Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Οικολογικές ιδέες για αποσμητικά χώρου

DIY: Πώς να φτιάξτε μόνες σας ένα υπέροχο αρωματικό ποτ πουρί
Τα αποσμητικά χώρου του εμπορίου δεν καθαρίζουν τον αέρα, αλλά αντίθετα τον μολύνουν. Περιέχουν χημικές αρωματικές ουσίες και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs). Υπάρχουν τρόποι να μυρίζει όμορφα ο χώρος χωρίς να χρησιμοποιείτε προϊόντα, που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μπορούμε να ζήσουμε σ' ένα σπίτι καθαρό εφαρμόζοντας απλές οικολογικές ιδέες!

Αιθέρια έλαια
Μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή ρουτίνα της καθαριότητας του σπιτιού
1. Τα πιάτα θα μοσχοβολούν αν προσθέσουμε 5 - 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα στο νερό με την σαπουνάδα.
2. Για να αρωματίσουμε την κουζίνα, βάζουμε ένα διάλυμα με 2 φλιτζάνια νερό και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε έναν ψεκαστήρα και το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Περνάμε με αυτό όλες τις επιφάνειες.
3. Για το σφουγγάρισμα των δαπέδων. Ρίχνουμε 20 σταγόνες αρωματικά έλαια, λίγο ξίδι και αγνό σαπούνι σε νιφάδες σε 8 λίτρα νερού και τα πάντα θα μοσχοβολούν.
4. Αποσμητικό χώρου. Ρίχνουμε σε νερό μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο, έλαιο λεβάντας ή μέντας και ψεκάζουμε.


Βαλίτσες 
Βάζουμε στο εσωτερικό τους 2-3 κύβους ζάχαρη και τις ξανακλείνουμε. Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη μυρωδιά θα εξαφανιστεί.

Βανίλια
1. Για να έχουμε πάντα ένα ευχάριστο και υγιεινό άρωμα στο σπίτι, ρουφάμε με τη σκούπα δύο δόσεις σκόνη βανίλιας την ώρα που καθαρίζουμε το σπίτι.
2. Τοποθετούμε σε ένα μπολ μέσα στο ψυγείο ή κάπου στη κουζίνα μία ποσότητα καθαρής βανίλιας μέσα σε βαμβακερό ύφασμα.

Κανέλα και γαρίφαλα
Βάζουμε τα μπαχαρικά σε μία γάζα ή ένα τούλι, και βράζουμε το πουγκί μέσα σε νερό για 1-2 ώρες. 

Κανέλα με ζάχαρη
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα λίγη κανέλα με ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά.


Καφές
Ρίχνουμε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές.


Κεριά
Χρησιμοποιούμε κεριά με φυσικό μελισσοκέρι με βαμβακερά φυτίλια.


Κουνουπίδι - μπρόκολο
Αν ρίξουμε ένα κομμάτι ψωμί στην κατσαρόλα που μαγειρεύουμε το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, αυτό θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές.


Λεμόνι και πορτοκάλι
Βράζουμε τις φλούδες σε ένα κατσαρόλι με νερό για 1 ώρα.

Λευκό ξύδι
Μικρά μπολάκια με λευκό ξύδι σε διάφορα σημεία του χώρου απορροφούν τις οσμές. Βράζουμε 1 κουταλιά ξυδιού σε 1 φλιτζάνι νερό για τις μυρωδιές από το μαγείρεμα.

Μαγειρική σόδα
Τοποθετούμε ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα σε ένα ράφι του ψυγείου ή σε κάποιο ντουλάπι. Τα αντικαθιστούμε κάθε δύο μήνες, ρίχνοντας την παλιά σόδα μέσα στο νεροχύτη, για να απαλλάξουμε και αυτόν από τις οσμές.


Πατάτα και λεμόνι
Μπορούμε να κάψουμε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Είναι το καλύτερο αποσμητικό χώρου.

Ντουλάπια
Βράζουμε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και το τοποθετούμε στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού. Όταν κρυώσει, ανοίγουμε την πόρτα και η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί.

Παπούτσια που μυρίζουν
Ρίχνουμε μέσα μαγειρική σόδα, τα αφήνουμε για 12 ώρες και τα τινάζουμε.

Πορτοκάλι
Για να αρωματίσουμε το σπίτι, ψήνουμε για λίγη ώρα τις φλούδες από πορτοκάλια ή μανταρίνια, ή απλά τοποθετούμε φλούδες πορτοκαλιού πάνω στα κλιματιστικά μηχανήματα.


Τσιγάρο μυρωδιές
1. Τοποθετούμε πάνω στο καλοριφέρ ένα γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξίδι.
2. Ρίχνουμε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη.


Ψυγείο 
Σε ένα από τα ράφια του ψυγείου τοποθετούμε ένα μπαστουνάκι κανέλας ή ένα μπολάκι με ξύδι. Τόσο η κανέλα όσο και το ξίδι απορροφούν τις μυρωδιές.

Πώς να φτιάξτε μόνες σας ένα υπέροχο αρωματικό ποτ πουρί 

Τα ποτ-πουρί αρωματίζουν υπέροχα τον χώρο μας, χαρίζουν ζεστασιά και είναι μια τέλεια ιδέα διακόσμησης για κάθε σπίτι. Δείτε πώς να φτιάξετε μόνες σας γρήγορα και οικονομικά τα δικά σας ποτ πουρί, από φρούτα και μπαχαρικά που έχουμε σπίτι μας.

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • Φέτες από μήλο 
  • Φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού 
  • Καρύδια 
  • Ξυλαράκια κανέλας 
  • Αποξηραμένα γαρίφαλα 
  • Κουκουνάρια 
  • Αποξηραμένα cranberries 
  • Αιθέρια έλαια σανταλόξυλου, γαρίφαλου, κανέλας, πορτοκαλιού 
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία. 
  • Επιλέγουμε τα φρούτα, που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να κάνουμε ποτ-πουρί από πορτοκάλι, μήλο ή και λεμόνι. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα στεγνώνουμε, ώστε να μην έχουν καθόλου υγρασία. Προτιμότερο είναι να τα αφήσουμε περίπου 4 ώρες, για να είναι τελείως στεγνά. 
  • Κόβουμε τα φρούτα μας σε ροδέλες. Προσέχουμε να έχουν πάχος 1 εκατοστό και, κατά προτίμηση, να είναι οριζόντια κομμένα. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις φέτες πάνω. 
  • Βάζουμε το ταψί στη μέση του φούρνου και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 50-60ο C. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 3 ώρες. Κοιτάζουμε τακτικά για να γυρίσουμε πλευρά στις ροδέλες. Σε καμία περίπτωση, δεν δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν. 
  • Αν επιθυμούμε τα μήλα μας να διατηρήσουν το λευκό τους χρώμα, βάζουμε τις φέτες του μήλου σε ένα μπολ με χυμό λεμονιού και μια κουταλιά αλάτι, για μισή ώρα περίπου. Τις στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί και τις τοποθετούμε στον φούρνο. 
  • Όταν στεγνώσουν τελείως τα φρούτα τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τα ξυλαράκια κανέλας, τα αποξηραμένα γαρίφαλα, τα κουκουνάρια, τα αποξηραμένα cranberries και τα ραντίζουμε με λίγο αιθέριο έλαιο με το αγαπημένο μας άρωμα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου