Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Πώς θα σταματήσετε το παιδί να τρώει πολλά παγωτά;

Πόσα παγωτά είναι αρκετά;
Πρώτα από όλα θα πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί, όσο μικρό και αν είναι αυτό, για τη διατροφική αξία των παγωτών. Θα ήταν καλό να γνωρίζετε πως τα προπαρασκευασμένα παγωτά το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι χαμηλής ποιότητας γάλα, αρκετή ζάχαρη, αλλά και πολλά πρόσθετα, ενώ είναι πολύ νόστιμα, γιατί η επεξεργασία τους είναι τέτοια, που τα κάνει αγαπητά. Όταν μάλιστα μπροστά από αυτά, βρίσκεται και μια συσκευασία με τον αγαπημένο τους ήρωα, ένα παιχνίδι έκπληξη ή κάτι άλλο γίνονται επιθυμητά από το παιδί σας ακόμα περισσότερο.

Τα παγωτά που περιέχουν και έξτρα σοκολάτα, σιρόπια και άλλα πρόσθετα, γίνονται ακόμα πιο θερμιδογόνες πηγές και καλό είναι να μην προτιμούνται. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε ένα παγωτό από κάποιο κατάστημα που γνωρίζετε πως παρασκευάζει παραδοσιακό παγωτό με αγνά υλικά.

Ακόμα καλύτερο βέβαια, θα ήταν να παρασκευάσετε εσείς το παγωτό σας, όπου θα επιλέξετε τα υλικά που θα βάλετε, οπότε και θα είναι ασφαλέστερο να καταναλωθεί. Τότε το παγωτό μπορεί να γίνει και μια υγιεινή πρόταση υπό όρους, αφού δεν θα πρέπει να γίνεται καθημερινή συνήθεια.

Το πόσα παγωτά θα καταναλώσει το παιδί σας εξαρτάται και από τα άλλα γλυκίσματα που θα καταναλώσει μέσα στη μέρα ή ακόμα καλύτερα μέσα στην εβδομάδα. Καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει την κατανάλωση των 2 γλυκών (μερίδων) τη βδομάδα.

Ένα παιδί δεν μπορεί να καταλάβει τι θα πει μέτρο, εάν δεν του εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό και θα δυσκολευτούμε να το κάνουμε όταν θα βρεθούμε σε έξοδο. Εξηγήστε του πως δεν είναι δυνατόν να καταναλώνει κάθε μέρα και ένα παγωτό, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αύξηση του βάρους του, προβλήματα στην υγεία του, αλλά και δεν θα το απολαμβάνει, αφού θα το καταναλώνει κάθε μέρα. Εκτός των άλλων, το παγωτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει το απογευματινό κολατσιό του παιδιού.

Αντί για παγωτό τι μπορούμε να κάνουμε:

Κόψτε ροδέλες ή φέτες από κάποιο φρούτο (μπανάνα - φράουλα - ακτινίδιο - ροδάκινο, κ.λπ.). Περάστε τα σε ξυλάκια, βουτήξτε τα σε σοκολάτα και παγώστε τα.

Πολτοποιήστε ή κάντε χυμό κάποιο φρούτο και παγώστε το σε παγοθήκες και αν θέλετε τοποθετήστε και κάποιο ξυλάκι για να μπορέσει το παιδί σας να το κρατήσει.

Φτιάξτε κάποια συνταγή smoothie, που περιέχει και γάλα, και παγώστε το σε ειδικές θήκες παγωτού ή παγοθήκες.

Ανακατέψτε γιαούρτι, πολτό φρούτου και μέλι και παγώστε το. 

Κάντε γρανίτες από χυμό πεπόνι ή καρπούζι, που θα παγώσετε στη συνέχεια, χωρίς να προσθέσετε ίχνος ζάχαρης, ή προσθέστε λίγο μέλι.

Αντί για γάλα, αγοράστε αμυγδαλόγαλα και με τη συνοδεία μπανάνας και φράουλας, χτυπήστε τα στο μπλέντερ και παγώστε το μείγμα.

Αυτές, αλλά και πολλές άλλες συνταγές, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και να απολαμβάνετε τόσο εσείς, όσο και το παιδί σας, ένα υγιεινό επιδόρπιο, που μπορεί να σας δροσίσει και να σας βγάλει από την δύσκολη θέση του να αρνηθείτε το παγωτό του.

Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα.

www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου