιδική συμπεριφορά είναι καλό να "δουλεύεται" στο σπίτι.

Ωστόσο, όταν σε ένα τέτοιο περιβάλλον βλέπω παιδιά από επιθετικά έως επικίνδυνα και την ίδια στιγμή τους γονείς του απαθείς, σκέφτομαι: "τι περιμένουν, να μαλώσω εγώ το παιδί τους;"

Είναι, νομίζω, και πάλι θέμα σεβασμού: Αν θέλουμε ν' αφήνουμε το παιδί μας τελείως ελεύθερο, χωρίς καμία παρατήρηση, είναι δικαίωμά μας. Διαθέτουμε, όμως, τον στοιχειώδη σεβασμό προς τους γύρω μας, ώστε να μην επιβαρύνουμε τα άλλα παιδιά με τις επιλογές μας και να μην τα φέρνουμε σε δύσκολη θέση;

Και κάτι ακόμα: Αρκετές φορές σε περιστάσεις σαν κι αυτές που περιέγραψα παραπάνω, μόλις κάποιος γονιός προσπαθεί να οριοθετήσει, να περιορίσει τα δικά του παιδιά, υπάρχει κάποιος άλλος που "πετάγεται", του κάνει παρατηρήσεις του τύπου "μην το μαλώνεις", "παιδιά είναι, θα χτυπηθούν κιόλας...", με αποτέλεσμα να αναιρεί την όποια παρέμβαση.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τόσο σίγουρος είναι κάποιος για τη δική του παιδαγωγική προσέγγιση, που είναι σε θέση να παρεμβαίνει και στον τρόπο που οι άλλοι έχουν επιλέξει να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους; Ή μήπως είναι θέμα ημιμάθειας και πάλι έλλειψης σεβασμού προς τις επιλογές των άλλων;

www.parentbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου