Η τεχνολογία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και φυσικά έχει στηθεί εδώ και παραπάνω από τρεις δεκαετίες μία τεράστια βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών παγκοσμίως, με αποδέκτες κυρίως τα παιδιά.
Το θέμα είναι, όμως, πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν πολλές αρνητικές επιδράσεις στα παιδιά. Έχουμε ακούσει για περιστατικά όπου ένα παιδί, μετά από πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή ή οθόνη πλατφόρμας παιχνιδιού, μπορεί να πάθει σπασμούς ή ακόμα και να αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Γι' αυτό και οι γονείς είναι πολύ επιφυλακτικοί για τον χρόνο που πρέπει να περνούν τα παιδιά τους παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Άλλοι γονείς, πάλι, προτιμούν να αποκλείσουν τελείως τα ηλεκτρονικά από τη ζωή των παιδιών. Για τους ειδικούς, μία τέτοια κίνηση δεν αποτελεί λύση.
Άλλωστε, οι παλιές εποχές που τα παιδιά διασκέδαζαν και έπαιζαν στις αλάνες στις γειτονιές πάνε ανεπιστρεπτί και έτσι τα παιδιά πρέπει με κάποιο τρόπο να απασχολούνται μέσα στο διαμέρισμα. Ο πιο εύκολος είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Έχει και αυτό τα θετικά του όπως το γεγονός ότι μαθαίνει στα παιδιά τη δημιουργικότητα, τα φέρνει σε επαφή με την τεχνολογία που θα τους χρειαστεί στο μέλλον, όπου και αν εργαστούν, ενώ τα βοηθά να μάθουν τι σημαίνει ομαδικότητα όσον αφορά τα παιχνίδια που αφορούν παραπάνω από έναν παίκτες.
Κάτι άλλο που ανησυχεί τους γονείς, είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν σε ποια ηλικία ένα παιδί είναι ασφαλές να ξεκινά το ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Οι απόψεις των ειδικών διίστανται, αλλά οι περισσότεροι συμβουλεύουν τους γονείς να παίρνουν παιχνίδια στα παιδιά τους που απευθύνονται στην ηλικία τους. Άλλωστε, όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αναγράφουν στη συσκευασία τους ενδείξεις για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται, αλλά και υποδείξεις για σωστή χρήση.
Έτσι, κάθε παιδί παίζει με ηλεκτρονικό παιχνίδι που ταιριάζει στην πνευματική του ανάπτυξη, ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται. Πιο χονδρικά, να αναφέρουμε ότι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια ένα παιδί, είναι όταν αρχίζει να πηγαίνει στο σχολείο, οπότε θα μπορείτε να το προμηθεύετε και με ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα του αρέσουν.
Όσο για τον χρόνο που πρέπει να περνά ένα παιδί μπροστά από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, θα πρέπει οι γονείς να έχουν ως όριο στο μικρό τους τις δύο ώρες.
www.mothersblog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου