Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Παιδικός σταθμός ή φροντίδα στο σπίτι;

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Παιδικός σταθμός ή φροντίδα στο σπίτι;
Όταν έρθει η ώρα να επιστρέψετε στη δουλειά σας πρέπει να επιλέξετε αν θα γράψετε το παιδάκι σας σε παιδικό σταθμό ή θα προτιμήσετε τη φροντίδα στο σπίτι από τον παππού και τη γιαγιά ή την baby sitter.

Το δίλημμα παιδικός σταθμός ή σπίτι πολλές φορές εξαφανίζεται, όταν οι συνθήκες αφήνουν ως μοναδική επιλογή την πρώτη κατεύθυνση. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας, ότι πολλά ζευγάρια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν μια baby sitter και πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους ή δεν έχουν τη βοήθεια των παππούδων, τότε η επιλογή του παιδικού σταθμού προσφέρεται ως μονόδρομος. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού ο παιδικός σταθμός συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του παιδιού. Όμως, αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής, θα προτείναμε να κρατήσετε το παιδάκι σας στο σπίτι μέχρι 2,5 - 3 χρονών.

Κατά τα πρώτα χρόνια της σωματικής και συναισθηματικής του ανάπτυξης το παιδί καλό είναι να βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον με γνωστά πρόσωπα, που θα του παρέχουν αποκλειστική ενασχόληση στους δικούς του ρυθμούς και ανάγκες. Εξάλλου, μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του η ανάγκη να βρίσκεται με άλλα παιδάκια δεν είναι εμφανής, αφού ακόμη δεn γνωρίζει πώς να συνεργάζεται ή να μοιράζεται βιώματα. Τα αγαπημένα πρόσωπα του περιβάλλοντός του αρκούν, για να συναναστρέφεται και να κοινωνικοποιείται, να κινείται, να μαθαίνει απλά πραγματάκια, ενώ ταυτόχρονα νιώθει ασφάλεια και σταθερότητα.

Για το λόγο αυτό, αν επιλέξετε να μείνει το παιδάκι στο σπίτι, πρέπει ταυτόχρονα να του παρέχετε ένα περιβάλλον πλούσιο σε κατάλληλα ερεθίσματα (με κίνηση, ομιλίες, δραστηριότητες και παιχνιδάκια) που θα το βοηθήσουν να αναπτύσσεται σωστά σε όλους τους τομείς.

Καθώς το παιδάκι μεγαλώνει, παρουσιάζεται η ανάγκη να αναπτύσσει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, τις οποίες μπορεί να αποκτήσει και να εξασκήσει επιτυχημένα στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού. Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που καλύπτουν ποικίλους τομείς και γνωρίζουν πολύ καλά να εφαρμόζουν οι παιδαγωγοί, από το παιχνίδι και από τα ερεθίσματα που δέχεται στη συναναστροφή του με τα άλλα παιδάκια αναπτύσσει την προσωπικότητά του και κοινωνικοποιείται. Συνεργάζεται, μοιράζεται, συνυπάρχει, ακολουθεί κανόνες και μαθαίνει να σέβεται τους συνανθρώπους του. 

Έλσα Αρκοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου