Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Περιποίηση τραύματος

Πρώτες βοήθειες για τα πιο συχνά ατυχήματα
Κάποια στιγμή θα έρθει η στιγμή που θα κληθείτε να περιποιηθείτε ένα τραύμα του μικρού σας. Πως θα το κάνετε; Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε βρίσκονται μόνο ένα "κλικ" μακριά!


Αν η πληγή είναι βαθιά και μεγάλης έκτασης, δεν σταματά να αιμορραγεί ή είναι σε σημείο που δεν κλείνει θα πρέπει να πάτε το παιδί στο νοσοκομείο.

Άμεση δράση:

Πιέστε στο σημείο της πληγής με μια καθαρή γάζα (προσοχή γιατί μπορεί να συνυπάρχει και κάταγμα) και ανυψώστε το μέλος το οποίο φέρει την πληγή πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτές είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνετε για τον περιορισμό της αιμορραγίας, μέχρι να δοθεί η κατάλληλη βοήθεια από τους ειδικούς. Να θυμάστε ότι η πληγή μπορεί να έχει μολυνθεί στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Δεν επουλώνεται.
2. Δημιουργεί κρούστα με υγρά μη διαυγή και πολλές φορές δύσοσμα.
3. Συνεχίζει να είναι επώδυνη και ευαίσθητη προκαλεί αίσθημα θερμότητας στην περιοχή είναι γύρω-γύρω κόκκινη ή μεταδίδεται από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο.

Για οποιαδήποτε πληγή σας προβληματίζει, πρέπει να απευθύνεστε στον γιατρό, ενώ αν το τραύμα είναι εκτεταμένο και η ουλή που θα δημιουργηθεί καταλαμβάνει μεγάλη έκταση ή είναι σε εμφανές σημείο π.χ. πρόσωπο, θα μπορούσατε να πάρετε και τη γνώμη ενός πλαστικού χειρουργού. Αυτός θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και αγωγές για μην μείνουν σημάδια.

Προσοχή!
  • Στις περιπτώσεις που κάποιο ξένο σώμα (π.χ. αγκάθι, ξύλο, κ.λπ.) έχει μπει στο δέρμα του παιδιού πιέστε περιμετρικά την πληγή, ώστε να σταματήσετε την αιμορραγία χωρίς να πιέσετε το ξένο σώμα προς τα μέσα. Γενικά μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε το ξένο σώμα. Αφήστε τους ειδικούς να το κάνουν.
  • Ελέγξτε τους εμβολιασμούς του παιδιού σας. Τραυματισμοί από μολυσμένα αντικείμενα ίσως χρειάζονται κάποιο εμβόλιο μετά (π.χ. αντιτετανικό εμβόλιο ή ορό). Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Φλώρα Κασσαβέτη

Με τη συνεργασία του Ιωάννης Ματσούκη, Ιατρός, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΠΑ.
www.happymom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου