Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Οδηγίες για ασφαλή ύπνο βρεφών

Εσείς κοιμίζετε σωστά το μωρό σας;
Πολλά βρέφη που πεθαίνουν από Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (ΣΑΘΒ) πεθαίνουν από μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου. Κάποιοι από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν με το παιδί να έχει παγιδευτεί, πνιγεί ή στραγγαλιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να διατηρήσουν το παιδί τους που κοιμάται ασφαλές.

Οι γονείς, αλλά και οποιοσδήποτε φροντίζει μωρά (γιαγιάδες, παππούδες, άλλα μέλη της οικογένειας, φίλοι, νταντάδες, βρεφονηπιοκόμοι) θα πρέπει να γνωρίζουν τις παρακάτω συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τον ύπνο των βρεφών.

Οι γονείς μπορούν να κάνουν τα εξής:

1. Να τοποθετούν το βρέφος τους για ύπνο ΑΝΑΣΚΕΛΑ, με την πλάτη στο στρώμα, ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Τα βρέφη έως ενός έτους θα πρέπει πάντα να τοποθετούνται για ύπνο ανάσκελα και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη νύχτα. Για ένα υγιές, φυσιολογικό βρέφος, ο ύπνος στα πλάγια είναι περισσότερο επικίνδυνος από τον ύπνο ανάσκελα. Μην χρησιμοποιείτε σφηνάκια στον ύπνο των βρεφών για τοποθέτησή τους σε πλάγια θέση. Ωστόσο, εάν το βρέφος σας έχει γυρίσει από ανάσκελα στα πλάγια ή μπρούμυτα από μόνο του, μπορείτε να το αφήσετε σε αυτήν τη θέση, εάν έχει φτάσει στην αναπτυξιακή ηλικία που μπορεί να γυρίσει στα πλάγια ή μπρούμυτα (συνήθως μετά τους πρώτους 3 - 4 μήνες ζωής). Εάν το μωρό σας πέσει για ύπνο στο καρεκλάκι αυτοκινήτου, στο καρότσι, στο μάρσιπο ή στο ρiλάξ, θα πρέπει να μεταφερθεί σε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου όσο γίνεται πιο σύντομα.

2. Να τοποθετούνται τα βρέφη για ύπνο πάνω σε μια σταθερή, σκληρή επιφάνεια ύπνου. Όλες οι βρεφικές κούνιες, πορτ μπεμπέ, κ.λπ. πρέπει να τηρούν τα τρέχοντα στάνταρ ασφάλειας. Ελέγξτε μήπως έχει γίνει ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος. Μην χρησιμοποιείτε κούνια που είναι χαλασμένη ή με τμήματα που λείπουν. Καλύψτε το στρώμα της κούνιας με ένα σεντόνι που προσαρμόζεται από κάτω από το στρώμα. Μην βάζετε κουβέρτες ή μαξιλάρια ανάμεσα στο στρώμα και το σεντόνι. Μην βάλετε ποτέ το βρέφος σας για ύπνο πάνω σε μια καρέκλα, έναν καναπέ, ένα κρεβάτι με στρώμα νερού ή ένα μαξιλάρι.

3. Να κρατούν μακριά από τη βρεφική κούνια μαλακά αντικείμενα, χαλαρά σκεπάσματα ή οποιαδήποτε αντικείμενα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο παγίδευσης, πνιγμού ή στραγγαλισμού. Μαξιλάρια, κουβέρτες, μαλακά αρκουδάκια, καλύμματα για τα κάγκελα του κρεβατιού, μπορούν όλα να οδηγήσουν σε πνιγμό. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτά τα αντικείμενα μετά τους 12 μήνες της ζωής θέτουν πολύ μικρούς κινδύνους για υγιή μωρά και μπορούν να χρησιμοποιούνται. Τα καλύμματα που τοποθετούνται γύρω - γύρω στα κάγκελα της βρεφικής κούνιας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πριν τους 12 μήνες ζωής.

4. Να τοποθετούν το βρέφος τους για ύπνο ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι. Κρατήστε το κρεβατάκι του μωρού πολύ κοντά στο δικό σας κρεβάτι, ώστε να μπορείτε να φτάνετε το παιδί με το χέρι σας. Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε το μωρό σας ή να το θηλάσετε με το να το έχετε πολύ κοντά σας. Η οδηγία αυτή ισχύει για τουλάχιστον όλον τον πρώτο χρόνο του μωρού σας. Δεν υπάρχει επιστημονική σύσταση που να προτρέπει τους γονείς να μεταφέρουν το βρέφος στο δικό του δωμάτιο μετά τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες της ζωής του.

5.
ΘΗΛΑΣΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ. Έρευνες δείχνουν ότι θηλάζοντας το μωρό σας βοηθάτε να μειωθεί ο κίνδυνος ΣΑΘΒ.

6. Φροντίστε τα γίνουν τα εμβόλια του παιδιού σας σύμφωνα με το Συνιστώμενο Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να έχουν προστατευτική επίδραση ενάντια στο ΣΑΘΒ.

7. Κρατήστε το μωρό σας μακριά από καπνιστές και από χώρους όπου άνθρωποι καπνίζουν. Εάν οι γονείς καπνίζουν, πρέπει να προσπαθήσουν να το σταματήσουν. Ωστόσο, αν αυτό δεν γίνει, τουλάχιστον κρατήστε το αυτοκίνητό σας και το σπίτι σας ελεύθερο καπνού. Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι ή μέσα στο αυτοκίνητο και μην καπνίζετε οπουδήποτε κοντά στο μωρό σας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο.

8. Μην αφήνετε το βρέφος σας να γίνει υπερβολικά ζεστό. Διατηρείτε το δωμάτιο όπου κοιμάται το παιδί σε μια άνετη θερμοκρασία. Σε γενικές γραμμές, φορέστε στο παιδί όχι παραπάνω από μια εξτρά στοιβάδα ρούχων ή σκεπασμάτων σε σχέση με ότι θα φορούσατε εσείς. Εάν το παιδί σας ιδρώνει στο στηθάκι του ή το στηθάκι του φαίνεται ζεστό, τότε μπορεί να υπερθερμαίνεται. Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας μπορεί να κρυώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρεφικά ρούχα και υπνόσακους που είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν τα μωρά ζεστά χωρίς κίνδυνο κάλυψης του κεφαλιού τους.

9. Προσφέρετε πιπίλα κατά τον ύπνο. Εάν θηλάζετε, περιμένετε έως ότου ο θηλασμός εγκατασταθεί πλήρως και πηγαίνει καλά πριν προσφέρετε πιπίλα. Αυτό συνήθως παίρνει 3 με 4 εβδομάδες. Εάν το μωρό σας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πιπίλα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε να επαναλάβετε τις προσπάθειες να δώσετε πάλι πιπίλα, αλλά σε μερικά βρέφη δεν αρέσει η χρήση πιπίλας. Εάν το παιδί παίρνει πιπίλα και όταν πέφτει για ύπνο η πιπίλα πέφτει από το στόμα του, δεν χρειάζεται να του τη ξαναβάζετε.

10. Μην χρησιμοποιείτε μόνιτορ σπιτιού για να ελέγχετε το παιδί σας. Το σημαντικότερο είναι να το ελέγχετε εσείς οι ίδιοι έχοντας το παιδί στο δωμάτιό σας. Τα μόνιτορ δεν εξασφαλίζουν καμία πρόληψη ενάντια στο ΣΑΘΒ. Τα καρδιο-αναπνευστικά μόνιτορ σπιτιού έχουν αξία μόνο για βρέφη με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα ή πρόωρα.

11. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ΣΑΘΒ. Προϊόντα όπως ειδικά στρώματα, ειδικές επιφάνειες ύπνου, σφηνάκια και διαμορφωτές θέσης ύπνου όχι μόνο δεν έχει αποδειχθεί να ωφελούν ενάντια στον κίνδυνο ΣΑΘΒ, αλλά σε μερικά βρέφη έχουν προκαλέσει ασφυξία.

12. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να μην καπνίζουν, να μην πίνουν αλκοόλ και να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών. Τα ίδια ισχύουν και μετά τη γέννηση του παιδιού.

13. Θυμηθείτε ότι χρόνος με την κοιλιά του βρέφους στο στρώμα (μπρούμυτα, tummy time) είναι απαραίτητος και θα πρέπει να δίνεται αρκετός, όταν το μωρό είναι ξυπνητό. Αυτό βοηθάει να δυναμώσουν οι μύες του λαιμού και της πλάτης και επίσης βοηθάει στην αποφυγή πλαγιοκεφαλίας. Πάντα παραμένετε μαζί με το μωρό κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε θέση μπρούμυτα και επιβεβαιώνεται ότι παραμένει ξυπνητό.

American Academy of Pediatrics. Putting Baby Safely to Sleep. How parents Can Reduce the Risk of SIDS and Suffocation. Τελευταία ενημέρωση/ αναθεώρηση: 21/10/2011.

Μετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

pediatros-thes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου