Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Πώς μαθαίνουμε στα μωρά να κάνουν τα πρώτα βήματα!

Ποια μωρά μπουσουλάνε πιο γρήγορα;
Τα περισσότερα νήπια ξεκινούν να περπατούν, αφού κλείσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για σταθερό βήμα είναι να αποκτήσουν την ικανότητα του συντονισμού και της ισορροπίας, κάτι το οποίο απαιτεί να περάσουν αρκετοί μήνες. Ωστόσο, δυσκολεύονται να κατευθύνουν τον εαυτό τους και έτσι έχουν συχνές πτώσεις και συγκρούσεις με διάφορα αντικείμενα. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διευκολύνετε το νήπιό σας στα πρώτα στάδια του βαδίσματος:


Τα νήπια κάνουν τα πρώτα τους βήματα στα πλάγια. Στην προσπάθειά τους να σηκωθούν όρθια, χρησιμοποιούν και τα δύο τους χέρια και, καθώς προχωρούν, στηρίζονται σε έπιπλα. Για να τα διευκολύνετε τοποθετήστε σταθερά έπιπλα σε διάφορα σημεία του σπιτιού. 


Αν το νήπιό σας είναι ξυπόλητο θα μάθει να βαδίζει ευκολότερα, καθώς τα δάχτυλα των ποδιών ανοίγουν και έχουν σταθερό κράτημα στο έδαφος. Τον χειμώνα μπορείτε να του φοράτε καλτσάκια με αντιολισθητικές σόλες.

Μόλις είναι σε θέση να κάνει μερικά βηματάκια, δώστε του ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να το σπρώχνει μπροστά του. Με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσετε να διατηρήσει την ισορροπία του. Είναι σημαντικό να βρίσκεστε συνεχώς δίπλα του και να προσέχετε μην πέσει κάτω, καθώς μπορεί το παιχνίδι να ξεφύγει από τα χέρια του.

Είναι καλό να αποφεύγετε τη χρήση περπατούρων με ρόδες, καθώς μπορεί να δημιουργήσει υπερτονία στα κάτω άκρα και να έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να περπατάει στις μύτες των ποδιών του.

Μπορείτε να του αγοράσετε κάποια ειδικά καροτσάκια για να κρατιέται από το χερούλι και να το σπρώχνει κάνοντας βηματάκια, υποβασταζόμενο από τη λαβή του καροτσιού, πάντα με την επίβλεψή σας.

Συμβουλή:

Όταν το νήπιο σας ξεκινήσει να περπατά κανονικά αγοράστε του ένα καλό ζευγάρι παπούτσια που να έχει το κατάλληλο μήκος και πλάτος. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας φτάνοντας στους 17 μήνες, δυσκολεύεται ή δεν έχει περπατήσει ακόμα ανεξάρτητα, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση.

www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου