Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Σεβόμαστε (από μικροί) το περιβάλλον!

istock_000004633733medium
Η καθαριότητα του περιβάλλοντος, είναι το πρώτο βήμα στην εκπαίδευση του παιδιού που μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης.

Παροτρύνετε από μικρή ηλικία το μικρό σας να υιοθετήσει σωστές συνήθειες που συντελούν στην καθαριότητα του περιβάλλοντος. Κυρίως, όμως, να θυμάστε ότι το καλό παράδειγμα το παιδί το παίρνει από τους γονείς του, όχι μόνο μέσα αλλά και έξω από το σπίτι. Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι οι σωστές συνήθειες πρέπει να εμπεδώνονται με τρόπο βιωματικό κι όχι να επιβάλλονται με αυταρχισμό ή φωνές. Περάστε, λοιπόν, εγκαίρως και με το σωστό τρόπο τα κατάλληλα μηνύματα:
  • Όχι σκουπίδια στο δρόμο αλλά πάντα στα καλάθια.
  • Αν δεν βρούμε πουθενά καλάθι απορριμμάτων τα κρατάμε και επιστρέφουμε μ’ αυτά στο σπίτι όπου πετάμε εκεί στα σκουπίδια.
  • Όχι αντικείμενα, σακουλάκια, αποτσίγαρα, κουτάκια αναψυκτικών έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
  • Δεν αφήνουμε αποφάγια στην εξοχή μετά το πικ-νικ ή στις παραλίες.
  • Έχουμε πάντα μαζί μια σακουλίτσα για να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας τα οποία μετά πετάμε στο κατάλληλο σημείο περισυλλογής σκουπιδιών.
Το δεύτερο βήμα, εφόσον το παιδάκι μεγαλώσει και μπορεί να καταλάβει, είναι να του εξηγήσουμε γιατί τα σκουπίδια αποτελούν παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος, όταν δεν περισυλλέγονται με τον σωστό τρόπο και πόσο σημαντική είναι η ευθύνη του καθενός από εμάς στη διατήρηση ενός καθαρού πλανήτη.

Χρύσα Γιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου