Πώς να καταλάβετε πως το παιδί σας βγάζει δοντάκια. Πώς να το ανακουφίσετε, αλλά και ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν στον παιδίατρο.
Η φάση κατά την οποία το μωρό αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του δόντια δεν είναι διόλου εύκολη, τουλάχιστον για κάποιους γονείς. Και αυτό, γιατί όπως σε όλα τα άλλα έτσι και εδώ, ο τρόπος που θα την περάσει το κάθε παιδί διαφέρει. Άλλα την προσπερνούν χωρίς πολλές γκρίνιες, την ώρα που άλλα πονούν και κλαίνε συνεχώς και, καμιά φορά, δυσκολεύονται να κοιμηθούν.
Συνήθως, το πρώτο δόντι του μωρού σκάει… μύτη γύρω στους 6 μήνες ζωής του. Φυσικά, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι ενδεικτικό, αφού κάποια βγάζουν νωρίτερα, ενώ άλλα αργότερα. Τα περισσότερα μωρά μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια έχουν γύρω στα οχτώ δόντια την ίδια ώρα που κάποια άλλα δεν έχουν "πετάξει" ούτε το πρώτο τους.
Πώς να καταλάβετε πως το μωρό σας βγάζει δόντια
Το να καταλάβετε πως το μωράκι σας αφήνει πίσω την εποχή της κρέμας για να περάσει αργά και σταδιακά στις μικρές μαλακές μπουκίτσες είναι αρκετά εύκολο, αρκεί να έχετε υπόψη σας τα εξής σημάδια:
- Βάζει τα πάντα στο στόμα του
- Τα ούλα του δείχνουν πιο κόκκινα
- Τα μάγουλά του ίσως να δείχνουν αναψοκοκκινισμένα
- Είναι ιδιαίτερα ευερέθιστo
- Συγκαίγεται ευκολότερα - η διαδικασία εξαγωγής του δοντιού ανεβάζει την αμμωνία στα ούρα κάτι που μπορεί να επηρεάσει το δερματάκι του μωρού στην ευαίσθητη περιοχή.
- Μπορεί να ανεβάσει δέκατα
- Είναι πιθανό να εμφανίσει ελαφριά διάρροια
- Δώστε του κάτι να μασάει. Τα μασητικά παιχνίδια ή μεγάλα κομμάτια παγωμένου μήλου ή καρότου θα καθησυχάσουν τα ούλα του.
- Τρίψτε του τα ούλα με το δάχτυλό σας
- Σιγουρευτείτε πως του δίνετε αρκετά υγρά. Δώστε του δροσερό βρασμένο νερό. Η υπερβολική έκκριση σάλιου μπορεί να σημαίνει πως διψά.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να του δώσετε κάποιο παυσίπονο κατάλληλο για πολύ μικρά παιδιά, ώστε να διώξετε τον πόνο ή τον πυρετό, αλλά και για να σας συστήσει ένα ειδικό για την περίπτωση gel. Τα τελευταία περιέχουν ελαφρύ αναισθητικό που μειώνει προσωρινά έστω τον πόνο.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που δεν συνδέονται με την διαδικασία εξαγωγής του δοντιού και τα οποία πρέπει αμέσως να επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας.
- Πυρετός πάνω από 38⁰C, ειδικά εάν επιμένει περισσότερες από 24 ώρες.
- Διάρροια που συνεχίζεται πάνω από 24 ώρες.
- Ωταλγία
- Λοιμώξεις του θώρακα
www.happyparenting.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου