Η αλήθεια είναι, πως όταν έρθει η ώρα να γίνει κάποιος γονιός και μάλιστα για πρώτη φορά, παρασύρεται. Θέλει να δημιουργήσει τον καλύτερο χώρο για το παιδί του! Συνήθως, όμως, ξεχνάμε τα βασικά. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα δωμάτιο για ένα νέο ανθρωπάκι, που μόλις έχει έρθει στον κόσμο.
Δεν ξέρει τα χρώματα. Δεν ξέρει τις φιγούρες. Δεν ξέρει τα σχέδια. Δεν ξέρει τις υφές. Δεν ξέρει τους ήχους. Δεν ξέρει το φως και το σκοτάδι. Δεν ξέρει τίποτα. Σκεφτείτε πώς θα ήταν να μην βλέπατε τίποτα για κάποιους μήνες και ξαφνικά να ανοίγατε τα μάτια σας και να βλέπατε πολλά χρώματα και σχέδια...
Κάπως έτσι -φαντάζομαι- θα είναι και για το νεογέννητο. Ένας νέος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά του και σιγά - σιγά με τη βοήθειά σας θα τον ανακαλύψει και θα τον γνωρίσει.
Ο χώρος που θα το φιλοξενήσει πρώτα από όλα πρέπει να είναι ασφαλής και να αποπνέει ηρεμία και ζεστασιά. Αυτά πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, όταν τον δημιουργούμε και να μπαίνουμε στη θέση και την ψυχολογία του νεογέννητου. Σίγουρα ο κάθε γονέας θα το διαμορφώσει με το προσωπικό του γούστο. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι το δωμάτιο δεν είναι για εσάς, ούτε πρέπει σε αυτό να δείξετε τις διακοσμητικές σας ικανότητες. Ο στόχος δεν είναι να εντυπωσιάσετε, αλλά να φτιάξετε μια ζεστή φωλιά για το μωρό σας, όπου θα περνάει εκεί πολλές ώρες τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Δείτε κάποια tips με βάση τα πιο συχνά λάθη, που παρατηρούνται στα βρεφικά δωμάτια:
only-decoration.blogspot.gr
- Όχι στα μικροαντικείμενα. Το παιδί θα παίξει άφοβα με αυτά μετά από αρκετά χρόνια. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να επενδύσετε σε αυτά και να τα κρύβετε ή να είστε συνέχεια με το άγχος.
- Επιλέξτε απλά και ελαφριά φωτιστικά με καλό φωτισμό. Αποφύγετε τους επικίνδυνους πολυελαίους και τα φωτιστικά με κρύσταλλα.
- Άν έχετε τη δυνατότητα τοποθετήστε διακόπτη με ρυθμιζόμενη ένταση. Θα σας βολέψει πολύ τα βράδια που θα χρειάζεστε χαμηλό φωτισμό για να ταΐσετε το μωρό σας και έπειτα να συνεχίσει τον ύπνο του
- Το φως μπορείτε να το ρυθμίζετε και με τις κουρτίνες. Είναι προτιμότερη η διπλή κουρτίνα. Μία που θα μπορεί να αποκλείσει εντελώς το φως και μία άλλη πιο λεπτή. Αποφύγετε τις μεγάλες, μακριές ή ογκώδεις κουρτίνες, ώστε να μην μπλέκεται το παιδί όταν θα αρχίσει να μπουσουλάει.
- Προσοχή στα ράφια. Μην τα τοποθετείτε πάνω από την κούνια και την αλλαξιέρα. Κυρίως μην βάζετε πάνω τους αντικείμενα βαριά, βιβλία και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο. Η καλύτερη λύση είναι τα βρεφικά και μαλακά αρκουδάκια.
- Για την οργάνωση και τη φύλαξη των παιχνιδιών επιλέξτε μικρά κουτιά ή αφιερώστε ένα ντουλάπι για αυτά. Τα μπαούλα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα έχουν θεωρηθεί άκρως ακατάλληλα. Πόσο παιδιά έχουν προσπαθήσει να κρυφτούν μέσα;
- Όσο αφορά τα χρώματα στους τοίχους επιλέξτε 1 - 2 για βασικά που θα κυριαρχούν στο χώρο και αν θέλετε και κάποιο άλλο, χρησιμοποιείστε το σε λεπτομέρειες. Έρευνες έχουν δείξει ότι προτιμότερα χρώματα για τα βρέφη είναι οι απαλές αποχρώσεις. Αν τοποθετήσετε στον ένα τοίχο ταπετσαρία, οι υπόλοιποι πρέπει να είναι μονόχρωμοι. Επίσης, επειδή τα βρέφη κοιτούν πολλές ώρες το ταβάνι, μπορείτε να το βάψετε ή να κάνετε κάποιο σχέδιο.
- Μην του μάθετε την τηλεόραση. Η ιδανικότερη λύση είναι ένα cd player.
- Τέλος, αφήστε τον χώρο ανοιχτό! Το παιδί θα θέλει συνεχώς να κινείται, όπως και εσείς τους πρώτους μήνες. Για το λόγο αυτό το δωμάτιο θα πρέπει να είναι συμμαζεμένο και να υπάρχουν διάδρομοι χωρίς εμπόδια.
- Επενδύστε στην απλότητα και σίγουρα θα έχετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα προσθέτετε στη συνέχεια καθώς θα μεγαλώνει το μωρό σας. Άλλωστε το μόνο που χρειάζεται ένα όμορφο βρεφικό δωμάτιο, είναι πολύ αγάπη!
only-decoration.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου