Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν; Ο παιδίατρος εξηγεί!

Γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν; Ο παιδίατρος εξηγεί!
Το παιχνίδι για το παιδί είναι σχεδόν όσο απαραίτητη είναι και η τροφή! Ενισχύει τον οργανισμό του, το διαπαιδαγωγεί, το δυναμώνει. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης παραθέτει ορισμένες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς το παιχνίδι βοηθάει το παιδί, αλλά και πότε το παιχνίδι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (ναι, υπάρχει και αυτή η περίπτωση!), ενώ δίνει πολύ χρήσιμα tips ασφαλούς παιχνιδιού!

Το παιχνίδι διακρίνεται σε δυο κατηγορίες: α) το στατικό παιχνίδι και β) το κινητικό παιχνίδι.
Το στατικό παιχνίδι δεν έχει κίνηση και είναι καθιστικό, όπως τα επιτραπέζια, υπολογιστές, κ.λπ., όπου το παιδί κάθεται και παίζει χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο το μυαλό του και αναπτύσσει τις νοητικές και μαθησιακές του ικανότητες.

Το κινητικό παιχνίδι είναι πιο ολοκληρωμένο, γιατί αναπτύσσει τις πνευματικές του ικανότητες σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση με όλα τα θετικά επακόλουθα που έχει αυτή σε έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό.

Γιατί είναι απαραίτητο το παιχνίδι;

Η αναγκαιότητα των παιδιών να παίζουν είναι αναμφισβήτητη και ιδιαίτερα για αυτά που κατοικούν στην πόλη, διότι βοηθάει στη σωστή σωματική και εγκεφαλική ανάπτυξή τους αλλά και στην κοινωνικοποίησή τους.

Η στάση και η συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στο παιχνίδι διαμορφώνεται συνολικά από τις πολύ μικρές ηλικίες και επηρεάζεται άμεσα από την οικογένεια και το σχολείο.

Η κατεύθυνση προς το συγκεκριμένο παιχνίδι καθορίζει τη συμπεριφορά και τις συνήθειες που θα αναπτυχθούν στην ενήλικη ζωή.

Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής τείνει να μετατρέψει τα παιδιά σε άτομα καθιστικά. Από το σπίτι στο θρανίο του παιδικού σταθμού ή του σχολείου και από εκεί στην πολυθρόνα του σπιτιού μπροστά στην τηλεόραση ή τις κάθε είδους οθόνες και ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Έχει υπολογιστεί ότι ο σύγχρονος άνθρωπος αφιερώνει κατά μέσο όρο 7 χρόνια από τη ζωή του καθισμένος μπροστά την τηλεόραση!

Τι προσφέρει το παιχνίδι στον οργανισμό;


Είναι λοιπόν γεγονός ότι το παιχνίδι είναι ωφέλιμο. Η πιο σημαντική, όμως, θετική συνέπειά του συνίσταται στην ανάπτυξη των αισθητηριακών και κινητικών μηχανισμών που εγγράφονται στη μνήμη και επιτρέπουν την τελειοποίηση εθελούσιων κινήσεων, που είναι όλο και περισσότερο πολύπλοκες, ακριβείς, αποτελεσματικές και συγχρόνως όλο και περισσότερο αρμονικές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οργάνωση του νευρικού συστήματος συνεχίζεται για πολλά χρόνια μετά τη γέννηση και η ανάπτυξη του νευρομυοσκελετικού συστήματος εξαρτάται από την εξειδίκευση των δραστηριοτήτων που προκύπτουν από το είδος του κάθε παιχνιδιού.

Αυτή η σωματική προσπάθεια μέσα από το παιχνίδι
1. επιδρά στο καρδιοαναπνευστικο σύστημα του παιδιού
2. αυξάνει την φυσική του αντοχή
3. αναπτύσσει αίσθημα ευεξίας και
4. βελτιώνει την επίδοσή του στα μαθήματα

Υπάρχει... κακό παιχνίδι;

Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εντατικό σωματικό παιχνίδι πολλές ώρες τη μέρα δεν είναι άμοιρο κινδύνων. Η απροσεξία μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς στο νευρομυοσκελετικό σύστημα. Οι μικροτραυματισμού αυτοί, ενώ περνούν απαρατήρητοι, μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις, οι οποίες επιφέρουν επιβραδυνόμενες εκφυλιστικές βλάβες στο οστεο - σύνδεσμο - αρθρικό επίπεδο, τύπου μηχανικής υπερφόρτωσης ή υπερχρήσης. Αποτέλεσμα αυτών είναι η εμφάνιση ρωγμωδών καταγμάτων και μακροπρόθεσμα αρθρικών βλαβών, όπως αρθρίτιδα, τενοντίτιδα, κ.ά.

Tips για ασφαλές παιχνίδι


Το παιχνίδι μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για μια μακροπρόθεσμη υγιεινή διαβίωση, αρκεί να τηρούνται κάποιες προφυλάξεις, όπως:
  • Πρέπει να επιλέγονται σωστά οι χώροι που θα παίζει το παιδί, ώστε να εξασφαλίζεται η σωματική του ακεραιότητα.
  • Πρέπει να επιλέγονται σωστά τα αντικείμενα που απαρτίζουν το παιχνίδι, ώστε να προσαρμόζονται κατάλληλα στις σωματικές διαστάσεις του κάθε παιδιού.
  • Πρέπει να γίνεται χρήση προστατευτικών συσκευών του κεφαλιού, των δοντιών και των μεγάλων αρθρώσεων κατά το παιχνίδι.
  • Η επίβλεψη από ενήλικες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι επιβεβλημένη.
www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου