Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Χώρος δραστηριότητας και μελέτης για τα παιδιά


Από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής τους τα παιδιά μαθαίνουν. Όσο μεγαλώνουν, αποκτούν όλο και περισσότερες ικανότητες και δεξιότητες, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και ασχολούνται με πράγματα που τα εκφράζουν και τα ενδιαφέρουν. Ο ρόλος του γονέα είναι να τα βοηθήσει να εξελιχθούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει σε κάθε σπίτι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος, ώστε να μπορεί το παιδί να εκφράζεται και να ασχολείται με ό,τι του αρέσει. Ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας ο χώρος αυτός μπορεί να είναι από ένα δωμάτιο έως ένα σημείο μέσα στο δωμάτιό του ή σε κάποιο άλλο χώρο της οικίας. Σε αυτόν τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους θα παίζουν, θα ακούν μουσική, θα ζωγραφίζουν και αργότερα θα μελετούν για το σχολείο τους και θα απασχολούνται με εξωσχολικές δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό ο χώρος αυτός να τα εμπνέει και να τους προκαλεί θετικά συναισθήματα, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται και να απασχολούνται εκεί πολλές ώρες. Πρέπει να είναι ένας χώρος ζωηρός που θα τα εκφράζει, θα ταιριάζει στον χαρακτήρα τους και θα έχουν καθημερινά διάθεση να τον ανακαλύψουν. Ας δούμε κάποια tips για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα:


Σωστός φωτισμός: είναι από τα πιο βασικά στοιχεία σε έναν χώρο μελέτης. Ο λάθος φωτισμός κουράζει, προκαλεί υπνηλία και περιορίζει την όραση. Το ίδιο συμβαίνει και όταν από την λάθος τοποθέτηση -ειδικά στις λάμπες γραφείου- προκαλούνται σκιές πάνω στο βιβλίο.

Τα έπιπλα σε κάθε στάδιο του παιδιού είναι απαραίτητο να ταιριάζουν στο σωματότυπό του και ιδιαίτερα στο ύψος του. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα κουραστούν πολύ εύκολα αν η καρέκλα τους είναι ψηλή και δεν φτάνουν τα πόδια τους στο πάτωμα. 


Ζωηρά χρώματα: Για τους χώρους μελέτης καλό είναι να προτιμήσετε τα χρώματα του πράσινου, του κόκκινου, του πορτοκαλί και άλλων έντονων χρωμάτων. Προσοχή, όμως, στην υπερβολή. Πάρα πολλά και έντονα χρώματα θα έχουν αντίθετες συνέπειες από τις επιθυμητές. 

Μάθηση και διακόσμηση: Όταν έρθει η ώρα για να μάθει το παιδί την προπαίδεια τι καλύτερο απ’ το να του τη φτιάξουμε σε πόστερ, ώστε να τη βλέπει καθημερινά και να την μάθει πιο εύκολα και ευχάριστα. Με μια υδρόγειο σφαίρα στο γραφείο οι χώρες και οι πρωτεύουσες θα φαίνονται παιχνιδάκι! Χρησιμοποιείστε τέτοιες λύσεις και για άλλα μαθήματα. 

Οργάνωση: Μάθετε στο παιδί σας να αποθηκεύει σωστά τα πράγματά του, ώστε να ξέρει που θα βρει το καθετί. Θα σας βοηθήσουν τα μεγάλα κουτιά και οι συρταριέρες. 

Μια βιβλιοθήκη είναι πάντοτε απαραίτητη. Θα μπορεί να ανατρέχει σε αυτή για να βρει πληροφορίες, να διαβάσει ένα μυθιστόρημα ή μια ιστορία. Παράλληλα, ένα συναίσθημα ικανοποίησης θα υπάρχει κάθε φορά που την εμπλουτίζει. 

Ένα ρολόι και ένας πίνακας ανακοινώσεων θα βοηθήσουν το παιδί να οργανώνει σωστά τη μελέτη του και να τηρεί το πρόγραμμά του. 

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Θα πρέπει να διαμορφώσετε τον χώρο ανάλογα με τις ανάγκες του και τις δεξιότητές του. Ένα καβαλέτο θα είναι πολύ χρήσιμο για κάποιο παιδί που του αρέσει η ζωγραφική, αλλά θα είναι εντελώς αδιάφορο για κάποιο που λατρεύει τη μουσική και την κιθάρα!

only-decoration.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου