Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τι κάνουμε για να προστατέψουμε την υγεία του μωρού;

Ξέρετε γιατί κλαίνε τα μωρά τη νύχτα;
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης κάθε μαμάς για να προστατέψει την υγεία του μικρού της; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί.

Αγαπάμε (πιο πολύ) την καθαριότητα!

Έχοντας στο μυαλό μας πως το ανοσοποιητικό σύστημα τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι σχετικά ανώριμο, φροντίζουμε με κάθε τρόπο να το προστατεύουμε από μικρόβια, ιούς και αλλεργιογόνα. Πώς; Ακολουθούμε βασικούς κανόνες υγιεινής:
  • Λέμε ευγενικά σε όσους έρχονται να δουν το μωρό μας, να πλύνουν τα χέρια τους πριν το πάρουν αγκαλιά ή το χαϊδέψουν στα μαγουλάκια, τα χεράκια, τα ποδαράκια, κ.λπ. Επίσης, ευγενικά αποτρέπουμε απ’ το να μας επισκεφθούν όσοι πριν λίγες μέρες δεν ήταν καλά (είτε είχαν πυρετό είτε είχαν ένα "αθώο" κρυολογηματάκι).
  • Πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν και μετά τον θηλασμό, την παρασκευή του γάλακτος ή της κρέμας και την αλλαγή της πάνας. Εννοείται πως σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας κάθε φορά που χαϊδεύουμε το κουταβάκι μας, αφού φυσήξουμε τη μύτη μας, βήξουμε ή φτερνιστούμε, πριν μαγειρέψουμε, αφού χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα, αφού πετάξουμε τα σκουπίδια, αλλά και κάθε φορά που επιστρέφουμε στο σπίτι μετά από εξωτερικές δουλειές.
  • Βγάζουμε τα παπούτσια μας στην πόρτα για να μη μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού τα μικρόβια που "πήραμε" περπατώντας στο πεζοδρόμιο, ανεβαίνοντας δημόσιες σκάλες, από το πάτωμα του γραφείου, της "ξένης" τουαλέτας, κ.λπ. Επίσης, φροντίζουμε να τινάζουμε συχνά τις φλοκάτες μας ή να σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά ή τις μοκέτες μας. Εννοείται, πως αν την ώρα του φαγητού κάνουμε κάποιον λεκέ στο χαλί ή τη μοκέτα, τον καθαρίζουμε αμέσως.
  • Βάζουμε τακτικά στο πλυντήριο τα λούτρινα αρκουδάκια του (εναλλακτικά, σε μια λεκάνη με νερό και απορρυπαντικό για αρκετή ώρα). Τέλειος τρόπος για να καθαρίσουμε τα πλαστικά του παιχνίδια, είναι να αναμίξουμε νερό και ξύδι και με ένα πανί να τα τρίψουμε.
  • Αερίζουμε καθημερινά το δωμάτιό του και γενικά το σπίτι. Επίσης, τώρα που ο καιρός είναι στα καλύτερά του, αερίζουμε αρκετά συχνά το στρώμα και το μαξιλάρι του.
Θυμόμαστε: Αν έχουμε άρρωστο το μεγαλύτερό μας παιδάκι, δεν παθαίνουμε… κρίση γενικής καθαριότητας για να μην κολλήσει το νεογέννητο αδερφάκι του! Το καλύτερο μέτρο πρόληψης σε αυτή την περίπτωση είναι να απολυμάνουμε την τουαλέτα, τις επιφάνειες του σπιτιού (τα χερούλια, τους διακόπτες, τις βρύσες, τους πάγκους της κουζίνας, το ακουστικό του τηλεφώνου, το τηλεκοντρόλ, κ.λπ.) αλλά και τα παιχνίδια του. Για την τουαλέτα, χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο προϊόν, ενώ για τις επιφάνειες αν θέλουμε, φτιάχνουμε ένα "σπιτικό" καθαριστικό: διαλύουμε σε νερό άσπρο ξύδι, μαγειρική σόδα ή φυσικό χυμό λεμονιού, σε αναλογία 3:1. Και… καθαρίσαμε!

Έλενα Γεμελιάρη. Με τη συνεργασία του παιδίατρου Ιωσήφ Σβουρή.
www.happymom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου