Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Επιστροφή στη φύση!

Φτιάξτε έναν κήπο ή μια βεράντα που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την κηπουρική και τη φύση
Αν δεν μπορούμε να ζήσουμε κοντά στη φύση και αν δεν μπορούμε να δώσουμε βιώματα στα παιδιά μας για τον τρόπο δημιουργίας της τροφής μας, ας φέρουμε τη φύση στο σπίτι! Δεν είναι καθόλου δύσκολο, ούτε ακριβό! Μικρές γλάστρες ή εναλλακτικά, παλέτες, λίγο χώμα, μερικοί σπόροι και κυρίως μεράκι είναι τα βασικά που απαιτούνται.
  • Ας ξεκινήσουμε με λίγα φυτά στο σπίτι. Ακόμα και μία γλάστρα στην οποία θα φυτέψουμε με το παιδί έναν σπόρο παροτρύνοντας να την ποτίζει συχνά και να παρακολουθεί την ανάπτυξη του φυτού, είναι μια καλή αρχή. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εκτός από ενδιαφέρον παιχνίδι και ένα ουσιαστικό μάθημα για τον κύκλο ζωής των φυτών.
  • Ας προχωρήσουμε με τη δημιουργία ενός μικρού μπαλκονόκηπου, βάζοντας λίγα αρωματικά φυτά και 1 - 2 ντοματιές.
  • Αν έχουμε κήπο, ας φτιάξουμε με τα παιδιά ένα μικρό λαχανόκηπο.
  • Αν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, μπορούμε να μιλήσουμε με τους εκπαιδευτικούς και να τους παροτρύνουμε να ξεκινήσουν έναν κήπο στην αυλή του σχολείου!
  • Επίσης, στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρες πληροφορίες για το πώς και πότε φυτεύουμε τι.
  • Να θυμάστε ότι δεν θέλει κόπο. Θέλει αγάπη, όχι τόσο για τα φυτά, όσο για τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά αξίζει να ζήσουν ανθρώπινα και να μάθουν περισσότερα για την τροφή τους, για το πράσινο, για τις ωφέλειες που προσφέρουν. Ας λερώσουν, λοιπόν, τα χεράκια τους με χώμα, γιατί μόνο καλό θα τους κάνει!
Extra Tip: Στο πρόγραμμα "Καλύτερη Ζωή" υπάρχει μια σειρά από δράσεις για παιδιά, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός μικρού κήπου (δείτε περισσότερα στο kalyterizoi.gr/sxoleia).

Φλώρα Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Αχιλλέα Πληθάρα, Yπεύθυνος προγράμματος "Καλύτερη Ζωή" του WWF Ελλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου