Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ορνιθολογική: παρατήρηση πουλιών σε λίμνη Κερκίνη και Αττική

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ημερήσια εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στη λίμνη Κερκίνη διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, καλώντας μέλη, υποστηρικτές, αλλά και όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τα πουλιά και τους βιότοπους της χώρας μας.

Η περιήγηση στον διεθνούς σημασίας υγρότοπο της λίμνης Κερκίνης, πέρα από ψυχαγωγικό θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς θα γίνει παρατήρηση πουλιών σε επιλεγμένες θέσεις γύρω από τη λίμνη με τη συνοδεία έμπειρων παρατηρητών πουλιών - μελών της Ορνιθολογικής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών στο Ανατολικό Ανάχωμα της λίμνης (Μεγαλοχώρι), στο Λιθότοπο, στο Κορυφούδι και στο Μανδράκι, όπου αναμένεται να παρατηρηθούν πολλά είδη υδρόβιων πουλιών που διαχειμάζουν στη λίμνη, όπως αργυροπελεκάνοι, φοινικόπτερα, χουλιαρομύτες, αβοκέτες, καλημάνες, στικταετοί, καλαμόκιρκοι, θαλασσαετοί, κύκνοι και σχεδόν όλα τα είδη παπιών που απαντώνται στην Ελλάδα, κ.ά.

Εξέχουσα, όμως, θέση στα πουλιά που αναμένεται να παρατηρήσουμε έχουν οι νανόχηνες, που έχουν φτάσει εδώ και έναν μήνα στην περιοχή.

Αν θέλετε, λοιπόν, να συνδυάσετε την αναψυχή με την απόκτηση γνώσης και εμπειρίας για τα πουλιά και την ελληνική φύση, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου.

Θα προηγηθεί ενημερωτική παρουσίαση με θέμα "Λίμνη Κερκίνη - Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά" στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου) με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 18:30 - 20:00 (όροφος 3ος) από την κα 
Χρυσάνθη Ιντζίδου (Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης), καθώς και παρουσίαση για τις δράσεις του Προγράμματος LIFE+ για τη νανόχηνα στη λίμνη Κερκίνη από την Ορνιθολογική.

Ώρα αναχώρησης εκδρομής: 08:00 πμ
Τόπος: Θεσσαλονίκη (Αρχαιολογικό Μουσείο)
Ώρα επιστροφής: 19:30 μμ
Η μεταφορά από και προς τη λίμνη θα γίνει με πούλμαν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με την κα Βορδογιάννη Ελένη στο τηλ. 2310 244.245, στο κινητό 6973 246150 είτε μέσω e-mail: thess@ornithologiki.gr.

Η λίμνη Κερκίνη είναι μία από τις περιοχές όπου υλοποιούνται οι δράσεις του Προγράμματος LIFE+  "Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής", το οποίο υλοποιείται κατά την περίοδο 2011 - 2016.

Ορνιθοπαρατήρηση και στην Αττική

Επίσης, με την παρατήρηση πουλιών στο Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης", ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας, συνεχίζεται την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου ο φετινός κύκλος διοργανώσεων για την περίοδο 2013 - 2014 στην Αττική.

Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί δύο δράσεις ανοικτές στο κοινό:

1) Πρωινή παρατήρηση για αρχάριους με τον Γεράσιμο Μπεριάτο (8:00 - 10:00)

Η παρατήρηση θα γίνει με παράλληλη ξενάγηση στα διαφορετικά οικοσυστήματα του Πάρκου, όπου παρατηρούνται υδρόβια πουλιά στις λίμνες και τους καλαμώνες, δασικά στο δάσος και αγροτικά στις καλλιέργειες. Είναι πολύ πιθανόν οι επισκέπτες να δουν πρασινοκέφαλες πάπιες, σταχτοτσικνιάδες, δεντροφυλλοσκόπους, λούγαρα, χρυσοβασιλίσκους και τον "φιλοξενούμενο" του Πάρκου, τον πράσινο παπαγάλο. Επίσης, θα παρατηρηθούν και χειμωνιάτικοι επισκέπτες: κοκκινολαίμηδες, καρβουνιάρηδες, λευκοσουσουράδες, σταχτοσουσουράδες, κορμοράνοι, αλκυόνες και καστανοκέφαλοι γλάροι.

Σημείο συνάντησης ορίζεται το Κέντρο Ενημέρωσης της Ορνιθολογικής (είσοδος από το τέρμα της οδού Σπύρου Μουστακλή - εργατικές πολυκατοικίες).


2) Σεμινάριο με τίτλο: "Η χαρά του Birdwatching!" στην Αίθουσα "Οινοποιείο" (11:00 - 13:00)

Το σεμινάριο είναι εισαγωγικό, περιλαμβάνει την εκμάθηση απλών τεχνικών αναγνώρισης πουλιών και χρήσης εξοπλισμού (κιάλια - τηλεσκόπια) και έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ορνιθοπαρατήρηση (Birdwatching).

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή και στις δύο δράσεις είναι δωρεάν για όλους, υπάρχει όμως η υποχρέωση της έγκαιρης δήλωσης συμμετοχής ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Δηλώσεις Συμμετοχής:
Σπύρος Ψύχας, τηλ. 210 82.28.704, εσωτ. 106 και 6974 510.976, e-mail: spsychas@ornithologiki.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου