Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η χριστουγεννιάτικη κάλτσα!


Οι κάλτσες των δώρων ή χριστουγεννιάτικες κάλτσες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό έθιμο των εορτών των Χριστουγέννων, που προέρχεται από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Είναι οι κάλτσες, που ο Άγιος Βασίλης αφήνει τα δώρα για τα παιδιά, και συνήθως τοποθετούνται κοντά στο τζάκι ή στη βάση του χριστουγεννιάτικου δένδρου, δίπλα στη φάτνη ή στην εξώπορτα.

Υπήρχε κάποτε ένας ευγενικός και καλόκαρδος κύριος που η γυναίκα του είχε πεθάνει από βαριά αρρώστια και τον είχε αφήσει απογοητευμένο 
να μεγαλώσει τρεις κόρες. Ο άνθρωπος αυτός έχασε όλα του τα χρήματα σε κακές επενδύσεις και η οικογένειά του χρειάστηκε να μετακομίσει σε μια χωριάτικη καλύβα, ενώ οι τρεις του κόρες έκαναν μόνες τους το μαγείρεμα, το ράψιμο και το καθάρισμα του σπιτιού.

Όταν ήρθε ο καιρός να παντρευτούν οι κόρες, ο πατέρας έπεσε σε μεγαλύτερη θλίψη, επειδή θα ήταν αδύνατο εκείνες να παντρευτούν χωρίς προίκα.

Μία νύχτα κοντά στα Χριστούγεννα, αφού οι κόρες είχαν πλύνει και απλώσει τα ρούχα και τις κάλτσες τους στο τζάκι για να στεγνώσουν, έπεσαν για ύπνο. Ο Άγιος Βασίλης, που γνώριζε την απόγνωση και την ατυχία του πατέρα, σταμάτησε στο σπίτι του. Κοίταξε μέσα από το παράθυρο και είδε ότι η οικογένεια είχε πέσει για ύπνο. Επίσης, παρατήρησε και τις κάλτσες των κοριτσιών που κρέμονταν στο τζάκι. Και τότε του ήρθε η έμπνευση και αφού πήρε από το πουγκί του τρία μικρότερα πουγκιά με χρυσό, πήγε και τα πέταξε με προσοχή από την καμινάδα, έτσι ώστε να πέσουν μέσα στις κάλτσες.

Το επόμενο πρωί που ξύπνησαν οι κόρες, βρήκαν για μεγάλη τους έκπληξη τις κάλτσες τους να περιέχουν χρυσάφι. Έτσι, με αυτό το χρυσό, ο ευγενής πατέρας τους κατάφερε να δει τις κόρες του να ζουν ευτυχισμένες και έζησε πολλά πολλά χαρούμενα χρόνια και ο ίδιος.

Τα παιδιά όλου του κόσμου συνέχισαν την παράδοση να κρεμούν κάλτσες τα Χριστούγεννα στο τζάκι τους, με την ελπίδα να τους τις γεμίσει ο Άγιος Βασίλης. Αυτό το έθιμο υπάρχει σε πολλές χώρες με μερικές παραλλαγές.

Στη Γαλλία, τα παιδιά τις βάζουν δίπλα στο τζάκι, ενώ στην Ολλανδία τις γεμίζουν με άχυρο και καρότα για τα ελαφάκια του Άγιου Βασίλη. Στην Ουγγαρία, τα παιδιά γυαλίζουν τα παπούτσια τους πριν τα βάλουν δίπλα στο τζάκι ή το παράθυρο. Στην Ιταλία, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω κατά τα Θεοφάνια, για να τα βρει η καλή μάγισσα.
Και τέλος, στο Πόρτο Ρίκο τα παιδιά βάζουν κάτω από τα κρεβάτια τους πρασινάδα και λουλούδια για τις καμήλες των τριών Μάγων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου