Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τι πρέπει να αποφύγουμε όταν το παιδί ξεκινάει παιδικό σταθμό;


Συνήθως η πρώτη μέρα συνοδεύεται από κλάματα και φωνές. Είναι πολύ φυσιολογικό ένα παιδί να κλάψει τη στιγμή που θα αποχωρήσει ο γονέας του - όχι μόνο τις πρώτες μέρες, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες ή κάποια μέρα μετά από μήνες.

Το κλάμα δείχνει το δέσιμο του παιδιού με τον γονιό και για αυτό το λόγο θεωρείται ως ένα υγιές σημάδι που εκφράζει ένα παιδάκι το οποίο αποχωρίζεται τον γονέα του ακόμα και για λίγο.

Τι πρέπει να αποφύγουμε:
  • Τη σύγκριση με άλλα παιδιά, τα οποία έχουν ήδη προσαρμοστεί λέγοντάς του "να κοίτα - ο Νίκος δεν κλαίει που φεύγει η μαμά του!". Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό και επεξεργάζεται τα γεγονότα διαφορετικά. Εάν το συγκρίνουμε με άλλα παιδιά του δείχνουμε ότι ο δικός του ρυθμός δεν είναι σωστός. Ας το αφήσουμε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και την όποια στεναχώρια του όπως αυτό θέλει, για να το διευκολύνουμε να περάσει αυτό το στάδιο.
  • Αστάθεια στο ωράριο και τις ημέρες προσέλευσης στον παιδικό σταθμό. Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν βάση κάποιου προγράμματος, που περιλαμβάνει ένα καλωσόρισμα όταν όλα τα παιδιά έχουν φτάσει το πρωί, μία εισαγωγή σε ποιες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν εκείνη την ημέρα και στο τέλος της μέρας έναν μικρό χαιρετισμό. Εάν πηγαίνουμε το παιδί μας αργότερα το πρωί απ’ ότι τα άλλα παιδιά, ή το παίρνουμε από τον παιδικό σταθμό αρκετά νωρίτερα ή και αργότερα από τα άλλα παιδιά, θα αισθανθεί εκτός της ομάδας και ίσως αποδιοργανωθεί. Το να αισθάνεται ένα παιδί μέρος της ομάδας/τάξης του, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ομαλής προσαρμογής του στον παιδικό σταθμό.
  • Όταν παίρνουμε το παιδί από το σχολείο ας κρατήσουμε το άγχος και την αγωνία μας για τον εαυτό μας. Είναι προτιμότερο τη στιγμή που το βλέπουμε να του δίνουμε μία ζεστή αγκαλιά και να εκφράζουμε ενθουσιασμό και καμάρι, αποφεύγοντας τις ερωτήσεις.
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου