Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πότε το ροχαλητό του παιδιού προκαλεί ανησυχία;

Teaser_baby%20sleep
Μήπως το παιδί σας ροχαλίζει; Το έχετε συζητήσει με τον παιδίατρό σας; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics υποδεικνύει τη σημασία του τακτικού ελέγχου και της παρακολούθησης του ροχαλητού των παιδιών προσχολικής ηλικίας. 

Οι παιδίατροι θα πρέπει να ζητούν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του παιδιού, αλλά και για κάθε ροχαλητού που λαμβάνει χώρα σε τακτική βάση.

Το ροχαλητό μπορεί να είναι ένα σημάδι της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου και / ή διαταραχών αναπνοής στον ύπνο (SDB), ενώ το τακτικό ροχαλητό έχει συσχετιστεί τόσο με προβλήματα μάθησης όσο και συμπεριφοράς σε μεγαλύτερα παιδιά. Η συγκεκριμένη μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που εξετάζει το ροχαλητό σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μεταξύ 2 και 3 ετών.

Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα εξέτασε 249 παιδιά, από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 3 ετών, και οι γονείς κλήθηκαν να αναφέρουν πόσο συχνά ροχαλίζει το παιδί τους σε εβδομαδιαία βάση. Ένα παιδί ορίστηκε ότι ροχαλίζει τακτικά, όταν αυτό συμβαίνει περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα στην ηλικία των δύο και τριών ετών. Από τα παιδιά που εξετάστηκαν, το 9% βρέθηκε ότι ροχαλίζει τακτικά και δυνατά.

Η μελέτη στη συνέχεια κοίταξε τη συμπεριφορά και, όπως ήταν αναμενόμενο, τα παιδιά που ροχαλίζουν τακτικά είχαν σημαντικά χειρότερη απόδοση από πλευράς συνολικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε υπερκινητικότητα, κατάθλιψη και δυσκολίες συγκέντρωσης. Η κινητική ανάπτυξη δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το ροχαλητό.

Το ροχαλητό που δεν είναι τακτικό, είναι κοινό σε παιδιά δύο έως τριών ετών και δεν φαίνεται να σχετίζεται με τυχόν μακροχρόνια θέματα συμπεριφοράς. Είναι, επίσης, αρκετά σύνηθες να ροχαλίζει ένα παιδί κατά τη διάρκεια μιας αναπνευστικής ασθένειας. Το επίμονο και τακτικό ροχαλητό όμως, πρέπει να αξιολογηθεί.

Εάν ανησυχείτε για το ροχαλητό του παιδιού σας, μιλήστε με το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου