Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

7 απλοί τρόποι να γίνει το φαγητό παιχνίδι!

Article_show_fodd_faces
Σε κάθε οικογένεια είναι πολλές οι φορές που το τραπέζι γίνεται πεδίο μάχης. Ξεκινάει με τα δικά σας παρακάλια να δοκιμάσει το παιδί σας μια μπουκιά από το μπρόκολο, συνεχίζεται με την επιμονή σας να καθαρίσει το πιάτο του, και καταλήγει με ένα δακρυσμένο παιδί και τα δικά σας νεύρα τεντωμένα. Πως καταλήγει το τάισμα του παιδιού μια τόσο αγχωτική διαδικασία;

Το να αγχώνεστε για το φαγητό κάνει την εμπειρία λιγότερο ευχάριστη για όλους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν αξίζει την επιπλέον μπουκιά που έχετε εξαναγκάσει το παιδί να φάει. Ένα οικογενειακό γεύμα χωρίς άγχος είναι εφικτό, εφόσον οι γονείς μάθουν να περιορίζουν την πίεση που ασκούν στα παιδιά τους.

Ήρθε η ώρα να κάνετε τα γεύματα μια ...διαδραστική έκθεση τέχνης από χρώματα, σχήματα, υφές και γεύσεις, καθώς το παιδί σας ξεκινάει τη στερεά τροφή.

Δημιουργήστε ένα χάος! Μην φοβάστε να λερώσετε τα χέρια σας, ή τα χέρια του μωρoύ σας. Το να επιτρέψετε στο μικρό σας να παίξει με το φαγητό του δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, είναι και ωφέλιμο. Έρευνα της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Nottingham διαπίστωσε, ότι τα μωρά που αφέθηκαν ελεύθερα να τσιμπίσουν, να παίξουν και να επιλέξουν τη δική τους τροφή, αργότερα -ως μεγαλύτερα παιδιά- έκαναν πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή τους. Η ελευθερία αυτή κάνει τα μωρά να αισθάνονται ότι ασχολούνται και έχουν τα ίδια τον έλεγχο κατά την ώρα του γεύματός τους. 

Finger food. Το να επιβάλετε με το ζόρι στο παιδί σας να φάει είναι εξοντωτικό για όλους και αυτό μπορεί να προκαλέσει κυριολεκτικά το αντίθετο αποτέλεσμα (να φτύνει το φαγητό του). Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα ενασχόλησής του με το φαγητό του, φτιάχνοντας μικρές μπουκιές τροφής που τρώγονται με τα χέρια σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Κόψτε μαλακά (και ασφαλή) φαγητά όπως μπανάνες ή ψωμί σε μικρά κομμάτια και αφήστε το μωρό σας να τα πιάσει, να τα γευτεί και να τα απολαύσει σε μια πλήρη αισθητηριακή εμπειρία. Αντισταθείτε στον πειρασμό να το ταΐσετε. Η συμμετοχή όλων των αισθήσεών του, θα το ενθαρρύνει να φάει αρκετά, αλλά και στο δικό του ρυθμό.

Εστιάστε στα πρόσωπα. Αν ο μικροσκοπικός σας καλλιτέχνης αφηρημένης τέχνης ενδιαφέρεται περισσότερο να ρίχνει φαγητό τριγύρω, δημιουργώντας ένα μικρό χαμό στην κουζίνα σας, ήρθε η ώρα να κάνετε τα γεύματά του τόσο ενδιαφέροντα και εμπνευσμένα, ώστε να διστάζει πλέον να τα πετάει κάτω. Όλα τα βρέφη γοητεύονται από την εμφάνιση των ανθρώπων, οπότε φτιάξτε φατσούλες από μαλακό ψωμί. Βάλτε για μύτη, μάτια, στόμα την σαλάτα του (μικρά κομματάκια από ντομάτα και αγγούρι) και επιλέξτε για μαλλιά και χαμόγελο μπαστουνάκια τυρί. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, έμπνευση να υπάρχει… 

Σχήματα ζώων. Κάντε το γεύμα του ένα ταξίδι στο ζωολογικό κήπο με γουρουνάκια, λιοντάρια και άλλα πλάσματα του ζωικού βασιλείου από κοτόπουλο, λιωμένη πατάτα, κ.ά. Δεδομένου ότι το μωρό σας αναγνωρίζει τους τετράποδους φίλους από τα παραμύθια που του διαβάζετε, θα ενθουσιαστεί να τα δει και στο πιάτο του. Για να δημιουργήσετε απλά πλασματάκια, αγοράσετε κουπάτ σε διάφορα σχήματα και σχέδια ζώων και χρησιμοποιήστε τα με φαντασία.

Χρώματα. Τα ζωηρά χρώματα δεν είναι μόνο διασκεδαστικά στην όψη, είναι και καλύτερα για τη διατροφή του μωρού σας, διότι τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Δώστε στο μωρό σας μια γεύση του ουράνιου τόξου με κύβους από ότι φρούτα μπορεί να φάει. Μελέτη του 2012 του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι τα παιδιά έλκονται περισσότερο από ένα πιάτο που περιλαμβάνει τουλάχιστον έξι διαφορετικά χρώματα τροφίμων. 

Προσφέρετέ του επιλογές. Δεν είναι μυστικό ότι τα μικρά παιδιά ποθούν την ανεξαρτησία, οπότε δώστε του το χώρο που ζητά! Γεμίστε το πιάτο του μικρού σας με ένα περιορισμένο αριθμό υγιών επιλογών, περίπου 3 ή 4, και επιτρέψτε του να αποφασίσει τι θέλει να φάει. Η ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell αποκάλυψε ότι τα παιδιά αναζητούν την ποικιλία στο φαγητό τους, όπως και περισσότερες γεύσεις τη φορά, σε σχέση με τους ενήλικες. Αποφύγετε, όμως, να βάζετε στο πιάτο του τόνους φαγητό. Μερίδες στο μέγεθος ενός φλυτζανιού είναι υπεραρκετές. Δεν θα μπορέσει να φάει τα πάντα, αλλά η δύναμη της επιλογής θα το πείσει να δοκιμάσει από τα περισσότερα που του προσφέρονται στο πιάτο του. 

Φάτε τα λαχανικά σας. Στο μικρό σας δεν αρέσουν τα μπιζέλια ή τα καρότα, ή ο,τιδήποτε μοιάζει με ένα λαχανικό; Φτιάξτε του μια "φατσούλα από λαχανικά" με αγγούρι, καρότα και μπιζέλια, στην οποία δεν θα μπορέσει να αντισταθεί. Ή δοκιμάστε ένα τοστ σε σχήμα προσώπου λαγού με πράσινα αυτιά από φασόλια, μια ελιά στη μύτη και μπαστουνάκια καρότο για μουστάκια. Εξηγήστε του ότι τα λαγουδάκια λατρεύουν τα καρότα και το μωρό σας θα μάθει και αυτό να τα αγαπά! 

Εμπνευστείτε και μετατρέψτε την ώρα του γεύματος σε ώρα παιχνιδιού. Όταν οι πρώτες επαφές του μωρού σας με το φαγητό περιέχουν συμμετοχή και αλληλεπίδραση, το μωρό σας μαθαίνει να τρώει με χαρά και πιο υγιεινά. 

Ειρήνη Παρασκευοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου