Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Κούνια: Μυστικά ασφαλείας για σωστές επιλογές!

Για τον ύπνο του, επιλέξτε την κούνια!
10 χρήσιμες συμβουλές για να δημιουργήσετε όχι μόνο το πιο όμορφο, αλλά και το πιο ασφαλές κρεβατάκι για το μωρό σας!

1. Ελέγξτε αν τα κάγκελα της κούνιας απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 6 εκατοστά, ώστε να μην κινδυνεύει να σφηνώσει το κεφαλάκι του μωρού.

2. Ελέγξτε επίσης αν τα κάγκελα φτάνουν σε ύψους περίπου τα 50 εκατοστά, ώστε να μην κινδυνεύει το παιδί από πτώση, όταν θα μάθει να σηκώνεται.

3. Επιλέξτε ένα ασφαλές σημείο για να τοποθετήσετε την κούνια, μακριά από έπιπλα, φύλλα ντουλάπας, μέσα θέρμανσης, κουρτίνες ή παράθυρα.

4. Για λόγους πρόληψης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου επιλέξτε ένα στρώμα ανατομικό και αρκετά σκληρό χωρίς λακκούβες. Ποτέ μην τοποθετείτε επιπλέον στρώματα στη βρεφική κούνια.

5. Τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού δεν επιτρέπεται η χρήση μαξιλαριού. Όταν φθάσει το παιδί στην ηλικία που θα βάλετε μαξιλάρι στο κρεβάτι, προτιμήστε τα μικρά παιδικά μαξιλάρια από φυσικά υλικά με βαμβακερό κάλυμμα και αποφύγετε άλλα υλικά όπως πούπουλα λόγω πιθανών αλλεργιών.

6. Φροντίστε να υπάρχει γύρω από τα κάγκελα στην κούνια του μωρού υφασμάτινη προστατευτική επένδυση η οποία θα πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένη.

7. Η κουνουπιέρα πρέπει επίσης να είναι πολύ καλά στερεωμένη, ενώ όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο καλύτερα να τη μαζεύετε γιατί υπάρχει κίνδυνος να τυλιχτεί μ’ αυτήν.

8. Μη βάζετε μέσα στην κούνια παιχνίδια, λούτρινα κουκλάκια ή διακοσμητικά μαξιλαράκια.

9. Μην κρεμάτε κανενός είδους σκοινί στο παιδικό κρεβάτι ή στην κούνια γιατί υπάρχει κίνδυνος να τυλιχθεί το παιδί μ’ αυτά.

10. Τα σεντόνια και η κουβερτούλα που χρησιμοποιούνται για να σκεπάσετε το μωρό θα πρέπει να είναι στο μέγεθος της κούνιας κι όχι μεγαλύτερα.

Safe tip: Ο πιο ασφαλής τρόπος για να βάλετε το μωρό σας για ύπνο είναι στο πλάι με τα πόδια του να ακουμπούν στο κάτω μέρος της κούνιας.

Φλώρα Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία του Ιωάννη Ματσούκη, ιατρός, Υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΠΠΑ.
www.happymom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου