Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού: Νέα έρευνα!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Παιδίατροι. Υποστηρίζουν πραγματικά το θηλασμό;
Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του μητρικού θηλασμού τονίζει η μεγάλη έρευνα που έγινε στη Βραζιλία. Βασικό της πόρισμα είναι πως τα μωρά που θήλασαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ενήλικοι με καλύτερη μόρφωση και υψηλότερα εισοδήματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν την πορεία σχεδόν 6.000 μωρών για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται στατιστικά η μακροπρόθεσμη επιρροή του μητρικού θηλασμού στον άνθρωπο. Σχεδόν 3.500 από αυτά τα μωρά, που τώρα είναι 30ρηδες, δέχθηκαν να συμμετέχουν σε εξέταση IQ για χάρη της έρευνας. Αποδείχθηκε ότι όσοι είχαν θηλάσει ήταν πιο ευφυείς, πήγαν περισσότερα χρόνια στο σχολείο - πανεπιστήμιο και κέρδιζαν περισσότερα χρήματα από εκείνους που δεν είχαν θηλάσει. Επίσης, αποδείχθηκε πως όσο περισσότερο θήλασε το μωρό, τόσο καλύτερη πορεία είχε στη μετέπειτα ζωή του.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να επηρεάσει κάπως θετικά το IQ του παιδιού. Το ερώτημα που έθεσε ο Δρ. Μπερνάρντο Λέσα Όρτα, από το Federal University of Pelotas είναι εάν αυτό επηρεάζει και τη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου.

"Η έρευνά μας προσφέρει τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο μακροπρόθεσμος θηλασμός όχι μόνο αυξάνει την ευφυία, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 30 ετών, αλλά έχει επίσης αντίκτυπο σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς βελτιώνεται η εκπαίδευση και τα εισοδήματα" δήλωσε. Η έρευνα αυτή είναι ασυνήθιστη, όχι μόνο επειδή διήρκεσε τρεις δεκαετίες (ξεκίνησε το 1982), αλλά επειδή εκείνη την εποχή στη Βραζιλία ο μητρικός θηλασμός ήταν διαδεδομένος σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν επηρεάζονται από κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας -η οποία δημοσιεύεται στο Lancet Global Health- λαμβάνει υπόψη το οικογενειακό εισόδημα κατά τη στιγμή της γέννας, τη μόρφωση των γονέων, εάν η μητέρα κάπνιζε στην εγκυμοσύνη, την ηλικία της μητέρας, το βάρος του νεογέννητου, εάν ο τοκετός ήταν φυσιολογικός ή όχι και πολλούς ακόμη παράγοντες, ακριβώς για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στρέβλωσης των αποτελεσμάτων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μωρά που θήλασαν επί 12 μήνες είχαν δείκτη IQ κατά 4 μονάδες υψηλότερο από εκείνους που θήλασαν για λιγότερο από έναν μήνα. Επίσης, είχαν κατά μέσο όρο περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης και κέρδιζαν κατά μέσο όρo 70 δολάρια περισσότερο τον μήνα - για τα επίπεδα της Βραζιλίας αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο του κατώτατου μισθού.

Ο Δρ. Όρτα δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι μητέρες που θήλασαν να βοήθησαν τα παιδιά τους και με άλλους τρόπους. "Ορισμένοι λένε ότι δεν είναι ο αντίκτυπος του θηλασμού, αλλά πως οι μαμάδες που θηλάζουν διαφέρουν ως προς την κινητοποίησή τους και την ικανότητά τους να ασχοληθούν με τα παιδιά" δήλωσε μιλώντας στον Guardian. Σημείωσε όμως, πως είναι αποδεδειγμένο ότι το μητρικό γάλα περιλαμβάνει θρεπτικά στοιχεία που είναι ουσιώδη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, όπως τα λεγόμενα μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για διάστημα 6 μηνών. "Οι μητέρες θα πρέπει να θηλάζουν όσο περισσότερο γίνεται" δήλωσε ο Δρ. Όρτα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο παρατεταμένος θηλασμός δεν είναι εύκολος για τις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου