Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Νεογέννητο: Το ασχημόπαπο που γίνεται κύκνος…

Γιατί το μωρό μου κλαίει τόσο πολύ;
Ναι, το μωράκι μας μπορεί να μην είναι το ομορφότερο του κόσμου. Βλέπετε, το δύσκολο ταξίδι από την κοιλίτσα στην αγκαλιά μας, είναι πιθανό να έχει "τσαλακώσει" λίγο την εικόνα του…

Επηρεασμένες από τις διαφημίσεις, τις πανέμορφες φωτογραφίες "σχηματισμένων" μωρών και από τα υπέροχα χαρακτηριστικά τόσο τα δικά μας, όσο και του συζύγου μας, είμαστε σίγουρες πως το δικό μας μωράκι θα είναι ένα από τα ομορφότερα του κόσμου!

Μήπως κάνουμε λάθος;

Μπορεί τα πράγματα να είναι όπως ακριβώς τα έχουμε φανταστεί. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη περίπτωση το αγγελούδι μας να μην έχει αυτή τη λάμψη των πανέμορφων μωρών των διαφημίσεων! Το κεφαλάκι του μπορεί να μοιάζει δυσανάλογο σε σχέση με το σώμα του και μπορεί να έχει εξογκώματα και προεξοχές λόγω της πίεσης που ασκείται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το προσωπάκι του μπορεί να μοιάζει περισσότερο πρησμένο, παρά αφράτο και τα ματάκια του μπορεί να είναι κλειστά, πρησμένα και να βγάζουν λίγο πύον. Τέλος, τα μαλλάκια του -αν κι εφόσον έχει- ενδέχεται να αρχίσουν να πέφτουν σε ορισμένα σημεία και να δημιουργούν κενά ή μπορεί να παρουσιαστούν άσπρα λέπια στη βάση της τρίχας - πρόκειται για τη λεγόμενη νινίδα.

Η συμβουλή του ειδικού

Είναι γεγονός, με το που θα αντικρίσετε το μωρό σας, μπορεί να διαπιστώσετε πως δεν είναι και το πιο φωτογενές της υφηλίου! Όμως, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κλέβουν λίγη από τη γλύκα του αργά ή γρήγορα θα υποχωρήσουν. Το κεφαλάκι του θα φτιάξει, το προσωπάκι του θα φωτίσει και τα ματάκια του θα ανοίξουν χάρη στο ειδικό κολλύριο που θα του χορηγήσει ο παιδίατρος. Τέλος, τα κενά θα γεμίσουν με νέες τριχούλες μέσα στον πρώτο χρόνο, όπως ακριβώς θα συμβεί και με τη νινίδα - την οποία μπορείτε αν θέλετε να αντιμετωπίσετε νωρίτερα κάνοντας καθημερινά μασάζ στο κεφαλάκι του μωρού με ένα απαλό λαδάκι και λούζοντάς το με ένα βρεφικό σαμπουάν. Όλες αυτές οι "παραφωνίες", λοιπόν, είναι παροδικές και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σας ανησυχούν. Σύντομα, το ασχημοπαπάκι σας θα μεταμορφωθεί σε ένα γλυκύτατο κυκνάκι!

Μάρθα Αγγελοπούλου
Mε τη συνεργασία της παιδιάτρου - νεογνολόγου Αικατερίνης Ντανίκα.
www.happymom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου