Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Παίζω και μαθαίνω ...τόσα πολλά!

Article_show_%ce%a0%ce%b1%ce%af%ce%b6%cf%89_%ce%ba%ce%b1%ce%b9_%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%af%ce%bd%cf%89_
Στα παιδιά αρέσει να είναι δημιουργικά και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Τα παιχνίδια τους δίνουν την ευκαιρία να κάνουν ακριβώς αυτό και συμβάλλουν σημαντικά στο να γίνει η ζωή τους πλουσιότερη σε εμπειρίες. Προσφέροντας στα παιδιά την ευκαιρία να είναι δημιουργικά, τα βοηθάτε να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους και να είναι περήφανα με την εφευρετικότητα και τα επιτεύγματά τους. Συχνά, ένα απλό παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως από το παιδί (μερικές φορές τα παιδιά αξιοποιούν ακόμα και το κουτί της συσκευασίας των παιχνιδιών!).

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως τη χρήση των χεριών τους, των δακτύλων τους, το συντονισμό ματιού - χεριού και διευρύνουν το πεδίο γνώσεων, μαθαίνοντας τα χρώματα (αναγνώριση, κατονομασία), τα σχήματα και τα μεγέθη (μεγαλύτερο - μικρότερο, μεγαλύτερο από όλα - μικρότερο από όλα), την ταξινόμηση (πάνω, κάτω, στη μέση, δίπλα, ανάμεσα), τους αριθμούς (π.χ. πόσα είναι τα δαχτυλίδια που μπαίνουν σε ένα πύργο, το παιδί μαθαίνει να μετράει) και την αλληλουχία (π.χ.ποια η διαδοχή των κρίκων). 

Επιπρόσθετα, τα περισσότερα παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψυχαγωγικά με φαντασία, π.χ. στον πύργο με τα δαχτυλίδια το παιδί μπορεί να στριφογυρίσει τα δαχτυλίδια, να τα κυνηγήσει και να τα πιάσει ή ακόμα και να τα φορέσει σαν βραχιόλια! Τέλος, κάθε παιχνίδι προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού (μαθαίνει λέξεις, κατονομάζει τα μέρη του παιχνιδιού, συνδέει τις έννοιες με τις λέξεις, βλέπει διαφορετικά χρώματα, πιάνει διαφορετικές υφές, ακούει ήχους, τραγούδια, μουσικές, μαθαίνει το ρυθμό, μιλάει για το παιχνίδι αυτό, περιγράφει το πως παίζεται, κ.ά.).

Φυσικά, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα παιχνίδια καθαρά και σε καλή κατάσταση. Αν φέρεστε στα παιχνίδια των παιδιών με σεβασμό, τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο και θα μάθουν να προσέχουν τα πράγματά τους. Επίσης, φροντίστε να βγάζετε κάθε σπασμένο παιχνίδι έξω από το κουτί με τα παιχνίδια, μέχρις ότου επισκευαστεί. Θα πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στα παιχνίδια που φτιάχνετε στο σπίτι, γιατί ίσως εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών, καθώς δεν υπόκεινται στα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας που ισχύουν για τα παιχνίδια της βιομηχανικής παραγωγής.

Αξιόλογα είναι τα παιχνίδια που:
  • ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιμηθούν την πραγματική ζωή: Είναι σημαντικό να υπάρχουν παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Τα σετ παιχνιδιού με ανθρωπάκια, κουζινικά, σερβίτσια τσαγιού, ιατρικά εργαλεία ή ψεύτικα τηλέφωνα, βοηθούν τα παιδιά να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους προσαρμόζοντάς τον στο δικό τους επίπεδο. Για τον ίδιο λόγο είναι σημαντικό να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από ρούχα για μεταμφίεση (και εδώ η φαντασία παίζει μεγάλο ρόλο). Δώστε στα παιδιά τα δικά σας παπούτσια, κοσμήματα, καπέλα, αλλά και μεγάλες πετσέτες να τυλίξουν γύρω τους σαν μανδύα, σεντόνια λευκά να προσποιηθούν το φάντασμα, κ.ά.
  • ενθαρρύνουν την επίλυση προβλημάτων: Παιχνίδια με σχήματα, πυραμίδες και παζλ βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων που θα χρειαστούν όταν πάνε στο σχολείο, αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.
  • ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα: Τα παιδιά τρελαίνονται να χρησιμοποιούν ξυλομπογιές, κέρινα χρώματα και χαρτί. Η πλαστελίνη είναι ιδανική για να εξασκούν τη φαντασία τους και τις δεξιότητες των χεριών τους. Επιπλέον, είναι ένα υλικό που μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας. Τα κυβάκια είναι κι αυτά πολύ σημαντικά, καθώς τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν μαζί τους και είναι ένα παιχνίδι που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη λογική σκέψη.
Άλλα παιχνίδια με πολλές δυνατότητες είναι: 
  • οι μπάλες: Το παιχνίδι με τις μπάλες κάθε μεγέθους βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν το συντονισμό τους. Επίσης, είναι ιδανικό για τις κοινωνικές επαφές τους, καθώς τα βοηθά να μάθουν να κερδίζουν, να χάνουν και να παίζουν, όταν έρχεται η δική τους σειρά.
  • τα μουσικά παιχνίδια: Τα παιδιά λατρεύουν να τραγουδούν και να χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής, όπως και να είναι αυτά που ελέγχουν τη μουσική. Οι μουσικές συλλογές είναι το κατάλληλες για τη διασκέδασή τους και η επανάληψη είναι ο τρόπος να μάθουν τα διαφορετικά είδη μουσικής, τους διαφορετικούς ρυθμούς, εντάσεις, τέμπο, τους στίχους, ακόμη και σε άλλη γλώσσα. Επίσης, τα τραγούδια των οποίων οι στίχοι συνοδεύονται από διάφορες ενέργειες/κινήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς βελτιώνουν τον συντονισμό, διεγείρουν τη μνήμη και ενισχύουν την κοινωνικότητα.
  • τα βιβλία: Τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία. Ακόμα κι όταν απλώς προσποιούνται ότι διαβάζουν, εξασκούν τη φαντασία τους και τις δεξιότητες που προηγούνται της ανάγνωσης. Στα μικρά παιδιά μπορείτε με απλά λόγια να περιγράφετε τις εικόνες του παραμυθιού και να απλοποιείτε την ιστορία για να γίνεται πιο ευχάριστη και λιγότερο περίπλοκη στα αυτιά του παιδιού. Τέλος, όπως και τα παιχνίδια, τα βιβλία πρέπει να διατηρούνται πάντοτε σε καλή κατάσταση, ώστε τα παιδιά να μάθουν να τα σέβονται.
Τα χαρακτηριστικά του "καλού" παιχνιδιού… 
  • είναι ασφαλές και ανθεκτικό
  • είναι ευχάριστο στη χρήση του
  • είναι ενδιαφέρον για το παιδί
  • διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία
  • ενθαρρύνει τη φιλομάθεια και την επινοητικότητα
  • είναι εργαλείο μάθησης
  • αποτελεί πρόκληση, χωρίς να γίνεται πηγή απογοήτευσης για το παιδί
  • καλεί το παιδί να παίξει μαζί του ξανά και ξανά
  • προϋποθέτει τη συμμετοχή του παιδιού
  • αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανάπτυξης και τις δεξιότητες, που το παιδί μπορεί να καλλιεργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου