Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό
Η είσοδος ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του παιδιού, αλλά και όλης της οικογένειας. Στην αρχή, ιδίως αν το παιδί είναι έτοιμο να φύγει από την αγκαλιά του σπιτιού και να ενταχθεί σε μια λίγο μεγαλύτερη κοινότητα, όλα θα είναι εύκολα… νέος χώρος, νέα πρόσωπα, παιχνίδια, νέοι φίλοι… χαμόγελα και εύκολη είσοδος…

Μην μπερδεύετε, όμως, αυτές τις πρώτες ημέρες με την προσαρμογή… Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό δεν γίνεται τον πρώτο καιρό μόνο, αλλά τον πρώτο χρόνο του σχολείου! Εμείς οι παιδαγωγοί θεωρούμε όλο τον πρώτο χρόνο έτος προσαρμογής. Συνήθως, οι εντάσεις συμβαίνουν όταν τα παιδιά συνειδητοποιούν τη μονιμότητα της κατάστασης. Όταν συνειδητοποιούν ότι αυτό θα το κάνουν κάθε μέρα και για πολύ καιρό, τότε πραγματικά βγαίνει η προσαρμογή τους και συνήθως βγαίνει στο σπίτι όταν είμαστε κουρασμένοι να ξανακάνουμε όλο αυτό… Όσο ενδιαφέρον και αν είναι, γίνεται πάλι το ίδιο κάθε μέρα!

Και ενώ οι γονείς αγχώνονται, εμείς οι δασκάλες θεωρούμε ότι είναι καλύτερο για το παιδί να εκφράζει αυτές τις αλλαγές και την αγωνία που ίσως του προκαλούν, παρά να τα καταπιέζει μέσα του. Είναι πολύ λογικό μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά του να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας, ακούστε το και δείτε την αγωνία του σαν φυσιολογική όχι σαν "πρόβλημα" που εμφανίστηκε ξαφνικά, εξηγείστε του πως τα συναισθήματά του δεν είναι παράλογα, ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει - δεν είναι εύκολο αυτό που του συμβαίνει, αλλάξτε όλη του η καθημερινότητα, η ζωή του, μεγάλωσε, πρέπει να είναι ανεξάρτητο, πιο κοινωνικό, να καταφέρνει πράγματα, να αποδίδει, να μαθαίνει! Όλα αυτά είναι συναρπαστικά, αλλά μπορεί κάποιες στιγμές να μην μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό το συναίσθημα…

Θυμηθείτε ότι έχετε απέναντί σας ένα παιδί που πολλές φορές δεν μπορεί να εκφράσει με τα λόγια τα συναισθήματά του!
  • Μείνετε σταθεροί στο νέο σας πρόγραμμα, μην το μπερδεύετε περισσότερο αλλάζοντας συνεχώς την καθημερινότητά του.
  • Συζητήστε με τις δασκάλες του, είναι έμπειρες, έχουν προσαρμόσει πολλά παιδιά και μπορούν να σας βοηθήσουν.
  • Μην μαλώσετε το παιδί, δείξτε του ότι είστε περήφανοι για όλα αυτά που καταφέρνει, γίνετε το παράδειγμά του, μιλήστε του για τις δικές σας εμπειρίες και ενθαρρύνετε το να συνεχίσει.
  • Περάστε και λίγο περισσότερο χρόνο μαζί του τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει!
Μαρία Παπαδοπούλου, Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου