Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Θέλει πάντα να κερδίζει!

7 αλήθειες για τα αδέλφια που (ίσως) δεν γνωρίζετε!
Είναι γεγονός ότι τα δίδυμα μαθαίνουν να μοιράζονται από νωρίς τα παιχνίδια και τα πράγματά τους, ακόμη και τους ίδιους τους γονείς τους, αφού δεν είναι εύκολο να στρέψουν όλη την προσοχή πάνω τους, όπως στην περίπτωση του ενός μωρού. Πολλοί, λοιπόν, μπορεί να υποθέσουν ότι τα δίδυμα θα έχουν μάθει και να χάνουν στο παιχνίδι, καθώς φυσικά το να χάνεις είναι μέρος του παιχνιδιού! 

Δεν είναι όμως πάντα έτσι… Και τα δίδυμα, όπως και αρκετά άλλα παιδιά, περνούν μια φάση που η ήττα δεν είναι μέσα στα πράγματα που αποδέχονται! Δεν τους αρέσει να χάνουν και η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν μας δεν αρέσει να χάνει, αλλά μαθαίνουμε να το διαχειριζόμαστε!

Σε ηλικία 3 - 5 ετών αρχίζει ν’ αναπτύσσεται το αίσθημα της ανταγωνιστικότητας. Τα παιδιά θέλουν πάντα να κερδίζουν και πολλές φορές, καθώς δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται την ήττα, έχουν ξεσπάσματα θυμού.

Πολλοί γονείς προκειμένου ν’ αποφύγουν τα ξεσπάσματα του παιδιού ή να μη το στενοχωρήσουν, τ’ αφήνουν πάντα να κερδίζει. Καλό θα ήταν, όμως, να τους μάθουμε πως και το να χάνουμε είναι μέρος του παιχνιδιού.

Πώς θα το καταφέρουμε

  • Εξηγήστε τους πως όλα τα παιχνίδια έχουν κανόνες, τους οποίους όλοι πρέπει ν’ ακολουθούν. Καλό θα ήταν να μην αφήσετε το παιδί να προσθέσει δικούς του κανόνες που το ευνοούν.
  • Παίξτε μαζί του, αλλά μην το αφήσετε να κερδίζει πάντα. Όποιος και αν είναι ο νικητής, τονίστε πόσο διασκεδαστική είναι η διαδικασία του παιχνιδιού και πως είναι ωραίο να μην έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα.
  • Τονίστε επίσης, πως σημαντικότερο από τη νίκη και την ήττα είναι η προσπάθεια και επικεντρωθείτε στην επιβράβευση αυτής! Όταν παίζετε μαζί, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, πείτε του πόσο διασκεδάσατε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού!
  • Όταν τα παιδιά σας παίζουν μαζί, συγχαρείτε όλους τους συμμετέχοντες! Ομαδικά παιχνίδια που χρειάζονται συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ένας καλός τρόπος να "κατευνάσουμε" την ανταγωνιστικότητα.
  • Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Γιατί και ο υγιής ανταγωνισμός χρειάζεται, μιας και είναι αυτός που μας παρακινεί να προσπαθούμε!
www.mytwins.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου