Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τι χρειάζεστε πραγματικά για το νεογέννητο μωρό;

7 χρήσιμες συμβουλές για τα μαλλιά του μωρού μας!
Για μία νέα μαμά, η αγορά βρεφικών ειδικών είναι... χαοτική! Τα καταστήματα διαθέτουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, τα οποία χαρακτηρίζουν "άκρως απαραίτητα" για τους πρώτους μήνες του νεογέννητου, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά που πραγματικά χρειάζεται να αγοράσετε μπορούν κάλλιστα να μετρηθούν στα δάχτυλα των χεριών σας. Η παιδίατρος Dr. Tanya Altmann, η οποία είναι και μαμά τριών αγοριών, προτείνει τις δέκα μοναδικές αγορές που θα χρειαστεί να κάνετε εν όψει του ερχομού του μωρού σας.

Κρεβατάκι-λίκνο
Είναι το μέρος που θα βρίσκεται το μωρό σας τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τουλάχιστον για τους 5 πρώτους μήνες. Θέλετε, λοιπόν, να είναι ασφαλές, άνετο και σε μέγεθος βολικό, ώστε να το έχετε δίπλα στο κρεβάτι σας. Η ποικιλία που θα βρείτε στην αγορά είναι τεράστια, πάντως συμβουλεύουμε να προτιμήσετε κάποιο που να λικνίζεται, για να μπορείτε να νανουρίζετε το μωρό σας πιο εύκολα.

Εργονομικός μάρσιπος
Ένας καλός, εργονομικός μάρσιπος που επιτρέπει στο μωρό να κάθεται άνετα, με την σπονδυλική στήλη και το κεφάλι σε σωστή θέση, αλλά και να στηρίζει καλά τη δική σας πλάτη είναι απαραίτητος. Μάλιστα, αναζητήστε κάποιον που να δένει στη μέση σας και ιδανικά να έχει κάποιο προστατευτικό από τον ήλιο.

Βαμβακερά φορμάκια
Θα χρειαστείτε μπόλικα, καθώς το μωρό σας μπορεί να αλλάζει περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Προτιμήστε κάποια από οργανικό βαμβάκι, το οποίο παραμένει απαλό ακόμα και έπειτα από πολλά πλυσίματα, ενώ περισσότερο βολικά είναι αυτά που ανοίγουν μόνο από κάτω (από τη μεριά της πάνας), ώστε να μην χρειάζεται να γδύνετε εντελώς το μωρό σας όταν το αλλάζετε και κρυώνει.

Θήλαστρο
Για τη μαμά που πρέπει και να θηλάσει και να δουλέψει ή έστω να περάσει κάποιες ώρες μακριά από το μωρό της. Εξάλλου, ένα θήλαστρο είναι απαραίτητο αν θέλετε να υπολογίσετε με ασφάλεια πόσα ml γάλακτος καταναλώνει το μωρό σας, ενώ ένα διπλό θήλαστρο σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρόνο άντλησης γάλακτος.

Μπιμπερό
Είτε θηλάζετε και χρησιμοποιείτε θήλαστρο είτε όχι, το μπιμπερό είναι ένα ακόμα απαραίτητο αξεσουάρ για το μωρό σας. Θα επιλέξετε φυσικά ένα μπιμπερό κατάλληλο για την ηλικία του μωρού σας, BPA-free, ενώ βολικό είναι να έχει και χερούλια για να το κρατά αργότερα το μωρό σας μόνο του, αλλά και να συνηθίσει έτσι πιο εύκολα το εκπαιδευτικό ποτηράκι, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.

Κάθισμα αυτοκινήτου
Σούπερ απαραίτητο, καθώς είναι αδιανόητο να έχετε το μωρό σας στο αυτοκίνητο, χωρίς να είναι με ασφάλεια δεμένο στο βρεφικό καθισματάκι του. Στην αγορά θα βρείτε τεράστια πληθώρα βρεφικών καθισμάτων, τα οποία ως βασικό χαρακτηριστικό θα πρέπει να έχουν την έγκριση και πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ECE R 44/03 ή ECE R 44/04, οι οποίοι ελέγχουν τη συμβατότητα του καθίσματος με τα οχήματα και επιβάλλουν αυστηρές δοκιμές στα εξαρτήματά τους με crash tests. Κατά τα άλλα, το κάθισμα, τουλάχιστον κατά τους πρώτους 9 μήνες θα πρέπει να "κοιτάζει" την πλάτη του πίσω καθίσματος, να τοποθετείται σωστά στο αυτοκίνητο και να ανταποκρίνεται στο βάρος του μωρού.

Θερμόμετρο
Δυστυχώς κάποια στιγμή το μωράκι σας θα κάνει τον πρώτο του πυρετό και, πιστέψτε μας, δεν θα είναι εύκολο να του βάλετε θερμόμετρο γιατί δεν θα μπορεί να μείνει ακίνητο. Φυσικά, το θερμόμετρο που θα πάρετε για το μωρό σας θα πρέπει να είναι ψηφιακό, αλλά αν βρείτε κάποιο που να τοποθετείται στο κούτελο ή στο αυτάκι, η διαδικασία μέτρησης θα είναι ευκολότερη.

Πιπίλα
Προφανώς, μωρό και πιπίλες πάνε μαζί! Και, όπως βλέπετε, γράφουμε πιπίλες γιατί θα χρειαστείτε πολλές, αφού κάθε λίγο κάποια θα πρέπει να πλυθεί και να αποστειρωθεί! Ως προς το ποια πιπίλα να επιλέξετε, οι απόψεις διχάζονται (σιλικόνη ή καουτσούκ), σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει αν είναι BPA-free και κατάλληλη για την ηλικία του μωρού σας.

Υφασμάτινο βιβλιαράκι
Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για να έρθει ένα παιδί σε επαφή με το βιβλίο και τα καλά νέα είναι ότι στην αγορά κυκλοφορούν και βιβλία για μωρά, υφασμάτινα με χαρούμενα χρώματα και σχέδια, τα οποία μπορούν να ψυχαγωγήσουν το μωρό περισσότερο από ένα απλό υφασμάτινο κουκλάκι.

Καροτσάκι
Για τις βόλτες σας με τα πόδια ένα καροτσάκι είναι απαραίτητο και όσο πιο ελαφρύ και εύκολα αναδιπλούμενο το προτιμήσετε τόσο πιο εύκολη θα κάνετε την ζωή σας. Επιλέξτε κάποιο με μεγάλες ρόδες και καλές αναρτήσεις για όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς, ενώ για τις πρώτες εβδομάδες του μωρού είναι προτιμότερο το καροτσάκι σας να έχει αποσπώμενο port-bebe, ώστε το μωρό σας να μπορεί να κοιμάται αναπαυτικά, όσο εσείς απολαμβάνετε τη βόλτα σας. Εξάλλου, στο port-bebe μπορεί να κοιμάται το μωρό σας και κατά τους πρώτους μήνες στο σπίτι.

Έλενα Μπούλια
www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου