Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Διακοπές χωρίς απρόοπτα. Το απόλυτο λεξικό!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Διακοπές χωρίς απρόοπτα. Το απόλυτο λεξικό!
Οι διακοπές είναι η περίοδος που όλοι περιμένουμε σαν μια ανάσα μετά από μια δύσκολη χρονιά. Για να απολαύσετε ξένοιαστες διακοπές, χωρίς προβλήματα και απρόοπτα σας δίνουμε μερικές πολύτιμες συμβουλές, για να προφυλαχθείτε από δυσάρεστες καταστάσεις, να αποφύγετε ατυχίες και να γυρίσετε πίσω ανανεωμένοι και πάνω απ΄ όλα υγιείς!

Ασφάλεια
Στις διακοπές όλη η ρουτίνα της καθημερινότητας αλλάζει. Κάθε μέρα κάνετε διαφορετικά πράγματα, επισκέπτεστε εμπορικά κέντρα για ψώνια, πηγαίνετε σε μουσεία, περπατάτε πολλές ώρες, μπαινοβγαίνετε σε διάφορα ασανσέρ, πηγαίνετε σε πολυσύχναστες παραλίες, αλλάζετε πολλά μέσα μεταφοράς... Μην ξεχνάτε ούτε στιγμή, ότι τα περισσότερα παιδιά είναι μικροί εξερευνητές και όλα αυτά τα νέα ερεθίσματα και τα συναρπαστικά πράγματα που βλέπουν τους τραβούν την προσοχή. Τα παιδιά δε θα το πολυσκεφτούν να τρέξουν μακριά σας, για να μπορέσουν να δουν καλύτερα οτιδήποτε τους έκανε εντύπωση. Γι΄ αυτό κρατήστε τα απασχολημένα και μην τα αφήνετε μόνα τους ούτε λεπτό. Επιπλέον, πριν το ταξίδι σας εξηγείστε στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που χαθούν. Κάθε φορά που μπαίνετε σε ένα νέο χώρο να δίνετε ένα σημείο για ραντεβού σε περίπτωση που χαθείτε. Αν είναι πολύ μικρά γράψτε τον αριθμό του κινητού σας σε ένα χαρτάκι και βάλτε το στην τσέπη τους. Έτσι αν χαθούν, με τη βοήθεια κάποιου ενήλικου θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Βαλίτσες
Οι διακοπές με παιδιά απαιτούν πάρα πολλά πράγματα, γι’ αυτό σε καμία περίπτωση μην αφήσετε το πακετάρισμα των αποσκευών για την τελευταία στιγμή! Για να μηn φορτωθείτε με περιττά, αλλά και για να μην ξεχάσετε κάτι απαραίτητο, ετοιμάστε μια λίστα αρκετές μέρες πριν την αναχώρησή σας. Επίσης, ανάλογα με το μέσο μεταφοράς επιλέξτε και την κατάλληλη βαλίτσα. Για ένα μακρινό ταξίδι προτιμήστε σκληρές, ανθεκτικές βαλίτσες και μικρού μεγέθους χειραποσκευές για τα άκρως απαραίτητα, ενώ για ένα ταξίδι με αυτοκίνητο επιλέξτε μαλακές βαλίτσες ή εύχρηστους σάκους, που θα σας εξοικονομήσουν χώρο στο πορτ παγκάζ.

Γυμναστική
Τώρα που έχετε χρόνο, είναι ευκαιρία να γυμναστείτε μαζί με τα παιδιά σας. Επιλέξτε τις δραστηριότητες σύμφωνα με τις ανάγκες τους, χαλαρώστε, απολαύστε, δείξτε τον ενθουσιασμό σας και επιβραβεύστε τις προσπάθειες των παιδιών. Η άσκηση μαζί σας θα τους προσφέρει περισσότερη αυτοεκτίμηση, θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις κινητικές τους ικανότητες και θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν καλύτερα την αξία της προσπάθειας και του σεβασμού στους κανόνες.

Διαδρομές
Οι πολύωρες διαδρομές είναι πιο κουραστικές, ειδικά για τα νήπια που δεν μπορούν να αυτοαπασχοληθούν. Τα νήπια που μόλις έχουν αρχίσει να περπατούν, είναι πολύ δύσκολο να μείνουν (αν δεν κοιμούνται) ακίνητα στο ίδιο σημείο για πολλή ώρα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας φαγητό, νερό ή κάποιο άλλο ρόφημα, μικρά παιχνιδάκια και το αγαπημένο τους παιχνίδι-ζωάκι. Αν ταξιδεύετε νύχτα, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα ή μια κουβερτούλα. Σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς διαθέτουν κλιματιστικά τα οποία πολλές φορές δημιουργούν στο εσωτερικό “πολική ατμόσφαιρα”, ενώ η θερμοκρασία έξω ξεπερνά τους 42° C!
Αν δεν μπορείτε να σπάσετε το ταξίδι σας σε μικρότερες διαδρομές ή πρέπει να διασχίσετε μονομιάς μια μεγάλη απόσταση, φροντίστε οι επόμενες μέρες να είναι λίγο πιο χαλαρές. Διαλέξτε ένα άνετο ξενοδοχείο, εγκατασταθείτε για λίγες μέρες και ξεκουραστείτε. Αν και τα νήπια ξεχνούν την ταλαιπωρία της διαδρομής μόλις κατέβουν απ’ το τρένο, μπορεί την επόμενη φορά που θα πλησιάσετε σε έναν σταθμό να αρνηθούν πεισματικά να επιβιβαστούν. Γι’ αυτό, φροντίστε να τους δώσετε αρκετό χρόνο για να χαλαρώσουν και να αλλάξουν παραστάσεις. 

Επιστροφή
Το να ξαναγυρίζει ένα παιδί στην καθημερινότητά του ύστερα από διακοπές μπορεί να είναι δύσκολο, άλλωστε το ίδιο βιώνουμε και εμείς οι ενήλικες. Πολλά παιδιά αγχώνονται που οι μέρες της ξενοιασιάς τελειώνουν και οι “υποχρεώσεις” ξαναρχίζουν. Τις τελευταίες μέρες των διακοπών θα πρέπει να αρχίσει μια σταδιακή προσαρμογή προς τις συνήθειες και τα ωράρια της καθημερινότητας. Επιπλέον, η αλλαγή του ωραρίου ύπνου και φαγητού πρέπει να συνοδεύεται και με πιο ήρεμες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, λίγο πριν το κοιμίσετε, δώστε του να διαβάσει κάτι αντικαθιστώντας το παιχνίδι ή την τηλεόραση των τελευταίων ημερών. 

Ζώνη
Τα παιδιά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου για να παίξουν ή να τσακωθούν μεταξύ τους. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι τελείως επικίνδυνη τόσο για τα ίδια όσο και για τη συγκέντρωση του οδηγού. Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν, ώστε να αποτελεί συνείδηση στο παιδί η χρήση του καθίσματος αυτοκινήτου και της ζώνης και να μην κάνουν καμία υποχώρηση, όσο απείθαρχο και αν είναι το παιδί τους. Και φυσικά το καλύτερο παράδειγμα είναι να βλέπουν εσάς να φοράτε πάντα τη ζώνη σας. 

Ήλιος
Η ζέστη σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου μπορούν να προκαλέσουν πλήθος ενοχλήσεων και διαταραχών. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλίαση, αλλά και εξάντληση, ζάλη και έντονο πονοκέφαλο. Γι’ αυτό φροντίστε να μένετε πάντα σε δροσερά και σκιερά μέρη. Μην κυκλοφορείτε και μην ασκείστε για πολλή ώρα κάτω από τον καυτό ήλιο, αποφύγετε τη θάλασσα 1 - 4 μ.μ., φοράτε πάντα καπελάκι, πίνετε πολύ νερό και τρώτε ελαφρά. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά χωρίς αντιηλιακό και να τους φοράτε ανοιχτόχρωμα ελαφριά ρούχα. 

Θάλασσα
Προτιμήστε να κάνετε μπάνιο τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες και μην αμελείτε να βάζετε ξανά και ξανά αντιηλιακό, ειδικά μετά από το κολύμπι, την εφίδρωση ή το στέγνωμα με πετσέτα. Μην μπαίνετε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το φαγητό και μην επιτρέπετε στα παιδιά να τσιμπολογούν, όσο μπαινοβγαίνουν στο νερό. Μην επιτρέπετε στα παιδιά να κάνουν βουτιές, αν δε σιγουρευτείτε πρώτα ότι τα νερά είναι βαθιά και χωρίς εμπόδια. Επίσης, σε ρηχά και σε άγνωστα νερά μην αφήνετε τα παιδιά να βουτάνε στο νερό με το κεφάλι. Να φοράτε ειδικά παπουτσάκια για τη θάλασσα σε μέρη με βότσαλα ή βράχια. Μην αφήνετε ποτέ μόνο του το παιδί μέσα στο νερό, ακόμη και αν ξέρει κολύμπι ή φοράει μπρατσάκια και σωσίβιο. Επίσης, μην αφήνετε ποτέ γυμνά νήπια να παίζουν στην άμμο. Οι μολύνσεις καραδοκούν! Τέλος, η έκθεση σε μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς της θάλασσας, η οποία ευνοείται και από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και η είσοδος νερού στη στοματική κοιλότητα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση στοματίτιδας ή φαρυγγίτιδας σε μικρά παιδιά.

Ιππασία 
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για τα παιδιά να πάνε όχι σε συνηθισμένες κατασκηνώσεις, αλλά σε ειδικές εγκαταστάσεις μέσα στη φύση, όπου θα έρθουν σε άμεση επαφή με τις ομορφιές του περιβάλλοντος, τα ζώα, αλλά και τις δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εκεί. Τα παιδιά μπορούν να επιδοθούν στην ιππασία, στην ορειβασία, το ραπέλ, αλλά και τις εξερευνήσεις στη φύση. Πολλές ευκαιρίες για εκδρομές ιππασίας με άλογα, πόνι ή βόλτες με γαϊδουράκια, συνοδεία έμπειρων οδηγών, κάνουν αρκετά κέντρα ελεύθερης ιππασίας ανά την Ελλάδα. Αναζητήστε τα στο internet και δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να εντυπωσιαστούν από την ομορφιά της χώρας μας περνώντας μέσα από ελαιώνες, πορτοκαλεώνες και ποταμάκια.

Κάμπινγκ
Αν είστε από τους φανατικούς του είδους και τα παιδιά σας είναι πάνω από 4 - 5 ετών μπορείτε να το κάνετε ξανά, αρκεί να είναι οργανωμένο! Αν δεν το έχετε επιχειρήσει στο παρελθόν, μην το κάνετε για πρώτη φορά μαζί με τα παιδιά σας, γιατί το πιθανότερο είναι να ζήσετε μια εξουθενωτική εμπειρία.... Αν, όμως, είστε έμπειροι, προτιμήστε μια σκηνή τύπου igloo, με ειδικό εξωτερικό κάλυμμα που θα κρατήσει μακριά την υψηλή θερμοκρασία του ήλιου. Εξοπλιστείτε με φουσκωτά στρώματα για τον ύπνο, φορτώστε όλα τα απαραίτητα, π.χ. πτυσσόμενα τραπέζια και καρέκλες, λάμπες θυέλλης, φορητά ψυγεία, γκαζάκια, ψάθες, ομπρέλες θαλάσσης, πλήρες φαρμακείο, φιδάκια για τα κουνούπια, πρακτικά και άνετα ρούχα και ... καλές διακοπές στη φύση!

Ληστεία
Για όσο μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα λείψετε για διακοπές, μην ξεχάσετε να ασφαλίσετε, αλλά και να προστατέψετε το σπίτι σας από ανεπιθύμητους επισκέπτες! Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα κλείνουν καλά και τοποθετήστε συναγερμό. Μην αφήνετε στην αυλή ή στους ακάλυπτους χώρους σχοινιά ή πάγκους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναρρίχηση. Ενημερώστε για το ταξίδι σας μόνο αυτούς που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν για την απουσία σας. Εμπιστευτείτε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο για να επιβλέπει το σπίτι και να ποτίζει τα λουλούδια. Δώστε τη δυνατότητα στους γείτονες να ελέγχουν τα μπαλκόνια σας, γι’ αυτό μην αφήνετε πολύ κατεβασμένες τις τέντες. 

Μικρόβια
Το καλοκαίρι αποτελεί ιδανική περίοδο για την αλλοίωση των τροφίμων και την εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων. Όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει, τα μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για ν’ αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν σε διάστημα μερικών μόνο ωρών. Σχεδόν όλες οι τροφές, αν δεν τύχουν της κατάλληλης φροντίδας, είναι δυνατόν να μολυνθούν από βακτήρια, ιούς και παράσιτα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Ιδιαίτερα ευπαθή θεωρούνται τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και άλλα θαλασσινά, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Νερό
Σε πολλά μέρη του κόσμου το νερό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα του πόσιμου νερού, αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε. Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε εμφιαλωμένο νερό, καθαρίστε το νερό βράζοντάς το για 10 λεπτά τουλάχιστον. Οι μικροοργανισμοί σκοτώνονται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 700° C. Επιπλέον, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο ειδικές ταμπλέτες χημικής απολύμανσης του νερού. Τέλος, μη χρησιμοποιείτε το νερό της βρύσης για το βούρτσισμα των δοντιών, για το πλύσιμο σκευών που χρησιμοποιούνται για μωρά ή για παγάκια. Η κατάψυξη δεν σκοτώνει τους μικροοργανισμούς που προκαλούν διάρροια.

Ξενοδοχείο
Οι διακοπές με παιδιά απαιτούν να κάνετε έγκαιρη κράτηση στο ξενοδοχείο που επιθυμείτε. Ενημερωθείτε αν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για παιδιά, ρωτήστε για την εξυπηρέτηση που μπορεί να προσφέρουν αν έχετε μωράκι και μην παραλείψετε να δείτε φωτογραφίες του δωματίου και του ξενοδοχείου. Όταν συμφωνήσετε και στην τιμή, ζητήστε από την εταιρεία να σας στείλει μια φόρμα κράτησης που θα αναφέρει όλες τις παροχές που συμφωνήσατε και μετά στείλτε την προκαταβολή (συνήθως είναι το 25% του συνολικού ποσού). Μια - δυο μέρες πριν ξεκινήσετε, τηλεφωνήστε στον υπεύθυνο της κράτησης και ενημερώστε τον για την ώρα και το μέσο της άφιξης, ώστε να σας πει τον ευκολότερο τρόπο για να βρείτε το ξενοδοχείο σας. Τέλος, μη διστάσετε να παραπονεθείτε αν εντοπίσετε προβλήματα κατά τη διαμονή σας.

Οδήγηση
Να είστε πάντα συγκεντρωμένοι στην οδήγησή σας, να οδηγείτε την ημέρα και να μην τρέχετε υπερβολικά σε δρόμους που δεν ξέρετε. Μην ξεκινάτε ταξίδι μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Μην οδηγείτε πολλές ώρες. Και για εσάς, αλλά και για τα παιδιά είναι καλύτερο να ξεκουράζεστε για 10 - 15 λεπτά κάθε 2 - 3 ώρες. Μην ξεχνάτε ποτέ τις ζώνες ασφαλείας και τα ειδικά καθίσματα για τα παιδιά και μην οδηγείτε με ανοιχτά παράθυρα.

Παγωτό
Μην αγοράζετε τυποποιημένα παγωτά που δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα, το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει διαφορετικό σχήμα, από εκείνο που απεικονίζεται στο διαφημιστικό της παρασκευάστριας εταιρείας. Αποφύγετε τα κυπελάκια που παρουσιάζουν υπερχείλιση στο καπάκι, είναι υδαρή, μαλακά και η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου.

Ρούχα
Επιλέξτε τα ρούχα των παιδιών με κριτήριο την άνεση και σκεφτείτε ότι δεν πρέπει να κρυώνουν, αλλά ούτε να ζεσταίνονται και να ιδρώνουν. Όταν ταξιδεύετε φροντίστε να έχετε μια δεύτερη αλλαξιά και μην τους φοράτε μπλούζες με κορδόνια ή κουκούλες που μπορεί να μπλεχτούν κάπου και να τα τραυματίσουν. Μην ξεχνάτε, ότι πάτε διακοπές και τα παιδιά θα παίξουν και θα λερωθούν, οπότε φροντίστε να πάρετε μαζί σας αρκετά ρούχα που αντέχουν σε “δύσκολες συνθήκες”.

Σαλμονέλα
Η σαλμονέλα, η σιγκέλλα και τα κολοβακτηρίδια είναι τα πιο συχνά μικρόβια που μολύνουν τις τροφές και στη συνέχεια πλήττουν το γαστρεντερικό σύστημα. Οι γιατροί προειδοποιούν, ότι οι εκδρομείς που μεταφέρουν τρόφιμα σε κατασκηνωτικούς και άλλους χώρους, όπου δεν υπάρχουν ψυγεία, καθώς και τα άτομα που καταναλώνουν τροφές από μπουφέ, όπου τα φαγητά παραμένουν γι’ αρκετή ώρα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία δωματίου είναι υποψήφια θύματα δηλητηριάσεων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα των τροφικών δηλητηριάσεων είναι η ναυτία, ο εμετός, η διάρροια και ο πόνος στην κοιλιά, ενώ παράλληλα μπορεί να εμφανιστούν αιμορραγικές προσμίξεις στις διαρροϊκές κενώσεις, πονοκέφαλος, πυρετός, αίσθημα αδυναμίας και αφυδάτωση. Οι ενοχλήσεις ξεκινούν λίγες ώρες μετά τη λήψη της ακατάλληλης τροφής. Τα άτομα που υποφέρουν από δηλητηρίαση δεν πρέπει να βιαστούν να πάρουν φαρμακευτική αγωγή, αφού με απλή δίαιτα και ανάπαυση τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε διάστημα 3 - 5 ημερών. Στις περιπτώσεις, όμως, που επιμένουν γι’ αρκετές μέρες, τότε ενδέχεται να χρειαστούν συμπτωματική φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και αντιβίωση, ενώ δεν αποκλείεται να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Στα μικρά παιδιά, στους ηλικιωμένους, στις έγκυες και σε άτομα που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα, κυρίως για να προληφθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης. 

Τσιμπήματα
Για να μη σας ενοχλήσει κανένα “ζουζούνι” στις διακοπές σας μετά τη δύση του ηλίου να φοράτε μόνο ανοιχτόχρωμα ρούχα. Αποφύγετε αποσμητικά, αρώματα και προϊόντα με έντονες μυρωδιές, που προσελκύουν τα έντομα. Αποφύγετε να μένετε κοντά σε ρυάκια, λίμνες, βάλτους και ποτάμια. Μην ενοχλείτε τις φωλιές των εντόμων και μην αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα ή σκουπίδια. Αν σας τριγυρίζει μια μέλισσα ή μια σφήκα, μην κάνετε απότομες κινήσεις. Αφήστε την να απομακρυνθεί μόνη της χωρίς να την πειράξετε. Αν κάποιος στην οικογένεια είναι αλλεργικός, φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα, γιατί ακόμη και ένα απλό τσίμπημα μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αν δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, μια κομπρέσα με αμμωνία θα ανακουφίσει από ένα τσίμπημα μέλισσας, σφήκας, ακόμη και μέδουσας ή τσούχτρας. Χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά στο χώρο διαμονής σας και τέλος, φροντίστε να οδηγείτε με κλειστά παράθυρα για να αποφύγετε να μπει κάποιο έντομο μέσα στο αυτοκίνητο και να προκληθεί πανικός εν ώρα κίνησης.

Ύπνος
Μακριά από το οικείο περιβάλλον ο ύπνος μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη περιπέτεια. Εγκατασταθείτε από νωρίς στο δωμάτιο, ώστε τα παιδιά να έχουν χρόνο να το συνηθίσουν και μην ξεχνάτε ότι ακόμη και τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο περιβάλλον τους. Δώστε τους χρόνο να εξερευνήσουν το χώρο, να παίξουν μέσα σ’ αυτόν, να μάθουν που είναι το μπάνιο, κ.ά. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάτι οικείο, που θα κάνει το χώρο πιο φιλικό στο παιδί. Ένα μικρό παιχνίδι, μια κουβερτούλα, κάτι προσωπικό του θα το βοηθήσει να αισθανθεί πιο άνετα. Αφήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να φτιάξουν μια δική τους γωνιά, όπου θα βάλουν τα παιχνίδια, τα βιβλία και τα ρούχα τους.

Φαγητό
Μην ξεχνάτε, ότι πράγματα που δεν επηρεάζουν το δικό σας στομάχι, μπορεί να αποβούν καταστρεπτικά για τα παιδιά. Αποφύγετε φαγητά (όπως π.χ. κατσαρόλας και ζυμαρικά), που μπορεί να έχουν μαγειρευτεί πολύ νωρίτερα και να σερβίρονται συχνά χωρίς σωστό ζέσταμα. Ανάλογα με τον προορισμό σας αποφύγετε σαλάτες και ωμά λαχανικά, που δεν έχετε πλύνει εσείς οι ίδιοι. Προτιμήστε φρούτα που μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι σας. Μη δίνετε στα παιδιά ωμά αυγά. Αποφύγετε να καταναλώσετε ωμό ή ελλιπώς μαγειρεμένο κρέας. Το ίδιο ισχύει και για το ψάρι ή τα θαλασσινά. Μην καταναλώνετε τροφές που περιέχουν βελτιωτικά, όπως μείγματα μπαχαρικών. Τέλος, μην αγοράζετε τροφές από κυλικεία - καντίνες ή πλανόδιους μικροπωλητές και έχετε μαζί σας μαντιλάκια καθαρισμού για να καθαρίζετε τα χέρια των παιδιών, όταν το κρίνετε απαραίτητο.

Χωριό
Αν είστε τυχεροί και έχετε σπίτι σε κάποιο χωριό, οι διακοπές των παιδιών μαζί με τον παππού και τη γιαγιά θα είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία για αυτά, αφού αν ζείτε σε πόλη η επαφή τους με τη φύση είναι σπάνια. Αν δεν έχετε, αλλά είστε φίλοι του αγροτουρισμού και των εναλλακτικών διακοπών, δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κύκλο καλλιέργειας της ελιάς, να περπατήσουν στη φύση ή να επιδοθούν σε ποδήλατο βουνού. Οι διακοπές σε παραδοσιακούς ξενώνες μέσα σε ελαιώνες, αμπελώνες και πορτοκαλεώνες θα προσφέρουν τη χαλαρωτική διάθεση ενός μεσογειακού εξοχικού. Πρωινό ξύπνημα με τις ασημόχρυσες ελιές, περίπατοι ανάμεσα στα κτήματα με τις πορτοκαλιές που καταλήγουν στη θάλασσα, παιχνίδια κάτω από τη σκιά των πεύκων, ποδηλατάδες στο χώμα και λαχανικά ή φρούτα από το μποστάνι δίνουν άλλη γεύση στο φαγητό!

Ψώνια
Ψωνίστε υπεύθυνα! Όταν αγοράζετε τρόφιμα, βάλτε στο καλάθι σας πρώτα τα προϊόντα που δεν αλλοιώνονται (κονσέρβες, ζυμαρικά) και στο τέλος τα ευπαθή όπως το γάλα, τα κρέατα, τα κατεψυγμένα, κ.ά. Ελέγχετε πάντοτε τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης και αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το προϊόν λόγω εμφάνισης ή οσμής, μην το αγοράσετε. Ειδικά για τα κατεψυγμένα τρόφιμα προσέξτε αν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι πάγου, καθώς ίσως έχουν προηγουμένως αποψυχθεί, ενώ αν είναι αφυδατωμένα σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκα. Αποφεύγετε τα νωπά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα και βεβαιωθείτε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν φέρουν παραμορφώσεις στο κουτί. Επίσης, οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους και περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, που μπορεί προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία σας. 

Ωτίτιδα
Καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος… Και ξαφνικά, το γνωστό πρόβλημα. Ένας έντονος πόνος στο αυτί, σχεδόν καταστρέφει την ξένοιαστη καλοκαιρινή διάθεση. Η γνωστή και ως “ωτίτιδα του κολυμβητή” είναι εδώ. Ένας μικρός τραυματισμός και η μόλυνση που συχνά τον συνοδεύει (κυρίως από ψευδομονάδα ή μύκητες), αρκούν για να νοσήσουμε. Στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων η τοπική, συντηρητική θεραπεία με σταγόνες θα φέρει άμεσο αποτέλεσμα. Άλλωστε, η εν λόγω πάθηση αφορά κυρίως στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, δεν κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και συνήθως δεν προσβάλλει το τύμπανο. Ποιοι απλοί κανόνες, όμως, θα μας προφυλάξουν από τα δυσάρεστα; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποφεύγουμε να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα νερό στο εσωτερικό του αυτιού. Αν για κάποιους λόγους, κυρίως ανατομίας, δεν μπορούμε να το αφαιρέσουμε, μπορούμε να καταφύγουμε σε μια απλή λύση. Ρίχνοντας 1 - 2 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα στο αυτί, βοηθάμε να εξατμιστεί το νερό που ενδεχομένως να προκαλούσε κάποιο σχετικό πρόβλημα. Τέλος, για να αποφύγουμε την πιθανότητα φλεγμονής, δε θα πρέπει να καθαρίζουμε την περιοχή με τρόπο μη ήπιο ή με μικροαντικείμενα πλην της ειδικής μπατονέτας. Και αυτό, γιατί ο κακός καθαρισμός συχνά προκαλεί μικροτραυματισμούς και προετοιμάζει το έδαφος για μια ωτίτιδα. 

Μαρία Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου