Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ανέξοδη καλοκαιρινή ψυχαγωγία!

Καλοκαιρινή ψυχαγωγία
Αναρωτιέστε πώς θα απασχολήσετε το μικρό σας δημιουργικά, ενώ βρίσκεται αρκετές ώρες στο σπίτι; Πάρτε μερικές ιδέες για να κάνετε απλά πράγματα, χωρίς κόστος, που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του και θα του εξάψουν τη φαντασία. 

1. Φτιάξτε τη δική σας ορχήστρα. Προμηθεύστε το μικρό σας με κατσαρόλες, τηγάνια και κουτάλες και αφήστε το να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στη μουσική. Για διαφορετικούς ήχους, κουνήστε πλαστικά μπουκάλια γεμάτα με ρύζι ή φακές και βάλτε ένα CD να παίζει παράλληλα. Με τον τρόπο αυτό του μαθαίνετε παράλληλα τον ρυθμό, ενώ εάν συνηθίζει να λικνίζεται στους ήχους παραμένει σωματικά ενεργό. 

2. Μαντέψτε το φαγητό. Ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ κομμένα φρούτα, κομμάτια τυρί και δημητριακά. Κλείστε τα μάτια στο μικρό σας και αφήστε το να μαντέψει τι είναι αυτό που τρώει. Μπορείτε να δοκιμάσετε και εσείς με τη σειρά σας! Φροντίστε φυσικά να είναι η ώρα του σνακ. 

3. Βάλτε μουσική και δημιουργήστε μια αυτοσχέδια ντίσκο στο σαλόνι σας. Τα μωρά και τα νήπια λατρεύουν τόσο τη μουσική όσο και τον χορό και είναι κάτι που τα βοηθάει να αναπτύξουν τον συντονισμό του σώματος. 

4. Συγκεντρώστε παλιά, χάρτινα κουτιά, αυγοθήκες, μπολάκια από γιαούρτι, παλιές ξύλινες κουτάλες, φελλούς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για χειροτεχνίες ή κατασκευές. Πάρτε ιδέες για να φτιάξετε ένα αυτοκίνητο από χαρτόκουτο (εδώ) και διάφορες κατασκευές από χαρτί (εδώ).  

5. Δείξτε του πώς να ζωγραφίζει με …νερό. Γεμίστε του ένα κουβά με νερό, εφοδιάστε το με μια μεγάλη βούρτσα και αφήστε το να "βάψει" το πάτωμα της αυλής. 

6. Δοκιμάστε να κάνετε πικνίκ. Μια μονοήμερη εκδρομή σε παραλία ή στο βουνό είναι ιδανική για τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, αφήστε το να προετοιμάσει το φαγητό. Το ίδιο συναρπαστικό για ένα νήπιο φυσικά είναι και ένα πικνίκ στο μπαλκόνι, το κρεβάτι ή την αυλή του σπιτιού σας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να πάτε μακριά για να διαφοροποιήσετε λίγο την καθημερινότητά σας. 

7. Ραντεβού για παιχνίδι. Κανονίστε τα ραντεβού του μικρού σας με τους συμπαίκτες του και τους γονείς τους.

8. Δώστε του μεγάλες κόλλες χαρτί (ή χαρτί σχεδίου σε ρολό για να κόψετε όσο θέλετε) και μεταφερθείτε στο μπαλκόνι ή σε ένα κοντινό πάρκο. Επιτρέψτε του έτσι να βουτήξει τις παλάμες και τις πατούσες του σε βρεγμένο χρώμα και να τα αποτυπώσει στο χαρτί, χρησιμοποιώντας ίσως και άλλα αντικείμενα για να χρωματίσει, όπως φύλλα ή κλαδάκια.

9. Αποτυπώστε την υφή του κορμού ενός δέντρου ή φύλλων τοποθετώντας ένα κομμάτι χαρτί από πάνω τους και μουτζουρώνοντας το σημείο που εφάπτεται με ένα μολύβι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα νομίσματα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου