Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Πώς να μάθετε στο παιδί να κυκλοφορεί μόνο του στο δρόμο

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να κυκλοφορεί μόνο του στο δρόμο
Με όλα αυτά που ακούτε να συμβαίνουν τρομάζετε στην ιδέα, ότι κάποια στιγμή το παιδί σας θα κυκλοφορεί μόνο του στο δρόμο. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι είναι αναπόφευκτο για αυτό θα πρέπει από νωρίς να του μάθετε τους κανόνες.

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που το παιδί είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει μόνο του. Αυτό εξαρτάται από την περιοχή που μένει, από την ωριμότητά του και φυσικά από τους γονείς του. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι όσο υπεύθυνο κι αν είναι το παιδί σας, πριν την ηλικία των 7 σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσετε μόνο του.

Πώς μπορείτε να το προετοιμάσετε

Από το νηπιαγωγείο θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε τις διαδρομές που κάνετε εξηγώντας του τους κανόνες. Θα πρέπει να του μάθετε το "πράσινο" και το "κόκκινο", ότι περπατάμε πάντα στο πεζοδρόμιο και όταν χρειάζεται να περάσουμε ένα δρόμο κοιτάμε και τις δύο πλευρές. Φυσικά θα πρέπει να απαιτείτε να σας κρατάει το χέρι και πάντα να βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο. Μην ξεχνάτε να του δίνετε το καλό παράδειγμα, αποφεύγοντας να διασχίζετε το δρόμο όπως να 'ναι όταν είσαστε μαζί.

Στην ηλικία των 5 με 6 θα πρέπει εκτός από τους κανόνες που αναφέραμε να του μάθετε την απαγόρευση ότι δεν μιλάμε με αγνώστους στο δρόμο ανεξάρτητα από το φύλο και το παρουσιαστικό τους.

Στη συνέχεια μπορείτε να αντιστρέψετε τους ρόλους και να του ζητάτε να σας εξηγεί εκείνο τους κανόνες και τις απαγορεύσεις και ίσως να κάνετε κάποιες δοκιμές όταν πηγαίνετε για ψώνια. Να περιμένετε για παράδειγμα το παιδί σας έξω από το φούρνο και δίνοντας του τα χρήματα να το αφήνετε να πάει να αγοράσει εκείνο το ψωμί. Επίσης, συνηθίστε σιγα σιγά να αφήνετε το παιδί σας λίγα μέτρα πριν από το σχολείο παρακολουθώντας το μέχρι να μπει, ώστε να δείτε πώς συμπεριφέρεται όταν είναι μόνο του.

Να θυμάστε ότι πρέπει να τηρείτε μια προοδευτική πορεία για να μην του δημιουργήστετε άγχος και φυσικά πάντα να το επαινείτε λέγοντάς του πόσο υπερήφανη νιώθετε που μεγάλωσε και αντιλαμβάνετε απόλυτα ό,τι του λέτε.

www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου