Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Από Μάρτη καλοκαίρι…

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Διακοπές με μωρό!
Οργανώστε (πιο οικονομικές) οικογενειακές διακοπές σε 6 βήματα! Μην σκεφτείτε πως είναι πολύ νωρίς για να οργανωθείτε για το καλοκαίρι. Ετοιμαστείτε από τώρα και βάλτε στόχο να περάσετε ένα απολαυστικό, ήρεμο, ξεκούραστο και πιο οικονομικό καλοκαίρι.

1ο βήμα: Αποφασίστε το χρόνο των διακοπών
Ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος είναι οι φθηνότεροι -κατά πολύ- μήνες για να πάτε τις διακοπές σας. Επιπλέον, τον Ιούνιο όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι ξεκούραστοι, καλοδιάθετοι, έτοιμοι να υποδεχτούν και να προσέξουν με το παραπάνω τους τουρίστες. Στις περισσότερες περιπτώσεις -με εξαίρεση το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος που φέτος πέφτει στις 13 Ιουνίου- δεν χρειάζεται να έχετε κλείσει από πριν δωμάτιο και έτσι θα έχετε περισσότερες επιλογές, τόσο σε ποιότητα όσο και σε τιμές, φτάνοντας στον τόπο του προορισμού σας. Και φυσικά, οι τιμές αυτή την περίοδο είναι πολύ χαμηλότερες όχι μόνο στη διαμονή αλλά και στο φαγητό. Αν κάνετε, λοιπόν, τον κόπο να ρίξετε τώρα μια ματιά στα δωμάτια στις περιοχές που σας ενδιαφέρουν, θα βρείτε σίγουρα πολλές προσφορές και πολύ καλούς λόγους για να προγραμματίσετε τις διακοπές σας εκτός της υψηλής περιόδου.
Το Σεπτέμβρη, απ’ την άλλη πλευρά, θα επωφεληθείτε και πάλι με καλύτερες τιμές και σίγουρα περισσότερη ησυχία και ηρεμία συγκριτικά με τον Αύγουστο. Θα απολαύσετε επίσης καλύτερη εξυπηρέτηση στα ταβερνάκια και λιγότερη πολυκοσμία στις παραλίες. Κι αν το καλοκαίρι που θα μας έρθει είναι "τυπικό", θα γλιτώσετε τα δυνατά αυγουστιάτικα μελτέμια και θα απολαύσετε το μικρό καλοκαιράκι του Σεπτέμβρη, με ηλιόλουστες μέρες και γλυκές βραδιές.

2ο βήμα: Κάνετε έρευνα αγοράς για τα μεγάλα ξενοδοχεία
Αφιερώστε μερικές ώρες τα Σαββατοκύριακα για να αναζητήσετε στο διαδίκτυο τις προσφορές των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, νησιά ή ηπειρωτικές. Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν πια πακέτα σημαντικών προσφορών για οικογένειες, για μία ή δύο εβδομάδες, άλλα με δωρεάν παραμονή για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, άλλα με ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή την οποία δεν χρεώνουν στα παιδιά κάτω των 12 ετών, άλλα σε συνδυασμό με ακτοπλοϊκά εισιτήρια… Θυμηθείτε να μην περιορίσετε την αναζήτησή σας σε νησιά, αφού και η ηπειρωτική Ελλάδα έχει αμέτρητες ομορφιές, υπέροχες παραλίες και αξιοθέατα σχεδόν σε κάθε περιοχή και νομό.

3ο βήμα: Σκεφτείτε και το εξωτερικό
Αν κλείσετε σήμερα τα αεροπορικά σας εισιτήρια και είστε "ανοιχτοί" στις επιλογές σας, τόσο στις ημερομηνίες όσο και στον προορισμό, ένα οικογενειακό ταξίδι το καλοκαίρι στο εξωτερικό θα σας στοιχίσει το ίδιο ή και λιγότερο από τις αντίστοιχες ημέρες διακοπών σ’ ένα νησί του Αιγαίου! Αν δεν έχετε καταλήξει ακόμη στις ημερομηνίες της άδειάς σας, είναι τώρα η ευκαιρία να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς δίνοντας στις μηχανές αναζήτησης εισιτηρίων ανοιχτές ημερομηνίες, ώστε να επιτύχετε ακόμη καλύτερες τιμές. Είναι πολλοί οι ιστότοποι που σας προσφέρουν αυτή την επιλογή, εσείς απλά βάλτε στο Google (ή στην όποια μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιείτε) τις λέξεις "πτήσεις εισιτήρια", μαζί αν θέλετε με το όνομα κάποιας συγκεκριμένης πόλης και θα ανοίξουν μπροστά σας δεκάδες επιλογές.
Είτε έχετε μικρότερα είτε μεγαλύτερα παιδιά, ένα ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα. Γιατί; Αν το παιδί σας είναι μικρό, είναι εύκολο και οικονομικό να ταξιδέψετε σε μια ευρωπαϊκή χώρα αφού στην πλειοψηφία τους τα ξενοδοχεία θα φιλοξενήσουν δωρεάν το παιδί -ή με μια πολύ μικρή επιβάρυνση- και τα εστιατόρια έχουν σχεδόν πάντα παιδικά μενού. Αν το παιδί σας είναι πιο μεγάλο, το ταξίδι στο εξωτερικό θα αποδειχτεί μια μοναδική εμπειρία γνώσεων και επαφής μ’ ένα διαφορετικό κόσμο. Κι αν το παιδί σας είναι… ακόμη πιο μεγάλο, ένα οικογενειακό ταξίδι σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι πάντα καλοδεχούμενο και μια καλή ευκαιρία για να περάσετε μερικές μέρες με την οικογένειά σας, να ανακαλύψετε περισσότερα πράγματα για το εφηβάκι σας, τον τρόπο που σκέφτεται και τις επιθυμίες του. Επιπλέον, το ίδιο το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να ζήσει εσάς τους γονείς του σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, μακριά απ’ τις εντάσεις και την κούραση της καθημερινότητας, να ανακαλύψετε μια ξένη πόλη, να την εξερευνήσετε, να διασκεδάσετε όλοι μαζί.

4ο βήμα: Ανακαλύψτε το κάμπινγκ
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη και νιώθετε άνετα στη σκέψη να κάνετε για πρώτη φορά κάμπινγκ με το παιδί σας, αυτός ο τρόπος διακοπών μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδειχτεί πολύ πιο οικονομικός απ’ το να μείνετε σε ξενοδοχείο ή σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Αν είναι η πρώτη σας φορά, μπορείτε να αποφύγετε το έξοδο της αγοράς του εξοπλισμού (μπορεί να κυμανθεί από 200 - 500 ευρώ ανάλογα με τις επιλογές σας) και να δανειστείτε όλο τον εξοπλισμό (ή μέρος του) από φίλους που συνηθίζουν να μένουν σε κάμπινγκ. Μια άλλη λύση είναι να νοικιάσετε τροχόσπιτο σε οργανωμένο κάμπινγκ - συνηθίζεται στα περισσότερα, αλλά κάντε πρώτα μια μικρή έρευνα στις περιοχές που σας ενδιαφέρουν. Υπολογίστε πως στο τροχόσπιτο μπορεί να κοιμηθεί άνετα μια τετραμελής οικογένεια (ακόμη και πενταμελής αν τα παιδιά είναι μικρά και βολεύονται τρία σε ένα διπλό κρεβάτι) και το συνολικό κόστος της διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 20 - 40 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα με τις παροχές του κάμπινγκ και την περιοχή. Θυμηθείτε πως στο κάμπινγκ το παιδί σας θα βιώσει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία συγκριτικά με τις παραδοσιακές επιλογές του ξενοδοχείου ή των ενοικιαζόμενων δωματίων, θα γνωρίσει άλλα παιδάκια και θα απολαύσει την εμπειρία της επαφής με τη φύση.

5ο βήμα: Μια καλή ιδέα είναι και το αυτοκινούμενο
Αν έχετε ένα μωρό και φίλους με παιδί αντίστοιχης ηλικίας και σχεδιάζετε να κάνετε μαζί διακοπές, μια οικονομική λύση είναι να νοικιάσετε ένα αυτοκινούμενο και να ταξιδέψετε ηπειρωτικά. Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα αυτοκινούμενα μπορεί να κοιμίσουν μέχρι και έξι ενήλικες, οπότε θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 120 - 200 ευρώ τη μέρα, ανάλογα με την περίοδο και τον τύπο του αυτοκινούμενου, αλλά σκεφτείτε πως θα μοιραστείτε το έξοδο και θα μπορείτε να μαγειρεύετε κάποια -αν όχι όλα- τα γεύματά σας στο αυτοκινούμενο. Επιπλέον, θα μπορέσετε να επισκεφθείτε πολλά μέρη μιας περιοχής και να τη γνωρίσετε καλύτερα.

6ο βήμα: Επιστροφή στις ρίζες…
…ή αλλιώς διακοπές στο πατρικό σπίτι σε μια άλλη πόλη ή σε χωριό. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, που κάθε της γωνιά, απ’ το ψηλότερο βουνό μέχρι τους κάμπους και τα νησιά της, έχει τη δική της γοητεία. Ακόμη κι αν το σπίτι που μπορείτε να φιλοξενηθείτε βρίσκεται σ’ ένα "αδιάφορο" μέρος, σίγουρα θα υπάρχουν σε μικρή απόσταση πολλές ομορφιές: γραφικά χωριά, ποτάμι, λίμνη, θάλασσα, δάσος, αρχαιολογικοί τόποι. Αλλάζοντας απλώς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις διακοπές μας μπορούμε όχι απλά να κάνουμε οικονομία, αλλά να περάσουμε ανέλπιστα καλά και… εναλλακτικά!

Ελένη Δασκαλάκη
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου