Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣ;
Παρά τις πολλές μορφές που μπορεί να πάρει η Παιδική Κακοποίηση, τέσσερις είναι οι βασικοί της τύποι:

Σωματική Κακοποίηση, δηλαδή η εμπρόθετη άσκηση σωματικής βίας σε βάρος των παιδιών και έχει ως αποτέλεσμα (ή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα) επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, την επιβίωσή του, στην ανάπτυξη ή στην αξιοπρέπειά του. Η σωματική κακοποίηση εκδηλώνεται μέσω ξυλοδαρμού, με χτυπήματα, κλωτσιές, ταρακουνήματα, δαγκώματα, στραγγαλισμούς, καψίματα, δηλητηριάσεις και πρόκληση ασφυξίας. 

Σεξουαλική Κακοποίηση, δηλαδή η "με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πλήρως και δεν είναι σε αναπτυξιακό ή νοητικό στάδιο κατά το οποίο μπορεί να δώσει την συγκατάθεσή του". 

Συναισθηματική και Ψυχολογική Κακοποίηση, που περιλαμβάνει, και μεμονωμένα περιστατικά, αλλά και ένα σταθερό μοντέλο συμπεριφοράς κατά το οποίο υποτιμάται η προσωπικότητα και γενικά η ύπαρξη του παιδιού… Συνήθως περιλαμβάνει: τον περιορισμό της κίνησης του παιδιού, συμπεριφορές ταπείνωσης, κατηγοριών, απειλών ή εξευτελισμού και οποιαδήποτε μορφή κακής μεταχείρισης και απόρριψης. 

Παραμέληση, δηλαδή η ανικανότητα του γονέα να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον (φυσικό και συναισθηματικό) για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, επικεντρωμένο στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη συναισθηματική ανάπτυξη, στη διατροφή, στο σπίτι και στις συνθήκες διαβίωσης. Οι γονείς των παραμελημένων παιδιών δεν είναι απαραίτητα φτωχοί. Μπορεί να είναι και εύποροι.

Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, "Το Χαμόγελο του Παιδιού" αφιερώνει την εβδομάδα από 14 έως και 21 Νοεμβρίου σε δράσεις με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση όλων μας ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση. 

Καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας το επίσημο site www.hamogelo.gr καθώς και τα social media του Χαμόγελου θα παρουσιάζουν στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μελέτες, άρθρα, videos, πραγματικά περιστατικά και μαρτυρίες σχετικά με την παιδική κακοποίηση. Σήμερα που η χώρα μας διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων ετών, τα παιδιά μας, τα πιο ευαίσθητα, ελπιδοφόρα και πολύτιμα μέλη της κοινωνίας, μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ! 

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένα παιδί που έχει βιώσει, στην πιο καθοριστική περίοδο της ζωής του, την πιο άγρια και βάναυση πλευρά της. Ωστόσο, υπάρχει λύση για κάθε παιδί που έχει πέσει θύμα κακοποίησης κάθε μορφής.

Το Χαμόγελο του Παιδιού μέσω

της Εθνικής Γραμμής SOS 1056
http://www.hamogelo.gr/7-1/754/Ethnikh-thlefonikh-grammh-gia-ta-poidia-SOS-1056

του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά
http://www.hamogelo.gr/7-1/769/Ethniko-kentro-gia-ta-exafanismena-koi-ypo-ekmetalleysh-poidia

των 11 σπιτιών για τη φιλοξενία παιδιών θυμάτων
http://www.hamogelo.gr/7-1/771/Ta-spitia-mas

των Κέντρων Κοινωνικής & Ψυχολογικής Στήριξης
http://www.hamogelo.gr/7-1/767/Koinonikh-koi-psyxologikh-sthrixh-poidion

του Τμήματος Ενημέρωσης Μαθητών, Εκπαιδευτικών και Γονέων
http://www.hamogelo.gr/7-1/770/Enhmerosh-poidion–goneon-koi-ekpoideytikon

και πληθώρας άλλων δράσεων, έχει καταφέρει να επιστρέψει το χαμόγελο σε εκατοντάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Αρκεί όμως αυτό; Δυστυχώς όχι! Σήμερα που οι επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης και δυστυχώς οι υφιστάμενες δομές πρόνοιας δεν επαρκούν, τα παιδιά μας έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ. 

Το Χαμόγελο συνεχίζει το έργο του δυναμικά, με ακόμα περισσότερη ένταση και μας χρειάζεται δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια. Ευχή όλων μας είναι να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί, ώστε κανένα παιδί να μην υποστεί ξανά οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση. Άραγε τι αξίζει περισσότερο από το χαμόγελο ενός παιδιού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου