Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Πώς τα παιδιά μας διδάσκουν οικολογία;

6 βασικές αξίες της ζωής που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας
Πολλοί οργανισμοί, εκπαιδευτικοί και θεσμοί παγκόσμια προσπαθούν να εμπνεύσουν στα παιδιά έναν πιο "πράσινο" και υγιεινό τρόπο ζωής. Πόσο δύσκολο είναι αυτό και τι μπορούν τα ίδια τα παιδιά να μας διδάξουν;

Τα παιδιά δεν πετούν τίποτε!

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά πάντοτε βρίσκουν δημιουργικές λύσεις για την επαναχρησιμοποίηση κάποιου αντικειμένου. Δεν θέλουν να αποχωριστούν τα παλιά τους ρούχα, τους αρέσουν τα σπασμένα παιχνίδια, θα κάνουν τέχνη μόνο με ξύσματα από τα μολύβια τους και θα παίξουν με οτιδήποτε εμείς οι ενήλικες θα πετούσαμε δίχως δεύτερη σκέψη. Ένα παιδί ευχαρίστως θα έφτιαχνε πετσετάκια για την κουζίνα από παλιές μπλούζες, εάν είχε τη βοήθεια των γονιών του στο ράψιμο. Στα παιδιά φαντάζει μαγικό ότι ένα αντικείμενο μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Τα παιδιά βλέπουν παλιές κούτες ή δοχεία ως κουκλόσπιτα ή γλάστρες για τις φακές που θα φυτέψουν στο σχολείο - κοντολογίς, με τη δημιουργική τους σκέψη μας διδάσκουν πώς να επαναχρησιμοποιήσουμε διάφορα αντικείμενα.

Στα παιδιά αρέσει το παιχνίδι "έξω"

Τα παιδιά συνηθίζουν στην τεχνολογία και στο "μέσα", όταν εμείς τους το μαθαίνουμε, ενώ συνήθως (δηλαδή, όταν δε μας βλέπουν κολλημένους σε ένα τάμπλετ) προτιμούν να παίζουν και να έχουν δραστηριότητες στο ύπαιθρο, κάτι που μάλιστα τα ωφελεί αφάνταστα, σωματικά και ψυχικά. Ένα παιδί πάντα θα προτιμήσει το πάρκο από το γραφείο του, όχι γιατί είναι τεμπέλικο και δεν θέλει να κάνει τα μαθήματά του, αλλά γιατί η φύση φαντάζει μαγική στα μάτια του: υπάρχουν εκεί οπτικά ερεθίσματα, κίνηση, διαδραστικότητα και άλλα παιδιά. Τα παιδιά είναι πρόθυμα να μάθουν περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους μεγάλους γιατί στη φύση διασκεδάζουν και μαθαίνουν καλύτερα· αγαπούν ειλικρινά το περιβάλλον (δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά στενοχωριούνται στη θέα, π.χ., κομμένων δένδρων). Έτσι, μας μαθαίνουν πως όσο ζούμε κοντά στη φύση, τόσο τη νοιαζόμαστε.

Τα παιδιά λερώνονται

Πολλοί έχουν φτιάξει τούρτες από λάσπη ή χώμα στα παιδικά τους χρόνια και δεν τους απασχολούσαν τα βακτήρια και τα μικρόβια, μέχρι που η μητέρα ή ο πατέρας τους τούς απαγόρευσε σε αυστηρό τόνο μια τέτοια ενασχόληση ως επικίνδυνη. Στην πραγματικότητα, η ζωή σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων και μειώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν και να πειραματιστούν!

Τέλος, στα παιδιά αρέσει η ανακύκλωση και διασκεδάζουν με τον διαχωρισμό των αντικειμένων στη σωστή κατηγορία και θέση. Εάν εσείς δεν το διασκεδάζετε, διδάξτε το παιδί σας και αφήστε το να ασχοληθεί αυτό με την ανακύκλωση στο σπίτι. Έτσι, θα αποκτήσει ευθύνη για κάτι και παράλληλα θα μάθει την αξία της ανακύκλωσης.

Να θυμάστε πως τα παιδιά είναι ανοικτά στην εκμάθηση νέων συνηθειών, εάν εμείς δράσουμε σωστά από τη νεαρή τους ηλικία. Εάν το παιδί σας παίζει μόνο σε παιδότοπους, έχει συνηθίσει σε νέα αγαθά και ασχολείται υπερβολικά με την τεχνολογία, μην περιμένετε η μετάβαση σε μια οικολογική ζωή να είναι ομαλή. Εάν αφήσετε τα ένστικτα του παιδιού να εκφραστούν, ίσως εκπλαγείτε από το πόσο πολλά πράγματα θα μάθετε!

Αναστασία Καρούτη
www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου