Το παγωτό έχει γίνει μήλο της έριδος για πολλούς λαούς, όσον αφορά την καταγωγή του. Κάνοντας ένα γρήγορο flash-back, θα συνειδητοποιήσετε πως το παγωτό είναι το μόνο γλύκισμα που ξετρελαίνει χειμώνα - καλοκαίρι μικρούς και μεγάλους σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης!
Λέγεται πως πρωτοαναφέρεται στην Κίνα, γύρω στα 600 π.Χ. και φτιαχνόταν από χιόνι, γάλα και βρασμένο ρύζι. Πολύ αργότερα, ο αυτοκράτορας Νέρων στη Ρώμη, δοκίμασε παγωτό γύρω στα 54 - 68 μ.Χ. από χιόνι, μέλι και πολτό φρούτων, ενώ οι πρώτες γρανίτες παρασκευάστηκαν από τους κατοίκους της Σικελίας, σε μια παραλλαγή των σερμπετιών που έφεραν οι Άραβες όταν κατέλαβαν το νησί, περίπου το 800 μ.Χ.
Πέρασαν αιώνες, ώσπου ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο οποίος ήταν λάτρης της παγωμένης απόλαυσης, πρόσφερε 500 λίρες τον χρόνο στον Γάλλο σεφ του για να μην πει σε κανένα τη μυστική συνταγή για το επιδόρπιο που έμοιαζε με χιόνι! Αυτό, όμως, μέχρι το 1649, όταν ο βασιλιάς Κάρολος αποκεφαλίστηκε και το μυστικό διέρρευσε…
Από την Ιταλία στη Γαλλία και το… πέρασμα του Ατλαντικού
Οι Ιταλοί, στις αρχές περίπου του 17ου αι. βρήκαν τη συνταγή που είναι πιο κοντά στο σημερινό παγωτό, καθώς ζέσταιναν ένα μείγμα κρέμας γάλακτος και ζάχαρης.
Σύντομα, τα νέα έφθασαν και στις Βερσαλλίες, όπου η ανώτερη κοινωνική τάξη απολάμβανε το παγωμένο γλύκισμα. Οι Γάλλοι έβαλαν και τη δική τους πινελιά, προσθέτοντας ασπράδι αβγού, για να γεννηθεί το σορμπέ.
Ο πρώτος πωλητής παγωτών ήταν Ιταλός και ονομαζόταν Φραντσέσκο Προκόπιο Κούπο. Ξεκίνησε το κατάστημά του το 1686 και στη συνέχεια άνοιξε και ένα ακόμα στο Παρίσι, το πασίγνωστο "Le Procope", το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα!
Το βιβλίο μαγειρικής της Mary Eales, που εμφανίστηκε το 1718, θεωρείται ως το πρώτο με συνταγή παγωτού που τυπώθηκε στα αγγλικά.
Το 1843 μια νοικοκυρά από το Νιού Τζέρσεϊ κατασκεύασε την πρώτη χειροκίνητη παγωτομηχανή και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσιγκτον με τη σύζυγό του έσπευσαν να την αγοράσουν, καθώς τους άρεσε ολύ το παγωτό!
Το 1851, ο Τζέικομπ Φάζελ ίδρυσε στη Βαλτιμόρη την πρώτη βιομηχανία παγωτού, ενώ το 1904 ο Έρνεστ Χάμγουι, Σύριος μετανάστης στο Σεντ Λούις, έφτιαξε τον πρώτο πύραυλο, το γνωστό ως σήμερα χωνάκι.
Η Mary J. Lincoln, το 1884 εξέδωσε το "Boston Cook Book", ενώ τα περιοδικά της είναι σήμερα χρυσωρυχείο εξεύρεσης συνταγών και εικονογραφήσεων της εποχής.
Το πιο διάσημο παγωτό στην Αμερική κατά τον 19ο αι., δημιουργήθηκε στη Φιλαδέλφεια από την οικογένεια Parkinson. Έκαναν το παγωτό βανίλια της Φιλαδέλφειας συνώνυμο της υψηλής μαγειρικής τής πόλης.
Η Agnes B. Marshall στο Λονδίνο σχεδίασε τον δικό της καταψύκτη, μια πλούσια συλλογή από περίτεχνα μείγματα παγωτού, αλλά και το πατενταρισμένο "σπήλαιο πάγου" για τη μεταφορά παγωτών σε πικνίκ, καθώς και δύο βιβλία: "The Book of Ices" (1894) και "Fancy Ices" (1922).
Στην Ελλάδα
Το πρώτο παγωτό ξυλάκι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Σουραπά, που μόλις είχαν επιστρέψει από την Αμερική με την απαραίτητη τεχνογνωσία. Παίρνοντας την άδεια ευρεσιτεχνίας δημιούργησαν την πρώτη γαλακτοβιομηχανία το 1934 στο Βοτανικό, τη γνωστή μας ΕΒΓΑ.
Το 1936 έκανε την εμφάνισή του το επάγγελμα του παγωτατζή με τη λευκή ποδιά, τον σκούφο και τα περίφημα τρίκυκλα περιτριγυρίζονταν από την πιτσιρικαρία της εποχής.
Ο γύρος του κόσμου με ένα παγωτό!
Ο γύρος του κόσμου με ένα παγωτό!
Το ιταλικό gelato φτιάχνεται μόνο με πλήρες γάλα, χωρίς αβγά και έχει πυκνή σύσταση και έντονη γεύση.
Το αμερικανικό παγωτό είναι πιο παχυντικό, καθώς περιέχει 10-12% λιπαρά ενώ το gelato περιέχει μόνο 4-5%.
Η νοστιμότερη γεύση στα ανατολίτικα παγωτά είναι το Kaymaklı Dondurma, δηλαδή το παγωτό καϊμάκι, που φτιάχνεται από γάλα γίδας, ζάχαρη, σαλέπι και μαστίχα.
Στη Συρία, προτιμούν ένα "ελαστικό παγωτό" που κόβεται και με μαχαίρι και το πασπαλίζουν με πράσινο φιστίκι!
Η ιαπωνική εκδοχή έχει γεύση πράσινου τσαγιού. Η συγκεκριμένη εκδοχή είναι πολύ δημοφιλής επίσης, στη Ν. Κορέα και σε χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας.
To top 5 των χωρών σε σχέση με την κατά κεφαλή κατανάλωση παγωτού είναι: Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Φινλανδία, Σουηδία.
Άντζελα Μολφέτα
www.womanidol.com
Άντζελα Μολφέτα
www.womanidol.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου