Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Πώς θα συμβιώσουν αρμονικά τα παιδιά σας στο… ίδιο δωμάτιο!


Η συμβίωση στο σπίτι, όταν έχετε πάνω από ένα παιδί, δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Τα αδερφάκια τσακώνονται διαρκώς, κάνουν σκανταλιές και στις περισσότερες περιπτώσεις τους είναι δύσκολο να συμβιώσουν στο ίδιο δωμάτιο. Τι γίνεται, όμως, όταν το σπίτι είναι μικρό και αναγκαστικά θα πρέπει να κοιμούνται στον ίδιο χώρο; Ιδού μερικά tips αρμονικής συμβίωσης:

1. Αυστηροί κανόνες: Οι γονείς θα πρέπει να ορίσουν στα παιδιά τους κάποιους "νόμους", που θα πρέπει να ακολουθούν. Μερικοί εκ των οποίων είναι οι εξής: Δεν επιτρέπεται να πειράζουν το ένα τα πράγματα του άλλου και τα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως ημερολόγια ή κινητά τηλέφωνα, θα πρέπει να μην αγγίζονται από κανένα. Βασικό σας μέλημα θα πρέπει να είναι να τα μάθετε να σέβονται αυτόν με τον οποίο μοιράζονται τον ίδιο χώρο.

2. Χωρίστε το χώρο: Ακόμη και στα πιο μικρά δωμάτια μπορείτε να χωρίσετε τους προσωπικούς τους χώρους με φυσικά χωρίσματα (κουρτίνες, κ.ά.) ώστε να μην έχουν άμεση επαφή, όταν π.χ. διαβάζουν ή κοιμούνται.

3. Μιλήστε στο μεγάλο σας παιδί: Αν τα παιδιά σας έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας, πιάστε με το καλό το μεγαλύτερο και εξηγήστε του ότι το μικρό της οικογένειας είναι λογικά να κλαίει τα βράδια, να κάνει θόρυβο τα βράδια και γενικά να είναι σκανταλιάρικο. Σιγά, σιγά θα ηρεμήσει και όλα θα βρουν τον δρόμο τους. Το μεγάλο παιδί θα πρέπει να δείχνει κατανόηση.

4. Αυστηρό πρόγραμμα ύπνου: Τα παιδιά σας θα πρέπει να υπακούνε στους κανόνες σας. Εφαρμόστε την τακτική μπάνιο, διάβασμα βιβλίου ή παραμυθιού και ύπνος κάθε μέρα. Μάθετέ τους ότι όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, κανείς δεν σηκώνεται από το κρεβάτι, παρά κλείνει τα μάτια του και κοιμάται. Γκρίνια, κλάματα και φωνές δεν επιτρέπονται. Σιγά, σιγά θα το αντιληφθούν και η συμβίωση στο ίδιο δωμάτιο θα γίνει παιχνιδάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου