Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τον ένατο μήνα κύησης!

Article_show_newborn_2
Η εκστατική στιγμή της γέννησης πλησιάζει και το μικρούλι σας προετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο. Πρώτα από όλα αποκτά λίπος κάτω από το δέρμα του και παίρνει βάρος 20 με 30 γραμμάρια τη μέρα, για να είναι δυνατό και στρουμπουλό στο ξεκίνημα της καινούριας του ζωής. Γι' αυτό, άλλωστε, κινείται λιγότερο από πριν, ιδιαίτερα τις δεκαπέντε με είκοσι τελευταίες μέρες της διαμονής του μέσα στην κοιλιά σας. 

Ενώ, δηλαδή, δεν έχει χάσει καθόλου τη ζωτικότητα και το κέφι του για σκανταλιές, έχει μεγαλώσει, σε βάρος του αμνιακού υγρού που τώρα πια έχει λιγοστέψει, με αποτέλεσμα ο χώρος που κάνει τις τούμπες του να είναι πια περιορισμένος!

Ωστόσο, στο διάστημα αυτό βρίσκει συχνά τον τρόπο για να στρίψει με το κεφαλάκι προς τα κάτω, διπλώνοντας τα χέρια και τα πόδια του στην κοιλιά του, ώστε την ώρα του τοκετού να περάσει τα σύνορα προς τον έξω κόσμο. Όσο για τα συστήματά του έχουν όλα αναπτυχθεί, αν και όσο περνά ο καιρός ο εγκέφαλός του εξελίσσεται ακόμα περισσότερο. Το χνούδι έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το σώμα του και το δερματάκι του είναι ροδαλό, λείο και απαλό. Τα ματάκια του είναι τώρα γαλάζια, έστω και αν μετά τη γέννησή του είναι προγραμματισμένα να αποκτήσουν άλλο χρώμα. Το μωράκι σας, στο τέλος του ενδομήτριου ταξιδιού του, θα είναι ένα ανθρωπάκι μισό περίπου μέτρο και θα ζυγίζει γύρω στα τριάμισι κιλά.

Τι μορφή έχει το έμβρυο;

Το έμβρυο συνεχίζει να αυξάνει το βάρος του σε όλη τη διάρκεια του 9ου μήνα. Έχει καταλάβει πλέον όλη την κοιλότητα της μήτρας και σε περισσότερο από 96% των περιπτώσεων είναι γυρισμένο με το κεφάλι προς τα κάτω. Πλέον, το αναπνευστικό σύστημα του εμβρύου θεωρείται αρκετά ώριμο ώστε ο τοκετός να μπορεί να εξελιχθεί ανά πάσα στιγμή μέσα στον 9ο μήνα.

37η εβδομάδα
Το μέγεθος του παιδιού σε καθιστή θέση είναι περίπου 34 εκ., το μήκος του συνολικά 46 εκ. και ζυγίζει περίπου 3200 γραμμάρια, κατά μέσο όρο. Η αμφιβρεγματική διάμετρος είναι 9 εκ.
Αν ο τοκετός επέλθει μετά το πέρας της 37ης εβδομάδος, τότε το παιδί δεν θεωρείται πρόωρο.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: Τώρα μπορεί να προγραμματιστεί και ένας προγεννητικός καρδιοτοκογραφικός έλεγχος. Δεν αποτελεί βέβαια αναγκαστικά εξέταση ρουτίνας.

38η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Από εδώ και πέρα η ωρίμανση έχει συντελεστεί. Σε περίπτωση τοκετού δεν μιλάμε πλέον για προωρότητα. Η αύξηση τού σωματικού λίπους του παιδιού συνεχίζεται. Το ύψος του σε καθιστική θέση είναι περίπου 35 εκ., το βάρος του συνήθως 3300 γρ, κατά μέσο όρο. Το χνούδι που καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα κατά τη διάρκεια τής εγκυμοσύνης, εξαφανίζεται. Οι πτυχές του δέρματος έχουν εξομαλυνθεί και το έμβρυο παίρνει την τελική προβολή για τον τοκετό. Τα περισσότερα παιδιά είναι σε κεφαλική προβολή. Περίπου 3 - 4% έχουν ισχιακή προβολή.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Η προληπτικές εξετάσεις προγραμματίζονται ανά 8ήμερο.

39η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Το ύψος του σε καθιστή θέση φτάνει τα 36 εκ., το βάρος του είναι 3400 γραμμάρια και η αμφιβρεγμαιτκή διάμετρος 8,5 εκ., κατά μέσο όρο.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Έβαλε συνολικώς 9 - 10 κιλά, κατά μέσο όρο. Ανάλογα με το αρχικό βάρος, η αύξηση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Φυσιολογικά η αύξηση βάρους κυμαίνεται μεταξύ 7 και 18 κιλών! Πολύ λεπτές επίτοκες μπορούν να βάλουν περισσότερα κιλά, ενώ οι κάπως σωματώδεις είναι σκόπιμο να βάλουν λιγότερα.

40η εβδομάδα
Τώρα πλησίασε η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το παιδί έχει σε καθιστή στάση ύψος 37 εκ. και ζυγίζει περί τα 3500 γραμμάρια, κατά μέσο όρο. Η διάμετρος της κεφαλής (η αμφιβρεγματική) είναι περίπου 9,5 εκ. Ο ομφάλιος λώρος έχει μήκος περίπου 50 εκ.
Τα μωρά στις ελάχιστες περιπτώσεις γεννιούνται στην υπολογισμένη ημερομηνία τοκετού. Δεν είναι σπάνιο να ξεπεραστεί το όριο για μερικές ημέρες, οπότε είναι και άλλες βραχυπρόθεσμες εξετάσεις αναγκαίες. Από περίπτωση σε περίπτωση ο γυναικολόγος θα κρίνει πόσες ημέρες θα περιμένει και πότε ενδεχομένως θα προγραμματίσει έναν τοκετό με πρόκληση.

www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου