Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ετοιμάζοντας το δωμάτιο του μωρού μας!

3
Η δημιουργία ενός παιδικού δωματίου αποτελεί μια σημαντική διαδικασία που δεν έχει μόνο σχέση με την επιλογή του χρώματος, όπως πολλοί νομίζουν. Το δωμάτιο ενός μωρού πρέπει να είναι φιλικό και ελκυστικό προς το μωρό, γιατί το διάστημα της ζωής του μέχρι να πάει στον παιδικό σταθμό διαμορφώνει ένα μέρος του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Στη δημιουργία ενός βρεφικού δωματίου πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες, που πρέπει να τους υπολογίσουμε πριν την επιλογή επίπλων ή υλικών διακόσμησης, και κάποιοι από τους οποίους παίζουν ρόλο στην υγεία του μωρού.

1. Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε περιβαλλοντικές τοξίνες. Έτσι, είναι απαραίτητο, καθώς σχεδιάζουμε ένα παιδικό δωμάτιο, να φροντίζουμε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους κίνδυνοι επιλέγοντας υλικά που δεν απελευθερώνουν οσμές και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

2. Αποφεύγουμε ταπετσαρίες ή χαλιά τα οποία περιέχουν βινύλιο, έπιπλα κατασκευασμένα από ξύλο που δεν φέρουν πράσινη πιστοποίηση, καθώς και προϊόντα ή υλικά που έχουν υποστεί επεξεργασία με αντιμικροβιακές χημικές ουσίες.

3. Τα προϊόντα που αγοράζετε για το δωμάτιο του μωρού σας πρέπει να είναι 100% ελεύθερα από φορμαλδεΰδη (τόσο φαινόλης και ουρίας), ισοκυανικά (όπως σε πολυουρεθάνη), γλυκόλες, τοξικές κόλλες και άοσμες χημικές ουσίες.

4. Οι βαφές που θα χρησιμοποιήσουμε στο δωμάτιο πρέπει να είναι 100% ECO και να περιλαμβάνουν το χαμηλότερο ποσοστό χημικών ουσιών που ονομάζονται βιοκτόνα.

5. Μετά από τη βαφή ενός δωματίου αφήνουμε αρκετό χρόνο για να διαλυθούν οι οσμές. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας λέει ότι είναι ασφαλές να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το δωμάτιο, όταν κάποιος με μια καλή αίσθηση της όσφρησης (π.χ. οι έγκυες γυναίκες συχνά έχουν αυξημένη οσφρητικές αισθήσεις) δεν μπορεί να εντοπίσει καμία μυρωδιά στον χώρο. Φρέσκος αέρας, μέτριες θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία θα επιταχύνουν την εξαφάνιση των οσμών.

6. Παρέχουμε επαρκή εξαερισμό. Ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος στον χώρο, εάν όμως ζούμε σε μια περιοχή με κακή ποιότητα εξωτερικού αέρα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φίλτρο αέρα.

7. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού τους, αλλά αυτό μπορεί να φορτώσει το χώρο με μούχλα που παράγει υγρασία. Εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έναν υγραντήρα, καλό είναι να αγοράσουμε και ένα υγρόμετρο, μια συσκευή που μετρά την υγρασία, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθούμε ότι τα επίπεδα υγρασίας παραμείνουν κάτω από το 50%.

8. Αποφύγουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές στο δωμάτιο διότι δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Κρατάμε τα επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων όσο το δυνατόν χαμηλότερα, εξαλείφοντας βασικά ηλεκτρονικά από το δωμάτιο του μωρού.

9. Επιλέγουμε για το μωρό ένα ήσυχο δωμάτιο κοντά στην κρεβατοκάμαρά μας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να περπατήσετε πολύ τη νύχτα. Βεβαιωνόμαστε ότι το κρύο δωμάτιο διαθέτει επαρκή θέρμανση και το ζεστό δωμάτιο διαθέτει καλό εξαερισμό. Αν τα παράθυρα επιτρέπουν άπλετο φως μέσα, αυτό μπορούμε να το χειριστούμε βάζοντας περσίδες συσκότισης ή επενδυμένες κουρτίνες για να κρατάνε το δωμάτιο σκοτεινό και να βοηθήσουν το μωρό μας να κοιμηθεί .

10. Κατά τη διαμόρφωση ενός παιδικού δωματίου οι παράγοντες πρακτική και λειτουργικότητα είναι πολύ βασικοί. Οι διαστάσεις του χώρου, η απόσταση από το μπάνιο του σπιτιού, καθώς και από την κρεβατοκάμαρα παίζουν σημαντικό ρόλο.

11. Ενσωματώνουμε το στυλ του σπιτιού μας στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου. Είναι σημαντικό ο σχεδιασμός του δωματίου να αντικατοπτρίζει το προσωπικό μας στυλ, διαφορετικά, θα μας κουράσει πολύ γρήγορα.

12. Φροντίζουμε η διακόσμηση του δωματίου να είναι απλή. Είναι τόσα πολλά και υπέροχα τα έπιπλα και τα αξεσουάρ που διατίθενται στην αγορά που είναι εύκολο να καταλήξουμε σε μια "υπερδιακόσμηση" .Σκεφτόμαστε το μωρό μας σαν μελλοντικό παιδί και φροντίζουμε τα κομμάτια που θα επιλέξουμε να είναι απλά, σε ουδέτερο φόντο, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για ανακαίνιση κάθε λίγα χρόνια.

13. Επιλέγουμε μαλακά και γαλήνια χρώματα. Τόσο η μητέρα όσο και το μωρό χρειάζονται ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο.

14. Διαλέγουμε μια διακόσμηση που να έχει δυνατότητα αναπροσαρμογής. Καλό είναι να μην επιλέξουμέ θέματα πολύ μωρουδιακά σε ταπετσαρίες, κουρτίνες, χαλιά ή φωτιστικά γιατί το παιδί περνώντας από τη βρεφική στην παιδική ηλικία θα ζητήσει αλλά θέματα και ήρωες. Τα αυτοκόλλητα τοίχου είναι μια εύκολη εναλλακτική λύση που μπορούν να αφαιρεθούν, όταν το μωρό μεγαλώσει.

15. Σκεφτόμαστε την ασφάλεια του μωρού επιλέγοντας κούνια από βαρύ υλικό, βαθιά με τους περιμετρικούς ράβδους να είναι σε σωστή απόσταση. Δημιουργούμε μια ασφαλή ζώνη γύρω από την κούνια, τοποθετώντας την μακριά από παράθυρα, θερμαντικά σώματα, φωτιστικά, διακοσμητικά τοίχου και καλώδια. Κρατάμε τα έπιπλα που το μωρό θα μπορούσε να σκαρφαλώσει πολύ μακριά από την κούνια..

16. Επιλέγουμε τα βασικά κομμάτια των επίπλων πριν ξεκινήσουμε τη διακόσμηση. Οι γονείς συχνά επιλέγουν τα χρώματά πρώτα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ευκολότερο και φθηνότερο να ταιριάξουμε α έπιπλα που μας αρέσουν με τα χρώματα, τα υφάσματα και τις ταπετσαρίες.

17. Σκεφτείτε μελλοντικά σχεδιάζοντας ένα δωμάτιο. Προσπαθήστε όταν επιλέγετε έπιπλα ή αξεσουάρ να μπορείτε σε μια επερχόμενη αλλαγή του δωματίου να τα χρησιμοποιήσετε σε έναν άλλο χώρο. Διαλέξτε, λοιπόν, αντικείμενα και χρώματα που αγαπάτε και ταιριάζουν με το ύφος του σπιτιού σας.

aeginadesign.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου