Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Καινούργια κολλητή φίλη;

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Καινούρια κολλητή φίλη;
Οι συνθήκες της εγκυμοσύνης είναι δύσκολες, ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει, ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, οι αγωνίες σας για τον τοκετό και το μωρό είναι πολλές… Οι φίλες σας, αν δεν έχουν παιδιά, δε σας καταλαβαίνουν. Μήπως ήρθε η στιγμή να αποκτήσετε μια καινούρια φίλη, που επειδή είναι στην ίδια φάση με εσάς θα σας καταλαβαίνει καλύτερα;

Εκτός από την οικογένεια και τη δουλειά, βασικό σημείο αναφοράς και ισορροπίας στη ζωή μας είναι οι κολλητοί μας φίλοι. Η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η πλάκα, αλλά και οι κώδικες τιμής που οριοθετούν μια φιλία είναι τα απαραίτητα συστατικά, που θα την κάνουν να έχει διάρκεια. Και συνήθως, η χρονική διάρκεια μιας φιλίας με πολλές απαιτήσεις αλλά και πολλές ανταμοιβές, αποτελεί κριτήριο καλής κοινωνικής συμπεριφοράς. 

Όμως, οι εξετάσεις που αναγκάζεται να περάσει μια πολύχρονη φιλία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τον τοκετό είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Πόσες αντέχουν μέχρι τέλους και πόσες πρέπει πραγματικά να αντέξουν; Αν οι φίλες σας δεν έχουν παιδιά, μήπως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε μια νέα φίλη, που θα μοιράζεται μαζί σας κοινές αγωνίες για την εγκυμοσύνη και τον ερχομό του μωρού;

Οι συνθήκες αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου 

Μαζί με την “παλιά φίλη” σας -και αφήστε τους άντρες να επιμένουν ότι δεν υπάρχει γυναικεία φιλία- περάσατε λύπες και χαρές, μαζί ανακαλύψατε τις δυνατότητές σας, μαζί κάνατε τις μεγαλύτερες τρέλες και μαζί πήρατε τις σημαντικότερες αποφάσεις ζωής. Όμως, τώρα η κολλητή σας εξακολουθεί να κάνει clubbing και να ψωνίζει 12ποντα παπούτσια, ενώ εσείς διαβάζετε μετά μανίας βιβλία για την εγκυμοσύνη και το μωρό. Τι γίνεται, όταν δυο άνθρωποι δε μοιράζονται πια τα ίδια ενδιαφέροντα; 

Όσο κολακευτικό και αν ακούγεται το να έχετε την ίδια κολλητή φίλη από τότε που πηγαίνατε μαζί σχολείο, μην τρομοκρατείστε αν τώρα βλέπετε ότι απομακρύνεστε! Σπάνια δυο άνθρωποι μεγαλώνοντας ακολουθούν την ίδια πορεία. Μπορεί ως παιδιά να λατρεύατε τα ίδια παιχνίδια, αλλά όταν τελείωσαν τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια, συνειδητοποιήσατε ότι από τις δύο πόρτες που έχει η ζωή, εσείς επιλέξατε τη δεύτερη και η φίλη σας την πρώτη. Μη σας φαίνεται περίεργο και μην έχετε ενοχές. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς κολλητούς στα μαθητικά και στα φοιτητικά χρόνια και φυσικά αλλάζουν παρέες μόλις αρχίσουν να δουλεύουν και μόλις παντρευτούν και αποκτήσουν παιδιά. 

Από τότε που δοκιμάζατε τα καλλυντικά της μαμάς και καπνίζατε στις τουαλέτες του σχολείου μέχρι σήμερα έχουν περάσει χρόνια. Και αν στο μεταξύ, εσείς έχετε σύζυγο και περιμένετε παιδί με ένα σωρό ευθύνες, ενώ η φίλη σας είναι "ελεύθερη και ωραία", μάλλον πρόκειται για μια κεφαλαιώδους σημασίας διαφορετική στάση ζωής.

Μην πανικοβληθείτε αν η κολλητή σας από το γυμνάσιο, σας φαίνεται τώρα απόμακρη και ζορισμένη, επειδή εσείς περιμένετε παιδί και συζητάτε μόνο για θέματα εγκυμοσύνης και υγείας. Μην εκβιάζετε μια κατάσταση. Αν η φιλία έχει κλείσει τον κύκλο της φυσιολογικά, αποσυρθείτε αξιοπρεπώς κρατώντας καλά φυλαγμένες τις στιγμές της μαγικής ηλικίας, αντί να φθείρεστε σε μια σχέση χωρίς καμιά προοπτική.

Η ζωή μας διδάσκει, πως οι πραγματικές φιλίες χτίζονται, όταν η πορεία μας είναι ξεκάθαρη. Τότε οι φιλίες παίρνουν σάρκα και οστά και εμείς δύο με τρία κιλά επιπλέον!

Αλλάζουν οι ανάγκες, αλλάζουν οι φιλίες;

Όσο αλλάζει η ζωή μας, τόσο αλλάζουν και οι ανάγκες μας. Μπορεί, λοιπόν, να χαιρόμαστε όταν συναντάμε τις παιδικές μας φίλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να μας καταλάβουν τόσο καλά όσο τότε που ήμασταν παιδιά! Οι πρώτοι μας φίλοι μάς βοήθησαν να μάθουμε τον κόσμο και να αποδεχτούμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε δύο οικογένειες, ενώ οι εφηβικές παρέες μας έβγαλαν από την άγνοια περί των ερωτικών!

Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε, κανείς δε μας καταλάβαινε καλύτερα από τη συνάδελφό μας, ενώ οι πρώτες σοβαρές ερωτικές μας σχέσεις είχαν ανάγκη διαφορετικής ανάλυσης απ’ ότι οι σχέσεις των εφηβικών μας χρόνων. Και φυσικά, τώρα που περιμένουμε το πρώτο μας μωρό, μόνο μια φίλη που έχει ήδη παιδί μπορεί να καταλάβει, γιατί δεν καταφέρνουμε πια να βγούμε έξω ή γιατί κάθε πρωί πηγαίνουμε σχεδόν άυπνες στο γραφείο!

Αν είστε τυχερή και οι φίλες σας έχουν ή περιμένουν παιδιά, τότε θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να συνεχίσετε τ ις σχέσεις σας χωρίς διακοπές. Αν, όμως, στον περίγυρό σας καμία φίλη δεν ενδιαφέρεται για παιδικά εξανθήματα, κολικούς και για τη σπουδαιότητα του μητρικού γάλακτος, τότε ήρθε η ώρα να αναζητήσετε καινούριες παρέες...

Με ποια κριτήρια, όμως, επιλέγουμε την καινούρια μας φίλη;

Στα πρώτα βήματα μιας φιλίας οι κεραίες μας πρέπει να είναι τεντωμένες και οι λεπτομέρειες να περνάνε από κόσκινο. Πρώτα ελέγχουμε και μετράμε τα λόγια και τις πράξεις και μετά αποφασίζουμε, αν η υποψήφια φίλη αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Και εννοείται, πως αν η νέα φίλη περάσει επιτυχώς όλα τα τεστ, τότε αποφασίζουμε να τη χρίσουμε κολλητή μας!

Τα κοινά ενδιαφέροντα είναι σημαντικός παράγοντας για μια ουσιαστική σχέση. Μια φίλη, που έχει παρόμοιες επιλογές με τις δικές μας θα μας καταλάβει καλύτερα και θα μας βοηθήσει. 

Για 9 μήνες ή για μια ζωή;

Να είστε παρούσες στις σημαντικότερες στιγμές. “Η καλή η κολλητή στη φουρτούνα φαίνεται”, αλλά και σε άλλες μικρολεπτομέρειες, που κάνουν την ουσία. Ιερή στιγμή της φιλίας είναι όταν η κολλητή μας έχει ανάγκη. Τότε, φροντίζουμε να είμαστε δίπλα της.

Μην προδίδετε την εμπιστοσύνη της. Μεταξύ γυναικών τα μυστικά είναι ελάχιστα και επειδή η εκμυστήρευση της κολλητής αποτελεί ύψιστη τιμή και δείγμα εμπιστοσύνης, προσοχή! Στην κρίσιμη στιγμή θα γίνετε τάφος μαρμάρινος!

Μην τη ζηλεύετε. Άμα έχει τέτοιους φίλους, τι τους θέλει τους εχθρούς;

Μην τη συγκρίνετε. Απαγορεύεται να αναφερόμαστε σε “φωτεινά” παραδείγματα του άμεσου κοινωνικού περίγυρου, ως προς τα οποία η φίλη μας προκύπτει αποτυχημένη, άσχημη και τεμπέλα.

Μην προσπαθείτε να την αλλάξετε. Δεν είστε δίδυμες, άρα κάλλιστα μπορείτε να διαφωνείτε κάθετα σε ένα σωρό πράγματα. Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά, το χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντα της φίλης σας και μάλιστα της ενήλικης φίλης σας! Το να τη δεχτείτε όπως είναι, σημαίνει πως ενδιαφέρεστε γι' αυτήν και όχι για τον εαυτό σας.

Μην διαφωνείτε μαζί της συνεχώς. Δε λέω, αν επιμένει ότι “πετάει ο γάιδαρος”, εσείς μην επικροτείτε. Αλλά από το να έχετε λογικά επιχειρήματα μέχρι το να διαφωνείτε για να της αποδείξετε ότι είστε εξυπνότερη, μεσολαβεί μια χαώδης απόσταση στην άκρη της οποίας στέκονται μόνο όσες γυναίκες δεν πιστεύουν στη φιλία.

Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και τα δικά του προσωπικά χαρίσματα!

Μην κρίνετε το σύντροφό της! Σύμφωνα με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, πρέπει να προσέχουμε τα λόγια μας και να μην κατηγορούμε ποτέ τις επιλογές των κολλητών. Λέμε τις αντιρρήσεις μας -αλλά διακριτικά- και αν ο σύντροφος της φίλης μας δεν είναι του γούστου μας, καλό είναι να θυμόμαστε, ότι "ους ο θεός συνέζευξε, άνθρωπος μη χωριζέτω"!

Μακριά από τον σύντροφό της. Η μέγιστη απρέπεια που μπορεί να διαπράξει μια γυναίκα που δεν σέβεται τον εαυτό της και τη φίλη της!

Μην την αφήνουμε εκτεθειμένη. Αν δεν προστατεύσουμε τη φίλη μας από τις κακές γλώσσες, αν δε σταματήσουμε όσους την κουτσομπολεύουν, και αν δεν την υποστηρίξουμε δημοσίως ακόμη και αν έχει άδικο, τότε γιατί είμαστε φίλες; Μην ξεχνάτε πως πέρα από τα ψώνια και το baby sitting, μια φιλία γίνεται αληθινή από μικρούς και μεγάλους αλτρουισμούς.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Μην εκμεταλλεύεστε την καλή διάθεση της φίλης σας προς ίδιον όφελος και μη βάζετε τις υλικές σας ανάγκες πάνω από μια καλή φιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου